設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kenjilai916

[Jazz & Classical] 张学友 PRIVATE CORNER.....小小的分享

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 60# sunboy

師兄你還好可以找到樹皮吃 我只能挖樹根

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

師兄你還好可以找到樹皮吃 我只能挖樹根
qk8082900 發表於 2011-8-17 20:06

如果連樹皮都揾唔倒黎食,我諗要過黎同師兄你爭掘樹根啦..........

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 55# sunboy

都唔完全 Exactly 係我想講既野...

簡單講 Hardware, Software, Hardware Spec, File System, Software Spec, Opener, Player, codec

以上既野我都用CD做例子:

Material: CD 用料, 塗層物料, 例如: 膠 or 玻璃..
Hardware: CD 碟
Hardware Spec: CD 碟既物理設定, 反射層係乜, 用乜光束去讀, Frequency
Software: 放係 CD 入面既 Data, 乜都可以, 文件又得, 歌又得, 戲又得...
File System: 檔案系統設定, 點 Format 一隻碟, 個 File System 係乜, 點放啲 Data 入去, 以 Audio CD 為例就係用 CDDA, PC Data CD 就係 CDFS..
Software Spec: 軟件層面設定, 隻碟既特定用途, 例如 VCD, Audio CD, SACD...
Opener: 可以開到呢隻既機器, 例如 CD-ROM, 係配合 Hardware Spec 設計
Player: 可以開到呢隻碟內容既機器, 例如 VCD 機, 係配合 Software Spec 設計, 佢同時都係 Opener..
Codec / Definition: 資料設定: PCM, Dolby 5.1 DTS-HD…. 44.1KHz, 48KHz, 16bits / 24bits? (呢啲係做 Mastering 既最後工序已經決定左, 所非佢出玻璃碟時再 Remaster 過..)

咁玻璃 CD 同普通 CD 有乜分別??
就只有物料, 一隻玻璃 CD 其實都可以係一部平價既 CD 機到播 (雖然唔會有人顛到咁做...), 因為以上既野佢都要全部中晒先可以播到, 所以理論上, 除非一隻膠 CD 係造出黎已經有問題, 或者花左, 裡面既歌, 都只不過係讀左出黎 (Player), 然後 Player 既播放功能, 跟住 Software Spec 既設定去播, 所以一定冇唔同, 唔同既係, Player 之後會點處理呢啲佢 100% 收到既歌曲 Data (例如加 EQ, Bass, 美化...) , 同埋後面既喇巴, 電源, 線...等等...

但係師兄有提到, 如果讀讀下, 讀係唔順, 咪影响左播放?? 正如我之前所講, 除非隻碟壞, 否則佢轉一圏因為少少震動, 讀唔到一部份資料, 佢下一圏會讀番, 但係如果係佢未讀番之前, 果時要播啦, 的確係會有問題 (即 CD 跳線), 但係 CD Player 已經係好耐之前既產物, 家下 Player 全部都一定有 Buffer, 即係我要播一首歌, 佢既資料係 0123456789, 其實未開始播, 部機已經讀左 0-5 或更多, 要遇到我之前講既情況真係好難, 但係發燒友, 連呢少少野都唔想比佢有可能出現, 就會買呢啲碟, 所以我覺得只係身份象徵, 多過實際.

我好耐未試打唔多野... 暈... 希望大家正面討論...

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
阿正 + 5

查看全部評分

設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

都唔完全 Exactly 係我想講既野...

簡單講 Hardware, Software, Hardware Spec, File Syst ...
atsw10 發表於 2011-8-17 20:30

噢......對不起,小弟說的樓主是指kenjilai916兄,不是atsw10師兄你..........多謝師兄耐心兼詳盡嘅回應,小弟學識低微,就此拜謝

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

回復 63# atsw10

請恕我才疏學淺....
多謝你的報告......

生活的脚步匆匆,您可能没有旅游的闲遐,也可能没有歇息的心情,
可是,我們却不能没有音乐没有梦。

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

噢......對不起,小弟說的樓主是指kenjilai916兄,不是atsw10師兄你..........多謝師兄耐心兼詳盡嘅回應,小 ...
sunboy 發表於 2011-8-17 20:46

我表錯情添....
設備

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 65# kenjilai916

呢啲只係啲可以諗到出黎既野, 諗唔到出黎而又要經驗既野我就乜 Q都冇...
所以過位師兄一定係有啲我唔識既野... 但係奈何我已經激走左佢....唉....
設備

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

回復 67# atsw10

師兄。。我相信你應該是修讀電腦課程,或從事電腦program的工作。。
因為你太在乎data. ..你所講的我都明白,或者如你所願,正面對待,
你試試用同一部hifi 之後用同一個專輯的歌,再用mp3,CD, 玻璃CD聽聽,你就會明白我們說的

生活的脚步匆匆,您可能没有旅游的闲遐,也可能没有歇息的心情,
可是,我們却不能没有音乐没有梦。

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 68# kenjilai916

因為我係想知為何? 例如, 諗用玻璃造 CD 時, 一定有一個理由, 係理論層面己經諗到係會好左, 否則唔會整出黎, 係咪??
所以大家都係度講結果, 其實我係講原頭...

我之所以有啲好似同之前個師兄開火既原因係, 佢既答案只係"旁敲側擊"...
e.g. 某某大牌子 Hifi 好勁, 你新仔點會明 / 如果真係冇分別, 咁跟本就冇存在價值啦.... 等等...

因為我比較後生時, 我去一間影音店去睇野, 我唔識之餘又冇錢... (仲係 Surround Sound 年代, 試機一定用 TopGun) 想問少少野學下, 比個店員話我唔識, 講你都唔明, 又話我唔會買, 我頂你呀, 唔識唔睇得嫁! 所以至此以後, 我去討論一件事, 想好清楚件事, 究竟係邊方面, 唔係大家講完得個吉.

我之所以加入呢個討論就係我好頂唔順話, "嘩... 買左新野, 好勁!", 但係一問,"勁左乜, 點解勁", 得出黎話答案又係"講你都唔明嫁啦".... 真係令我有 What the fuxk 既感覺...
設備

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
2008年是卡拉揚百歲冥誕,日本環球公司選出卡拉揚最經典,1962年貝多芬第9號的錄音,發行玻璃CD(EXTREME HARD GLASS CD),作為玻璃CD系列「HERITAGE OF CLASSICS」的第一張專輯,玻璃CD為純手工製作,採限量生產,每張訂價日幣20萬元。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x