設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ippies

[請教] 新手想入Amp & speaker...

進階玩家

別人笑我太瘋顫 我笑他人看不穿 ...

如果你係聽古典又吾想貴..我覺得XTZ 係最好..因為上次我去聽..都非常OK
別人笑我太瘋顫 我笑他人看不穿[url][/url]

新仔玩家

回復  ippies

不如就好似我咁樣:505U+QUAD啦!
avlam 發表於 2011-1-31 00:27

師兄, 請問你的505U是用什麼線材供電? 如接上Oyaide - Tunami GPX-R 如何? 過火嗎? 還是未夠? 還望指教! 謝謝!! (因手上有一條, 順便問一問, 夾一夾, 睇睇可唔可以慳D )

新仔玩家

amp 定左509u (或金仔), 喇叭方面傾向B&W 804s 或 Triangle Genese trio?
師兄們有其他推薦嗎?

amp 509u: 我尋日去問過, 約要50k~60k中間
喇叭方面筆直已加注到30k;
聽古典;
書架/坐地都冇所謂.

專業玩家

c hing, very good budget fm 30k increased to 100k. i admire u!

黃金玩家

用509u聽classical music係唔錯.佢會比到一幅完整既畫面比你.

新仔玩家

c hing, very good budget fm 30k increased to 100k. i admire u!
matt 發表於 2011-2-3 21:08

加埋線/其他野, 真係要100k 一次過買我個心會安落d

專業玩家

yes, normally budget x 4! hahahaha

專業玩家

i suggest better to take one set(amp, speakers and cables) from the dealer which you audited if you find what you want to start with rather to match this and match that, it is waste of time and money. later when you has higher standard - golden ears, you just upgrade the weakness link!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

amp 定左509u (或金仔), 喇叭方面傾向B&W 804s 或 Triangle Genese trio?
師兄們有其他推薦嗎?

amp 509u:  ...
ippies 發表於 2011-2-3 20:56

其實以你能力不如直上 Triangle Magellan 嘅 Duetto 啦!

新仔玩家

其實以你能力不如直上 Triangle Magellan 嘅 Duetto 啦!
avlam 發表於 2011-2-3 22:38

我尋日就係比人sell依對....對我黎講體積略大, 價錢又....
另外, 我睇到B&W DIAMOND series, 實際聽同s series有咩唔同? 以英鎊參考價比較, diamond = s x2倍