設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] Beyer 封閉式耳筒 (DT770 32ohm LE, T70P, ...)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

睇中呢隻,但搵唔到有得試,有無師兄可以指教下。

(1)  DT770 88 Anniversary Edition (32 ohm)  和 DT 770 Pro 32 ohms 係咪一樣?有人話原本 2012 時出 88  Anniversary 版只做 4000 隻,但後來反應熱烈,賣完 4000 隻後決定開 production line 來做,即是後者,所以除了無左 88 Anniversary 個字之外,兩隻是一樣的。但又有人話兩隻既 ear pad 物料 有 D 唔同,但無 demo 玩/比較所以唔敢肯定。

(2)  香港邊間有得試呢隻?見親都係個度,80 ohm 和 250 ohm 都有得試,係搵唔到 32 ohm 版本來試!

(3)   或者如有師兄買左 DT770 88 Anniversary 但太多好野小用呢隻,不妨大家傾下,如果係二手蝕極有限,我唔戒意買隻來試,但新野蝕水太多,希望可以試真先科水!

PS: 講講下唔止講 DT770 了,所以會改個 Title 就返內容!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

---> "有人話原本 2012 時出 88  Anniversary 版只做 4000 隻,但後來反應熱烈,賣完 4000 隻後決定開 production line 來做"
DT770 Pro/32 向來都有架喇.
"Anniversary Edition" 都係d花巧野, 外殼加d字, 換個包裝盒, 好無謂.
俾我揀, 要 DT770 Pro/80 好過.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-12-20 11:29
---> "有人話原本 2012 時出 88  Anniversary 版只做 4000 隻,但後來反應熱烈,賣完 4000 隻後決定開 prod ...

32 ohm, 手提機如 DX50/X3 都易推好多,可以唔加擴玩直推嘛!80 ohm 我用部 Dx100 都叫做推到,但唔算好滿意!

Anniversary 版另一好處是用軟皮耳墊,相對 80hm 版的毛毛耳墊無咁焗,換 ear pad 亦是很高回報的調音手段!

其實外國的評論也有將 88 Anniversary 形容為很有心思的改善,所以備受追捧,才會有賣完 4000 隻後轉出長期版的情況,師兄未必需要一竹篙揇沉一船人既!

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-20 11:45
32 ohm, 手提機如 DX50/X3 都易推好多,可以唔加擴玩直推嘛!80 ohm 我用部 Dx100 都叫做推到,但唔算好 ...

師兄有無試過32ohm版本?
我試過880嘅32ohm版本,同一般32ohm嘅iem或日系耳機係兩回事,770 32ohm係點我就唔肯定
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 12:07
師兄有無試過32ohm版本?
我試過880嘅32ohm版本,同一般32ohm嘅iem或日系耳機係兩回事,770 32ohm係點我 ...

就係未試到,想知邊度有得試!

上熊仔店只有 80 ohm demo 機,隻 32 ohm 全部盒裝只能供奉,連塊 ear pad 係點都未摸到啊陰公!

所以啱 budget 都唔敢入手,除非有二手可以減小銀包出血情度至敢唔試就買!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-20 12:20
就係未試到,想知邊度有得試!

上熊仔店只有 80 ohm demo 機,隻 32 ohm 全部盒裝只能供奉,連塊 ear pa ...

之前係日本yodobashi試ath時, 佢係用部大機俾晒在場嘅耳機(d難推難搞嘅係另一邊), 用佢中央嘅source同amp, 無得較音量大細嘅情況下, 有d ath啱啱好, 有d太大聲, 亦有推過龍嘅。然後見佢有隻880嘅32ohm係度, 一拎起嚟聽, 係幾乎無聲嘅, 唔記得之後有無插過自己setup試過, 因為嗰日我主要係聽ATH同STAX嘅。所以, 建議師兄試過先好考慮。

不過, 上述事件係幾個月前嘅事, 亦可能同我記憶有出入- -

32ohm嘅beyer之前見過幾次, 但唔知有無得試。
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 12:30
之前係日本yodobashi試ath時, 佢係用部大機俾晒在場嘅耳機(d難推難搞嘅係另一邊), 用佢中央嘅source同amp ...

咁奇怪?我都明唔係低 ohm 就易玩,但多數情況係有音量無質量,連音量都無就真係有 D 唔妥喎!

我就係想試過先買才開 post,希望有師兄明燈指路啦!

銀級玩家

Andykong 發表於 2013-12-20 11:45
32 ohm, 手提機如 DX50/X3 都易推好多,可以唔加擴玩直推嘛!80 ohm 我用部 Dx100 都叫做推到,但唔算好 ...

其實我是Beyer忠實擁躉, 玩過DT 990 pro/250, DT880/250, DT860/32, DT770 pro/80, DT880 manufaktur 600 ohm, DT770 manufaktur 32 ohm, DT1350, T1.
既然你試過 770 Pro/80, 唔多like, 那就少個考慮了.
不過你話 "軟皮耳墊,相對 80hm 版的毛毛耳墊無咁焗", 我就有d保留了.
點都好, Beyer耳筒唔差的. 若budget ok, DT770 pro/32 大可去馬.
Happy listening
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-12-20 12:37
其實我是Beyer忠實擁躉, 玩過DT 990 pro/250, DT880/250, DT860/32, DT770 pro/80, DT880 manufaktur 600 ...

如果唔 like dt770 (80ohm) 就唔會考慮 呢隻同款既 32 0hm了。就係覺得啱聽近磅先會追諗 88 Anniversary Edition.

我覺得 80 ohm 既設定有點卡住,250 ohm 擺明是台機用,但 80ohm 卻未能滿足流動使用,唔加耳擴真係無幾多部 player 可以推得滿意,所以我先會「謀」佢既 32 ohm 版,係咪 Anniversary 確實唔重要,亦十分奇怪點會搵隻咁平既耳機做 Anniversary 主題,基本上無乜收藏價值,可以直推才是重點!

銀級玩家

I see. 那麼 target 32 Ohm 都十分正路,  用一般portable player推也會夠聲.
但印象中, 當年我玩 DT770 manufaktur 32 ohm (也是真皮耳墊), 還是加amp才過癮, portable player推只可說夠大聲而矣.