設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kenjilai916

[Jazz & Classical] 张学友 PRIVATE CORNER.....小小的分享

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 26# kenjilai916

多謝你既理解.

因為以小弟既認識, CD 只係一個 Media, 因為你放一個 ABC 入隻碟, 部機讀到個 ABC, 然後播番出黎...

所以, Media 係乜質地係冇關, 只要讀到 ABC 出黎就得, 但係高質素既 CD, 包括玻璃 CD, 金碟, 銀碟, 只係令個盤唔會因為係播緊歌時, 讀 ABC 時只讀到 AB, 播出黎時甩左一啲 Data, 又或者讀到 ABD 出黎, 直頭錯左... 減少好多錯誤...

至於 Mixing, 係個 Mixing Engineer, 聽下個監制想點 Present 個作品,

例如個 Bass Track 會令個人聲 Mess Up 左, 就落個 Compressor 去令個水 Bass 個聲實淨啲, 細聲返少少, 個人聲出番黎...

Mix 完, 再將個聲 ABC 放燒/壓落 CD...

從上面原理, 點解會係玻璃 CD 會聲好啲???

你講下面既其他野... 我諗你搞錯左...

請睇分類:

blu-ray                Media
dvd                Media
vcd                格式 (Media 係 CD)
XRCD                格式 (Media 係 CD)
HDCD                格式 (Media 係 CD)
vcr                Media

但其實 Media 用乜挌式放入去係冇限制...

你地講乜乜錄音做隻碟都係 Mastering 既層面,又係同隻碟質地既 CD 冇關...
所以你地一定要分"軟件"同"硬件"分別...

所以我強調,個音樂係 Master 好 detail, 只要個 media 放得落就可以, 同個 media 係乜質地冇關.
但係出黎好唔好聽,一來好個人,二來係 Mixing 個時做,同個 Media 又係冇關...

我只係學術交流,絕有吵架意圖....
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
CD之今日靓声重系瞇團因為吾系CD-rom
全部资料系audio data
所以realtime点正確讀,同LP一様,
系因人setup而不同,正因尼様可改变的微细
被發燒友聽到,奥妙趣味就黎拉
又系个句,修為不易

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 28# agic

点講file完整,更無得同好似瑞士Studer級数專業音响
所提供的数字轉現實所带來人耳的喜好

你講得呢句, 你都仲係未分到...
瑞士Studer級数專業音响又如何??
佢都係收到 CD 入面個 Data, 然後交比個音响去 present 個音樂, 又係同 Media 冇關...
唉... 你仲係一味講大公司, 部勁機點勁...
瑞士Studer級数專業音响都係 Program 黎既咋, 大哥... 只不過佢唔係部 PC 咋...
設備

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
回復  agic

点講file完整,更無得同好似瑞士Studer級数專業音响
所提供的数字轉現實所带來人耳的喜好

你 ...
atsw10 發表於 2011-8-17 14:31

香港电台的大佬,你地吾好用瑞士Studer CDP
人地都吾知你地好意,用什嘜拉

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 27# sunboy

我只係想指明, Media 呢個位, 一定唔係音質既關鍵... (除左死人大陸 CD, 一隻好好地既 CD 可以做到兩邊唔平衡, 連 Media Spec 既最低要求都做唔到)
如果你討論 CD / XRCD /HDCD / SACD 分別我覺得 OK,
or 部前級或後級係乜牌子我都 OK...

但如果你講呢 Part, 只係將鬼神之說放左落 AV... 唉... 如果只係神級又冇得問點解, 要啲 AV Forum 有乜用?
設備

3萬

鑽石玩家

QQ
回復  kenjilai916

多謝你既理解.

因為以小弟既認識, CD 只係一個 Media, 因為你放一個 ABC 入隻碟, 部 ...
atsw10 發表於 2011-8-17 14:25

睇开stereo sound d兄弟有新教主,快D黎聽鬼神之說訓話拉

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 36# agic

喂... 師兄... 我都等緊你教我野呀... 但係你一路都未講到 Point 呀... 講咁耐, 你都係講...

1) 有呢啲碟就會明...
2) 如果真係咁簡單, 高級機仲有人玩
3) 唔係咁 瑞士Studer CDP, 邊有人玩
4) 唔該搵個人教訓下呢個初哥啦...

但你從來都未解過...
設備

3萬

鑽石玩家

QQ
回復  agic

喂... 師兄... 我都等緊你教我野呀... 但係你一路都未講到 Point 呀... 講咁耐, 你都係講...
...
atsw10 發表於 2011-8-17 14:48

冇错大師我只系个初哥,吾似你系鄧明儀既高徒

我尼D,卄年就睇唱片业界八卦志大既,你想吹边样

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 38# agic

我話我係初哥姐, 我一路真係等你發言, 講啲我唔識既野, 等我學多啲, 我講我既野, 只係想話, 我只係識咁多, 如果唔認同, 小弟求教...
但係... 一路都只係收到一樣野, 就係呢啲野好貴, 又好深奧, 你唔明嫁啦....

唉.... 算啦, 我唔講啦, 當我冇講過, 得罪晒..
設備

3萬

鑽石玩家

QQ
回復  agic

...
atsw10 發表於 2011-8-17 14:48

尼两个系風华同丰行两间玻璃CD代理,至於环球尼張张学友 楼主講左冇货
D詳情你问代理拉,楼主都無言咯

http://www3.post76.com/discuss/v ... &extra=page%3D3
    http://www3.post76.com/discuss/v ... &extra=page%3D2