設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: manKi

[重低音] 新手請教... Sunfire HRS Subwoofer 單元大小配合

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我既家居空間

不值上HRS-12吧...?
HRS-10,fit...?
另想問subwoofer是計總空間,定是聆聽空間呢?? ...
manKi 發表於 2011-8-21 14:22

一般都係計聆聽空間,另外你唸住隻十仔點擺呢?

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2011-8-21 14:55

會放客廳TV架那邊...

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

manKi 發表於 2011-8-21 15:05

呢個位置嘅話10''都夠晒嫁啦!!!

星級玩家

avlam 發表於 2011-8-21 14:55

極端d咁啉,如果我間屋足球場咁大而聆聽空間80',10"十仔夠嗎?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

manKi 發表於 2011-8-21 15:05

你可參考我家居平面圖,面積相約。而家十仔用hrs-12放係右喇叭與鞋櫃之間。
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=65039 #4

意見:如果師兄唔介意比多一千蚊及夠地方放(大了一吋半), 則建議買12"
理由:1.起初新subwoofer整體量會比較少,10"可能會覺得唔夠!
2. 煲熟左量會增加,但人亦會習慣左低頻會越要越多,而大部份低頻都會走左去兩邊對角。
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

呢個位置嘅話10''都夠晒嫁啦!!!
avlam 發表於 2011-8-21 15:13

avlam兄...再一次謝謝您指教

極端d咁啉,如果我間屋足球場咁大而聆聽空間80',10"十仔夠嗎?
sam12345 發表於 2011-8-21 15:35

這個例子看了嗎?

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

你可參考我家居平面圖,面積相約。而家十仔用hrs-12放係右喇叭與鞋櫃之間。

意見:如果師兄唔介意比 ...
tomc 發表於 2011-8-21 15:47

tomc兄...你的貼文看了呢~你家的間隔和我大致相同呢(只是我聆聽區闊度比你家短11 > 8)
購買10" 是7100, 12" 是8600... 不差1000 了,會再想想的...'人亦會習慣左低頻會越要越多"很好,明白呢~

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟個陣同師兄相約,我隻Sunfire都係10寸,我認為足夠。
或者我又試下打個低B比喻,Sunfire屬於滲透式;低頻散射會好似一個個浪咁湧埋黎。
假設10寸個浪頭最高8尺,12寸最高14尺。而你坐既皇帝位距離跟十仔只有5尺。
咁當個浪昇到5尺經已打到埋身,10寸的話往往都只係你應該感受到既八成(以潛得最深計)...
如果用12寸,理論個浪氣勢係會更勁,但同時個浪波長要打到最應;距離就要伸得更遠,即係要去到你房入面先可以感受到最盡果下...。
所以有大買大不是硬道理,除非預不久將來玩個陣會大D另計,例如個陣由直改橫向用埋飯龐,咁用12寸先叫用得其所。
當然呢個想法未必人人認同,師兄自會有師兄既打算。

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
manKi + 6
avlam + 10

查看全部評分

小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

小弟個陣同師兄相約,我隻Sunfire都係10寸,我認為足夠。
或者我又試下打個低B比喻,Sunfire屬於滲透式;低 ...
datacoma 發表於 2011-8-21 16:15

ha... datacoma兄你比喻得好好...好...

2萬

黃金玩家

或者我又試下打個低B比喻,Sunfire屬於滲透式;低 ...
datacoma 發表於 2011-8-21 16:15

非常正確!!!