設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Beyer 封閉式耳筒 (DT770 32ohm LE, T70P, ...)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 23:38
kakaku search到嘅係36500円, 即大約2800hkd, 但如果買的話, 要另計運費, 香港賣幾錢就唔知lu...lee隻我 ...

香港應該係 T70 和 T70P 都係 $4K (門口價)!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁師兄聽完上面幾隻再考慮lo, 亦可以等NuForce HDP到手再帶埋電腦出去試
行街聽, 坐低聽, 同屋企聽都唔同, 師兄再諗下會點用再決定la
明日を掴むために !

見習玩家

見CHING傾得咁起勁, 做咗一排CD-ROM都要即刻登記講幾句。
之前AMAZON減價, DT770 880 990 (PRO/Premium, 32/80/250)都有望過下, 睇下HEAD FI評價。自已以前未擁有過HKD500+的HEADPHONE, 所以之前就諗住減價, 俾個藉口自已試新野。原本諗住OPEN, 不過第一次買就唔想限制住係屋企聽, 亦唔想嘈住屋企人, 而且屋企又成日睇電視. 所以最後都係諗住買CLOSED. 最後見到DT1350的評價唔錯, 減價後(USD178)又好吸引, 試都未試過就入手了...

上星期收到, 試了一個星期, 聽的時間不多, 一日2個鐘, 都仲未開聲, 聽覺都唔錯, 可能自已本身用開IEM, 一有新野就有新鮮感。
DT1350 係80 Ohms, 我用DX50直推, 與DX50+PICO POWER推, 用AMP好聽好多。未試過DT770 880 990, 不過我諗就算32 Ohms, 都係用AMP推好D吧...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-21 00:36
咁師兄聽完上面幾隻再考慮lo, 亦可以等NuForce HDP到手再帶埋電腦出去試
行街聽, 坐低聽, 同屋企聽都唔同,  ...

HDP 是台機,帶唔到出街的,呢部野 sell 功能齊備,18 般武藝集於一身,仲話連n HD600/650 都應付自如。功能我信佢既,推得有幾好就按慣例信住一半先啦,Beyer T70/DT770 既 250 ohm 相對較易推,HDP handle 到的話我可以多小小選擇。

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=2148411

http://www.head-fi.org/products/ ... -amp-usb-dac-preamp

希望短期內試到上面所提的幾隻 headphone 啦,聖誕禮物趕唔似都希望唔好落入馬年 Wish List !

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mkinmkin 發表於 2013-12-21 10:28
見CHING傾得咁起勁, 做咗一排CD-ROM都要即刻登記講幾句。
之前AMAZON減價, DT770 880 990 (PRO/Premium, 32 ...

我試過 DX50 推 Beyer Custom Pro (16ohm) 和 V-Moda M100 (32 ohm), 明顯地 Custom Pro 發揮得好 D,V-Moda 都不錯但有點意猶未盡,我個 friend 最後仲買了一對 M100 (都是 DX50 直推),所以其實不能說是很差的了,起碼我都毒到身邊個位。

我既睇法是 on the street 唔係一個可以很專心聽歌的環境,就算用 IEM 推得好我估自已都只能聽到 6 成吧,所以我既想心是 DAP 直推是方便聽歌,要求高音甜、中音準、低音勁既話都係留返屋企用台機來專心享受了。

但我試過 DX50 直推 80hom 既耳機,真係唔係好掂 ,轉用 DX100 就正返好多!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-21 11:03
HDP 是台機,帶唔到出街的,呢部野 sell 功能齊備,18 般武藝集於一身,仲話連n HD600/650 都應付自如。 ...

HDP我當然知la, 我記得steven大大曾經力推過添
要帶出街唔難, 我記得又唔重, 又唔算大部, (對比ipad), 只差電嘅問題, 莫講話店家有位俾你插, DC12-15V又唔難整俾hdp
之前都有人用AK100+fostex HP-A3出街, HDP有心要出街用都唔係用唔到嘅
不過, 我只係想你帶埋部家用機出去試真d, 用晒你會用嘅家用同出街用嘅setup試
明日を掴むために !

星級玩家

個人意見770/80 c/p爆燈
600 770.jpg

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-21 12:09
HDP我當然知la, 我記得steven大大曾經力推過添
要帶出街唔難, 我記得又唔重, 又唔算大部, (對比ipad), 只 ...

我見 76 無乜人提呢部,諗住呢 D 功能大過質數既產品無人留意添!

真係打算買野,帶去店要求比電我試都 OK 既,但小弟面嫩,只試不買有點怯!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GaryNew 發表於 2013-12-21 12:38
個人意見770/80 c/p爆燈

師兄,我打蛇隨棍上 , DT770 既 250ohm 和 32 ohm 分別大嗎?  T70 可 DT770 呢兩隻既 250ohm 又分別幾大? T70 比 DT770 貴成 7-8成, C/P 預左無咁高,但算唔算是明顯升級呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-21 12:51
我見 76 無乜人提呢部,諗住呢 D 功能大過質數既產品無人留意添!

真係打算買野,帶去店要求比電我試都  ...

嘛,我都算玩左有d時間嘅玩家,nuforce又唔係極冷門同新公司,所以我都有見過佢嘅產品
而且,我以前唔係post76玩開,嗰邊都有人提過lee部

師兄,諗定晒先慢慢試lo, 其實我會建議試多一兩次考慮多一兩次先買,不過,d店員應該就好想催你即刻買,lee個係香港好多店嘅風格...
明日を掴むために !