設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: atsw10

[請教] DAC Input Signal 係好雞 DVD???

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

買我用緊果款,但係買長身 AV 架,買兩個砌成一個疊高 o黎用
Wilmer威馬 發表於 2012-7-10 15:08

玩積木?
2-ch :
Mbp+ Audirvana+->exD->田雨->威馬 A-200 Int amp ;CDP marantz sa17->Atohm Sirocco 2.0
9.1 : oppo93->Y記3010
威馬PC:K2c,K2S,K2J
威馬 U8 Bi-wire + U8 XLR + USB

銀級玩家

玩積木?
hutmonkey 發表於 2012-7-10 16:44

bingo

新仔玩家

我是hifi新手,刨完各ching的文之後,我有以下結論,請恕我直言:
玩hifi,從來都是建基於一個基本客觀理論再加入主觀感覺。正如黑膠鍱,明明是很多炒米聲,但好多高階玩家就鐘情於佢的音質,因為佢比數碼輸出音樂人性化味道。正如一個樣子標誌無瑕的女生,你可能覺得她面容假,太人工。
正如有ching執著到連USB線都有要求,要說高階usb線傳送data落DAC比平價USB線會有較好的音質。這個理個理論是否可量化呢?(例如好多少%)而我們的耳朵又可分便到多少呢?這裏有些ching是IT人背景,相信對數據傳送concept比好多人清楚data是packet switch form (0101)傳送,去到DAC只會有收到or收唔到。唔會有收得差而影響音質。
有執着即有要求,本是好事。玩hifi就好似食臭豆腐,客觀標準臭豆腐是臭的。喜歡食既人就是主觀地喜歡佢既味道。以上只是個人現解,如有得罪請見諒。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

相信對數據傳送concept比好多人清楚data是packet switch form (0101)傳送,去到DAC只會有收到or收唔到。唔會有收得差而影響音質。

ching 你呢個想法把事情諗得太簡單, "一粒音"不是由一個bit 做成, 收少一個bit,又或者收錯左一個bit, 又或者收快左,收慢左一個bit, 未必會令到隻DAC解吾到聲出來,不過可能會解左粒錯音/不是最正確既音出來, 諗諗TCP 同UDP既分別,相信你會明白.

放心,呢度好多IT人 ,
不過以音響來講,識電子好以比識IT較有優勢.

新仔玩家

回復 74# Lester

謝謝Ching,
其實我對HIFI都是新手,所以簡單地想音樂傳送的UDP方式如數碼電視傳送一樣,電視接收數碼data只會有收倒or收唔倒。唔會因為數據差而有雪花。
說到低玩HIFI,都是科學+心理學。好多時我們用科學的數據去Justify我們主觀的喜好。
就好似我經常用科學數據,去justify比我老婆知我主觀換機的原因。
好有學問!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我是hifi新手,刨完各ching的文之後,我有以下結論,請恕我直言:
玩hifi,從來都是建基於一個基本客觀理論 ...
niki885 發表於 2012-7-10 18:05

我同意上面Lester兄的講法。
我也同意你說玩hifi應該建基於基本客觀理論並加上主觀感覺,只是何為客觀呢?個人想不通未有能力解明的就予以否定,這不是客觀而只是另一邊極端的主觀否定;
也不要想得太牛角尖,玩黑膠的並不是追求炒豆聲,而是追求那種密度、動態的表現,聽到炒豆聲會心裡特別有感情的只因為「想當年」的個人因素,是懷念之情;其實CD一樣可以出到同級的密度與動態,一樣不會數碼聲,只是器材的要求不同,假若廿年後CD已被淘汰所有人只玩CAS/FAS,到時用部「古董」CD機播張CD,唔理個聲係點,我相信自己一樣會有回憶廿年前玩CD機時的懷念之情。

USB線對聲音數據傳送到DAC及交給DAC解碼出聲,絕對有決定性的影響,好多人誤解USB就只是傳送檔案,0同1,幾貴幾平都一樣係0同1冇分別,這想法是未了解整全的原理就將片面所知的當作全部,如果這樣就認定自己已掌握所有,難聽一點說就是井底蛙看天空只是一個圓形,認定一定是圓形。所以我們要抱有開放接納其他的可能性,細心求証,才是科學的精神。先不在這裡詳細解說,簡單講當USB傳送聲音到DAC時情況就等同CD盤傳送聲音資料到DAC,如果你有看我之前的回貼,就會明白傳送過程的問題就是會影響聲音。

要測試傳送的數據有否錯誤、有幾多jitter等等,不是一般hifi友有能力有儀器做到的,故此不能勉強別人拿數據出來証明,但並不是我擺不出數據來就等於它們沒分別!我說我看不到空氣,請你証明有空氣你怎樣証明?好多人都信有空氣但有幾多人能拿數據出來証明它?難道對方拿不出數據來我就說世間沒有空氣嗎? 退而求其次,最簡單的驗証方法就是「經驗」它,你經驗過被困在密室空氣不斷缺少的痛苦便會信有空氣,也之所以咁多師兄說請親耳去比較一下就明白,何必要紙上談兵又要交論文做數據出來?

至於能否量化?幾多個%? 我們耳朶分不分到?我用個比喻來回應:
一個指揮家與樂團成員演奏了,大家明明同樣睇住相同的譜(聲音數據),但各樂手總是各自彈錯了一些音(為何呢?明明都只是白紙黑字0同1的數據?),指揮家大發雷霆,有樂手卻對他說:你話我彈錯,你能否量化我的演奏? 那些錯誤又對整首音樂有幾多%的影響?聽眾的耳朶係咪真係分到先?
如果你係那個指揮,你心情會如何?如果你係聽眾,你願唔願意付錢去聽這班人演奏?
ok,有些人會說我木耳我聽不到他們錯音,也聽不出他們演奏得是否靚聲(咁點解浪費錢呢,不如聽MP3?),但也不要否定其他聽眾是聽到清清楚楚的。如果接受到他們這種演奏的「音質」,fine,這是各人的要求不同,收貨與不收貨就在於此。
但很確定的說,作為指揮我不需要同樂手數1000個音裡面有幾多個%錯來証明聲音有不同吧?這是對藝術的侮辱!Give me a break,這是音樂!

評分

Wilmer威馬 + 10

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

我同意所有線都會影響傳送質數,令聽/睇出來結果有分別,但usb線/hdmi線都有取向性之分,對於我嚟講已經係玄學嘅境界

回復 74# Lester

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我唔知道係唔係好多人都會知所謂傳送0 1係用一個所謂高電壓同一個低電壓去定,而一般會用0 volt去做1,5 volt去做0,但電壓在傳輸時係不穩定的,所以會當四點幾volt以上係0,零點幾volt為1,基本上短距離係冇問題,但其實當中有好多問題要解決,比如EMI, RF, Clock, Jitter等,真係要知都要睇好多本書至得,所以就會用好多唔同方法去解決。而制定CD red book時就用上比較簡單的方式,但當中問題都比較多,所以當時發燒友唔buy,而發展至今日已經叫做比較成熟,即係話傳0 1唔係想像中那麼簡單的!

評分

Wilmer威馬 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

勁鐘意睇呢個post.

各位前輩師兄,新手老手,各抒己見,暢所欲言,和而不同,又完全冇火藥味。

真係希望多D呢D Post等我地呢D初哥學吓野

新仔玩家

我同意上面Lester兄的講法。
我也同意你說玩hifi應該建基於基本客觀理論並加上主觀感覺,只是何為客觀呢 ...
nicknick 發表於 2012-7-10 20:23

NickNick 兄,
小弟不是有心冒犯,只是覺得如果USB 是傳送digital 信號比DAC,而唔係analogue 信號的話,一條成萬元的USB cable(假設大家長度在六尺內)同幾百元的USB cable 是否可在音質上make a big difference 呢?(雖然無法量化倒增益多少)。我反而我相信USB cable 越長,貴價cable一定有優勢。
其實在外國forum(如下)都有這個argument有人說有分別,有人說分別不大。所以我說用耳朵聽出來是好主觀,只要音質自己比較過,arm自己要求就夠了。

http://forums.vr-zone.com/audiophiles-htpc-corner/417965-quality-usb-cable-usb-dac.html

我當然知聽黑膠的原因,我年青時都有好多黑膠收藏,現在已無曬,我都是在I tunes store入面買返70-80年代的碟,用iMac 經Dac 聽返以前的feeling。
最好遲D,I tunes store有lossless format啲歌賣tim。