設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lkii

[請教] 誠懇請教建造5萬元內兩聲道組合

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching真心講,玩2ch同av好唔同,所使嘅錢亦比av多,我有個朋友初初玩2ch, 一對酒桶仔加科寶膽合併,又係話玩過世,一年唔夠變咗做天朗加老麥膽前後•••••• 當然平有平玩,貴有貴玩,但係建議你花多d時間去聽吓唔同組合,慢慢你會清楚d想要mud,可能喇叭、cdp、amp有二、三個options,這樣其他ching會容易d俾意見,其實幫你50k玩齊所有嘢唔難,最難係出嚟嘅聲啱唔啱心水••••••••

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

咁買部T-AMP加部大陸膽CDP,買埋你講果對座地唔駛1皮野添!
KING 發表於 2011-8-21 00:17

hm....都得,不過d錢未洗晒會吾多安樂

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Ching真心講,玩2ch同av好唔同,所使嘅錢亦比av多,我有個朋友初初玩2ch, 一對酒桶仔加科寶膽合併,又係話 ...
yoes 發表於 2011-8-21 00:21

AV可以玩得好貴的啊~~~
兩聲道都係講緊兩隻喇叭...  多聲道..... 條數好和味....

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

AV可以玩得好貴的啊~~~
兩聲道都係講緊兩隻喇叭...  多聲道..... 條數好和味....  ...
chiuching 發表於 2011-8-21 00:29

Chiuching,是的,其實兩樣野都可以好和味•••••••,

新仔玩家

多謝咁多位c hing意見, 首先補充一下, 小弟唔係發燒友(暫時都唔想係), 只係騰出一個小空間去俾自已偶爾享受下聽音樂而已, 考慮到聽音樂既時間真係唔多, 加上老細監視之下, 呢5皮budget頂晒籠架喇, 唔需要再諗加碼問題, 最好駛少d添.
暫時綜合各c hing寶貴意見加上小弟取向, 將問題具體化如下:
1. B&W CM8 + Audiolab前後級(呢隻野好似好百搭)是否ok? 還是都係配番國產膽機(可以的話請說明品牌及型號)好d?
2. 20K樓下座地喇叭, 不計外型, 以小弟常聽之音樂類別同擴音匹配容易度, 包括上面有提過或冇提過既品牌, c hing們認為有邊隻(請說明型號)係好過CM8? 如有的話, 有冇與之絕配既擴音器(15k樓下)?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching, 玩b&w, 建議ching 帶cd 上showroom 聽下對b&w先。比約一百呎玩座地,地方未必發揮到,不過地方會upgrade 的話,一步到座地吧。膽聽好吸引,用b&w應該可以用膽前後石,不過無一個地方可以試晒setting。要留錢買線呀!
CDP: Marantz CD6003
DAC: Teac UD501
AMP: Rotel RA-06, Rotel RB-06 x 2
SPK: B&W CM5
PWR: Oyaide MTB-4 R1
SPK CABLE: Inakustik LS-603 (bi-wire)

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

多謝咁多位c hing意見, 首先補充一下, 小弟唔係發燒友(暫時都唔想係), 只係騰出一個小空間去俾自已偶爾享受 ...
lkii 發表於 2011-8-21 01:51

間房得100尺, 唔好玩B&W座地...
仲有, AMP一定要貴過對喇叭先至有機會玩得盡對喇叭!
btw, 胆機配B&W係好難搞......

星級玩家

我覺得CM8吾係好抵玩, PMC GB1 好似抵玩d, 2手吾洗一萬

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

間房得100尺, 唔好玩B&W座地...
仲有, AMP一定要貴過對喇叭先至有機會玩得盡對喇叭!
btw, 胆機配B&W係好 ...
chiuching 發表於 2011-8-21 12:29

絕對同意師兄講法,部amp無一定級數實玩唔盡對喇叭!最後等於以為對喇叭唔合口味,又比錢升級
    其實樓主一向用緊咩配搭、品牌呢?
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

絕對同意師兄講法,部amp無一定級數實玩唔盡對喇叭!最後等於以為對喇叭唔合口味,又比錢升級{:6_19 ...
terryc 發表於 2011-8-21 12:53

我覺得如果用價錢來評"級數"係一個好粗略既方法, 不同產地,當時匯價,本地流行程度,代理食水完全可以影響價錢50%以上,
如果你話價錢相差3-4倍或以上當然係吾同級數, 如果10k同20k比,分分鐘吾差太多, 由其如果你用大陸旦機同名牌石機比更加係2個好吾同既世界

樓主你唸好旦定石未?