設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: atsw10

[請教] DAC Input Signal 係好雞 DVD???

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  YS-Audio

所以細佬都係比較 Prefer CD Rip + CAS 方案, 多過貴價 CDP, 因為只要 Rip 得好就鎗鎗準, ...
atsw10 發表於 2012-7-10 10:42

rip CD只係可以將CD訊號保存得好,到你由電腦要將訊號傳送到DAC播放,一樣會出現CD盤的問題,個電腦會影響聲音,同樣一條高級的訊號線不可少,USB DAC要配一條靚的USB線,我做IT的,你話我信唔信唔同USB線會令聲音有差天共地的分別?你睇番我舊post就知我買了一條Entreq Challenger USB線要1萬蚊就知我的答案,照推論你應該好想問點解唔同USB線會唔同聲?一樣有科學根據唔係云學,你自己諗諗同學習研究下先。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 36# waion1985

係呀, 所以我都係去買個好既 DVD ROM, 一隻夠力水既前級, 一對 Detail 既 Monitor, 一個靚 DAC, 諗起都開心!
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好多靚盤一早都咁做, 1995年的Mark仔 37, 39 , Proceed CDP已經用差不多的工作原理(不過無讀+幾次) ...
YS-Audio 發表於 2012-7-10 10:27

能夠令做價降低我覺得是好事,MSB個盤賣4萬幾,但個DAC賣廿幾萬,好明顯是成本問題。

不過呢種盤的設計仍有一個弱點,就是CD碟訊號坑紋變得蒙糊,又或者平價DVD-ROM光頭容易老化雷射光又變弱時就會「重覆地」幾十次讀錯資料又以為對,聲音會好易惡化,又要自行換DVD-ROM,將來可能變成hifi友幫CD機換ROM好似玩膽機換膽咁玩法。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  waion1985

係呀, 所以我都係去買個好既 DVD ROM, 一隻夠力水既前級, 一對 Detail 既 Monitor, 一個 ...
atsw10 發表於 2012-7-10 11:29

師兄有乜"好既 DVD ROM"可以買得過?

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

能夠令做價隆低我覺得是好事,MSB個盤賣4萬幾,但個DAC賣廿幾萬,好明顯是成本問題。

不過呢種盤的設計 ...
nicknick 發表於 2012-7-10 11:30

你講的好有可能, 我十分同意!

進階玩家

能夠令做價隆低我覺得是好事,MSB個盤賣4萬幾,但個DAC賣廿幾萬,好明顯是成本問題。

不過呢種盤的設計 ...
nicknick 發表於 2012-7-10 11:30

我估MSB遲早會出個賣十幾廿萬的轉盤, 而家咁出法似銷售手法多d.
www.ys-audio.com

鉑金玩家

回復  waion1985

係呀, 所以我都係去買個好既 DVD ROM, 一隻夠力水既前級, 一對 Detail 既 Monitor, 一個 ...
atsw10 發表於 2012-7-10 11:29

我反而唔"buy"靚DVD ROM會rip得靚D喎,只會令rip CD的時間變長,或者讀唔到DATA就要換ROM。
因為仲未有我的前輩將科學的解釋告訴我,不過因此我唔排除靚DVD ROM能rip歌靚聲D的可能性,我只是不能証實,不也能否定,於是仍抱懷疑的態度去繼續尋找答案。在此之前,我選擇了貪方便只用普通DVD ROM來RIP。

進階玩家

其實有能力,玩多幾樣種訊源有乜所謂, 玩Hi-Fi最重要唔好固步自封.
www.ys-audio.com

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 41# nicknick

我都係做 IT 既... 其實都唔係解唔到, USB 好壞都係跟 Clock Sync 同 Data Completion (Jittering??) 既問題, 但已經改善左好多 CDP 既問題啦.
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我自己都係新手,玩HIFI時間吾夠兩年, 我主要玩CAS, 之前我一直認為rip CD,入aiff/flac 用 DAC play ,要做到同 play CD CDT -> DAC play 係好易既事, 不過經過呢兩年借野番屋企+去人地屋企,以不同架生,親耳試驗, 我而家睇法好吾同.

Kenneth, Nelson 同nick 都講緊D貴野,我窮,我講既係平野,所以一樣有參考價值.

以駁同一部DAC, 計:
1. 我未找到一個10K內的CAS方案, 可以win 一部high CP既5K CDT,  (要win oppo 93 都好難)
2. 不同的CDT, 聲音可以很不同 eg: 5K CEC vs 5K 血的子 vs oppo 93 bdp vs 12K 中古yamaha CDT, 部部都吾同聲

結論:
CAS 主要都係為左方便,吾洗換碟,吾洗地方放CD
不過如果想out of the box 吾洗攪一大論,又吾洗不斷做科研,已經有好吾錯既聲,專心聽歌, 都係play CD好
致於黑膠...我好想試下

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
YS-Audio + 6
obee + 10

查看全部評分