設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: siukit_siuhan

[請教] 入了膽前後很開心, 不過有d唔舒服, 之後雨過天青~!!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 10# siukit_siuhan

請問老闆見議用乜方法???
Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

進階玩家

我用6L6膽合併機,頭先試過冇呢個問題WO!

星級玩家

我都想買 sound master no.11 300B pre-amp, 但我係用來駁Arcam A18 int amp 出speaker, 上次係佢舖頭試過 ...
beckham233 發表於 2011-1-22 13:49

是要自己去判斷下, 我都是反反覆覆問問試試才找到~!!
不是幫手買廣告, 添志6f那個老闆雖然講野有d誇, 對自己貨品幾自負, 但真是無任歡迎給你去試聽, 以及問親佢野都會耐性的答, 順便sell下自己的產品, 同埋那裡環境較似試歌地方, 幾好~!!
18f那裡的sales哥哥也不俗, 肯教你野...
相反, 深水埔某些膽店, 好似睇唔起後生仔試膽機... 以上是自身經驗, 不能作準...
相信大家玩hifi, 或hifi玩大家, 總相信大家累積一定聽感, 有時相信自己的耳朵, 當然師兄們的經驗推介也不能少~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

直熱膽通常都有這類問題, 如果要除掉交流聲, 300B燈絲要加穩壓了. 每只一份. ...
snoopy88 發表於 2011-1-22 12:27

給你參考的圖片, 我DIY的2A3前級, 耳朵貼近喇叭沒有噪音!

星級玩家

給你參考的圖片, 我DIY的2A3前級, 耳朵貼近喇叭沒有噪音!   ...
snoopy88 發表於 2011-1-23 11:58

嘩, 你咁勁, 識自製膽機, 師兄唔好潤我啦~!! 哈哈~!!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

自己一直尋找合適自己又較經濟的膽前後, 在試了很多不同鋪頭, 不同型號, 最後按自己喜好的音色、現場的聽感 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-1-22 02:31

唔知師兄有無拖獨立電?

左右有sisi聲是膽機常有,但離喇叭5'左右理應聽不到,而且左右應一樣,在店舖都應聽到。

Ground Loop Hum就不同,不是電流聲了。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 14# snoopy88

ching 真係專業, 我睇完都唔明點整!!!
Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 17# beckham233

給將圖睇吓明唔明!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知師兄有無拖獨立電?

左右有sisi聲是膽機常有,但離喇叭5'左右理應聽不到,而且左右應一樣,在店舖都 ...
Big_McIn 發表於 2011-1-23 14:45

agree, mine has the same problem but not that serious!

星級玩家

昨晚上致電店舖, 其實店已關門, 但老闆仍讓我將膽後送回店check, 已是9點幾, 特意關掉冷氣機及抽氣扇, 可能試的當天開著冷氣聽不到?? 更靜的環境下幾番測試下情況如舊, 老闆也說這架內裡製造有問題, 從聲音估計主要是地線做得不好云云...
因每架是訂造關係, 沒有多出的存貨讓我更換, 即時幫我打上廠落過order, 應趕得及在新年前, 他更讓我取部display (同款) 或其他膽後回家, 借住比我聽, 但因稍後自己有事外出沒有借到...
現在唯有用住部Yamaha V667 av amp聽歌, 我聽歌與睇戲比例是9:1, 暫時委屈下部sa11s2, 哈哈~!! 謝謝!!