設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: manKi

[重低音] 新手請教... Sunfire HRS Subwoofer 單元大小配合

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原來係咁,如果有10尺距離,用10寸應該會比較用得盡D。  
但同時都要學樓上位師兄咁問,自己係 ...
datacoma 發表於 2011-8-21 17:19

認同, 因為佢飯聽位都散走唔小, 另外就係睇下佢喜唔喜歡 12"出到果下有小小"肥肥地" 既埋身低頻感覺, 我個人就好ENJOY "肥" 埋身既感覺, 所以就一定係 12", 但我亦都有上過家訪既師兄係鐘意岩岩好清晰既低頻已經足夠既例子, 因為真係會舒服好多呢, 尤其係睇 LIVE!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

KING sir~~~
放在影音架旁...雖然無咩野檔,10吋好嗎??
manKi 發表於 2011-8-21 17:36

MANKI兄, 不如過去 "您的家庭影院", 開個POST分享下依家屋企既全家福, 等我地睇下實物都好呀!~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

個範圍加起嚟都唔算細,比我就一定12"(因為我都用緊)

1). 差一千蚊,緊係豪左佢入12"
2). 入12", 唔使心思思再換,就算換可能已經係上 JL
3). 12", 始於都會比10"鬆容D,

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

隻十仔個面向越近皇帝位就會越有衝擊感(即係比較食得應啲同suround速到會準啲),如擺近貼垟(石矢垟)嘅話個 ...
avlam 發表於 2011-8-21 20:59

avlam兄...方向上我會注意,希望掌握到吧~

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

如果可以12"就12"啦, 因為12"出到最底果陣重低音既餘韻, 唔係咁多 10"可以做到, 不過如果地方可以, 真係買  ...
小瑟 發表於 2011-8-21 21:05

hi, 小瑟兄...地方就如圖啦,12" 希望地方合適啦~

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

有大買大這句話果然有一定壓力...
如果唔係只可以擺依家你畫果個位,咁就12"吧,我睇你都係唔1 ...
datacoma 發表於 2011-8-21 21:09

如果真的過火了...就轉過位置,希望合適啦,位置會遠離窗戶的~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomc兄...你的貼文看了呢~
你家的間隔和我大致相同呢(只是我聆聽區闊度比你家短11>8)

我購買10"是7100,1 ...
manKi 發表於 2011-8-21 16:07

SUNFIRE HR SERIES 唔得, 大把二手, , 買 EQ 10" = HR 14"-16" 都得 , 你有無見過EQ 二手, 尤奇 EQ 12" 無人放, HR 12" 要 8600, 我記得 3 年前我買 EQ10 好似 13000左近, 但完全兩個 FEELING, 將來換其他 speaker 都唔洗換 EQ WOOFER.

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

如果可以12"就12"啦, 因為12"出到最底果陣重低音既餘韻, 唔係咁多 10"可以做到, 不過如果地方可以, 真係買  ...
小瑟 發表於 2011-8-21 21:05

我個人認為呢........你隻SUB計去到人耳, 已經有成10尺, 即係話其實距離都唔係話好近, 我自己就會 12", 基 ...
小瑟 發表於 2011-8-21 21:24

認同, 因為佢飯聽位都散走唔小, 另外就係睇下佢喜唔喜歡 12"出到果下有小小"肥肥地" 既埋身低頻感覺, 我個 ...
小瑟 發表於 2011-8-21 21:28

MANKI兄, 不如過去 "您的家庭影院", 開個POST分享下依家屋企既全家福, 等我地睇下實物都好呀!~~~ ...
小瑟 發表於 2011-8-21 21:30

hi, 小瑟兄...
地方就如圖...80尺(聆聽空間) - 200尺(最大計埋走廊),很多師兄都說subwoofer 在AV 系統至為重要,基石...明白
我是新手,這是小弟第一套AV影音...肥,埋身低頻,12" 希望合適啦~這套AV 未開張呢...
HRS-10 已買...subwoofer cable 訂了,寄來中(QED, 看過你post QED HDMI... 認識到這品牌,thanks^^)
全家福我會補上的,努力~~~實物照只有幾張新手post發問的開箱照片:
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=81365
thanks... 小瑟兄,努力

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

個範圍加起嚟都唔算細,比我就一定12"(因為我都用緊)

1). 差一千蚊,緊係豪左佢入12"
2). 入12", ...
ricoy288 發表於 2011-8-21 21:54

ricoy288兄...就是看過你的文章,知道你選了HRS-12(不過你的空間比我大)
剛補錢更換了,價是*^))...等派貨,出去時很重呢,希望合用,一步到位吧~

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

SUNFIRE HR SERIES 唔得, 大把二手, , 買 EQ 10" = HR 14"-16" 都得 , 你有無見過EQ 二手, 尤奇 EQ 12"  ...
stephenwan 發表於 2011-8-21 23:42

haha... HRS-10 有師兄們已經認為夠用,上HRS-12 只是單元較大,有大買大...
stephenwan兄,EQ 10"... 謝謝你推薦^^HRS-10 是我上去分銷店聽過的,只是店中與家居條件不同,
至有升級上12"想法~去到EQ系列,價位,等級又再上了,對於我這個新手未可以吧,thanks^^