設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: atsw10

[請教] DAC Input Signal 係好雞 DVD???

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  nicknick

我都係做 IT 既... 其實都唔係解唔到, USB 好壞都係跟 Clock Sync 同 Data Completion (J ...
atsw10 發表於 2012-7-10 11:44

這個有關係但也不是最大影響,最大影響的是usb description mode,usb傳送聲音訊號給DAC都是"on-the-fly"的~
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我自己都係新手,玩HIFI時間吾夠兩年, 我主要玩CAS, 之前我一直認為rip CD,入aiff/flac 用 DAC play ,要做到 ...
Lester 發表於 2012-7-10 12:05

多謝Lester 兄抬舉,我用的都唔係貴,最多只可算是中價。
其實你講咁多個結論都係「耳聽為實」。但當玩Hifi 係「講理論」而唔係「講聽感」,只可以話係本未倒置,直接d講即係唔識玩。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
avlam + 10

查看全部評分

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 51# nicknick

咁用 Cox 或 optical 會唔會好啲同經濟啲?
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

專業玩家

Lster 兄「血的子」係乜?

吾洗攪一大論,又吾洗不斷做科研,已經有好吾錯既聲,專心聽歌, 都係play CD好 ==> 呢句用係我度就最適合{:9_430:}

不過加多句:play CD 之餘,玩下膽機,可以去到新的音樂境界
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

這個有關係但也不是最大影響,最大影響的是usb description mode,usb傳送聲音訊號給DAC都是"on-the-fly ...
nicknick 發表於 2012-7-10 12:10

USB not design for Hifi... It is design for connecting as many as peripheral at lowest and most convience way.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Lster 兄「血的子」係乜?

吾洗攪一大論,又吾洗不斷做科研,已經有好吾錯既聲,專心聽歌, 都係play CD好 ==> ...
SkyGeo 發表於 2012-7-10 12:14

十步之內, 取人"首級" ! 血的子:
http://www.post76.com/discuss/vi ... 7220&highlight=

吾知呢間野遲D會吾會出血河車...:P

銀級玩家

我反而唔"buy"靚DVD ROM會rip得靚D喎,只會令rip CD的時間變長,或者讀唔到DATA就要換ROM。
因為仲未有 ...
nicknick 發表於 2012-7-10 11:34

靚 DVD ROM 會 rip 或播得好過 CD ROM o既講法係源於 DVD ROM 最高轉速較 CD ROM 高好多,碟夾設計同抗震架構會比 CD ROM 強好多,所以 rip 或播時會穩定過 CD ROM。

其實有好多「HI FI 都市傳說」唔係唔科學,而係響今時今日已經因為太過舊聞,已經傳到唔記得左「點解」,剩係傳「點玩」,但係如果你查返 d 十幾 20 年或以上 o既音響雜誌,你會查得返一大堆科學性 o既「點解」,包括線材避震有效 o既原因,有埋示波器波形比較截圖添!

至於「點解」會傳到唔記得左「點解」,呢個要怪資訊太發達太方便,我 o靚仔果陣,唔好好聽完一課睇完全文、再做好 hard copy 備份,轉頭唔記得小小野想查返真係都幾難,依家!?報纸冇時咪睇左標題先囉!份報纸掉左都仲可以上網睇返;咁啱果日冇精神上堂咪 hea 住 先囉!份功課可以上網 download 返。。。。。。「資訊時代」令我地習慣左有 d 野唔洗呢記內容,只係記大 topic,結果好多舊聞傳到唔記得或查唔返出處,冇左全文資料,傳 d 唔傳 d,就變左「HI FI 都市傳說」囉。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
nicknick + 10

查看全部評分

銀級玩家

多謝Lester 兄抬舉,我用的都唔係貴,最多只可算是中價。
其實你講咁多個結論都係「耳聽為實」。但 ...
kenneth_obee 發表於 2012-7-10 12:12

個人選擇可以按耳聽為實,但公開討論我建議 3 成耳聽 7 成理論,一來「耳聽為實」好個人好主觀,二來好多時言者同聽者好易誤解左「鐘唔鐘意」同「好唔好聽」o既分別;二來有 d 野係 100% 講理論,例如 LP Vs CD、膽機 Vs 石機,一定係 LP 同膽機 o既諧波同泛音豐富過 CD 同石機,呢 d 係先天物理同电器特性,所以係一定同理論一樣,聽到唔洗聽。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我自己都係新手,玩HIFI時間吾夠兩年, 我主要玩CAS, 之前我一直認為rip CD,入aiff/flac 用 DAC play ,要做到 ...
Lester 發表於 2012-7-10 12:05

玩黑膠仲貴過玩CAS,你有定心理準備先。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

玩黑膠仲貴過玩CAS,你有定心理準備先。
nicknick 發表於 2012-7-10 12:44

咁你又錯左!應該講,玩黑膠個上限追求係貴過 CAS,但係如果只求一個水平上贏 CAS,剩係計 source 部份,$8K 黑膠系統已經贏$30K CAS系統,何貴之有!?但係講到封頂,CAS 家陣最貴應該係 Mac + dCS,但黑膠。。。。。。一個唱頭已經可以貴過 dCS!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
YS-Audio + 6 good!

查看全部評分