設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lkii

[請教] 誠懇請教建造5萬元內兩聲道組合

高級玩家

回復 25# lkii

你既要求,5皮野已經夠用有突,有d人要求高d,當然就唔夠,
睇你要求,我甚至唔建議玩b&w 呢隻好多人都覺得難搞既喇叭,
喇叭選擇多的是,唔需要一開始就限住要用b&w,

要夾膽機最好都係揀d 高效率(高db)喇叭,如前面提過既triangle,
簡單d既,一套naim加proac喇叭都可能滿足到你

至於你話好過cm8的喇叭,我想講,配搭得唔好,好喇叭都可以變得好差
要絕配既話,洗30k都唔知搞唔搞得掂

同埋我建議你去試下好幾隻唔同品牌,再番黎問意見

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得CM8吾係好抵玩, PMC GB1 好似抵玩d, 2手吾洗一萬
Lester 發表於 2011-8-21 12:45

其實我自己一向都覺得 CM 系列嘅質素未到價囉!!!

專業玩家

for a new hifi, i suggest to test different combo from different shops and find the best you like. then buy the whole set from there. no need to worry the sound is unexpected worst. at least you know how is look like. if you match that speakers with that amp, at least you need an experience to listen the combo before. otherwise it wil lbe very easy to 'milk'.

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 33# matt

毒氣室setup,套野搬到屋企都系唔同聲架

進階玩家

Ching 記得試下
Naim (amp + cdp)  / Marantz (amp+cdp) + Sonus Faber Toy Tower (speaker)
包保中毒

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

旦機配jm lab,triangel,pro ac都唔錯,不過高質座地唔平,其實12'x8'空間,書架已經好夠用,8呎計,各離側牆1呎,喇叭相距得4多少少,書架夠用有突,12呎計,喇叭離後牆3呎,離皇帝位得4呎,玩座地有d難度,over少少60k
約數,20k喇叭連腳,30k旦機+cdp,10k diy線材,有剩換好少少d旦
參考下朋友套組合
Luxman 55AII + ATC SCM7 +Cambridge 650C +土炮腳架 +灘鐵砂 + Inakustik 1002喇叭線+ cardas 訊號線,電源未攪,約35k,不過有d地器材好似加咗價,可以整多套LP系統

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我自己一向都覺得 CM 系列嘅質素未到價囉!!!
avlam 發表於 2011-8-21 14:10

師兄對三角型坐地咁正,無8系又點能滿足倒師兄你 ~
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實樓主用50K在二手市場入手,應該套唔會差得去邊……
eg.amp 2手金仔E350 ,CDP Brand new Yamaha S2000 ,speaker 2手 805s~
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

一套體系我覺得最重要係喇叭。佢會大大主導整個組合既音色同表現。我會考慮用起碼三分一既價錢買喇叭。因為你主要聽人聲/鋼琴/結他/小提琴,你可考慮去聽下Proac或者Focus Audio。

房間面積唔夠100呎玩座地喇叭係一項極大挑戰。除左會影響結象之餘,如果空間消化唔到喇叭既低頻可能會係你一個好痛苦既惡夢。

其實好多細喇叭係細空間既表現絕對唔失禮。好似Proac D2,低頻表現可以比美座地之餘仲唔會令你日後頭都大埋。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 27# chiuching

我都同意amp要貴過喇叭  聲箱再貴 單元再靚 分頻更好 都係睇住amp個頭去做野
控制唔好對喇叭再靚都係哂氣 控制得好就算唔係咁靚既喇叭佢都可以好好聲