設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Beyer 封閉式耳筒 (DT770 32ohm LE, T70P, ...)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2013-12-22 08:44
既然師兄玩到咁大,相信只有red wine audio既amp滿足到你
雖然唔只重過ipad少少
但佢係一部行電池既台機, ...

咁又無咁誇,只因我用緊 DX100,所以搵台機時就以好過 DX100 為目標之嘛!我相信 DAP 來講 DX100 算好聲,但台機在 供電,選料和較多空間設計線路等優勢下,應該唔難超越的吧?照呢個計法,目標是以 3000 既 desktop DAC/Amp 好過 5000 既 DAP playback,點知衰左!

唔通係我揀錯 product?  $3000 既 desktop DAC/Amp 仲有什麼選擇呢?

我就是覺得帶佢出街其實是一種負累,才考慮分拆,出街出 DX50,返家就用台機,由始至終都無諗過帶 Amp 出街,見到人地成扎三件頭咁我只會佩服,但應該唔會落踏了。
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

高級玩家

mu779uppy 發表於 2013-12-22 08:59
果然係玩左一段時間既玩家
能有如此深厚功力,相信下一個用kk出街既必定係師兄你
(Post ...

想问下師兄有冇试过Centrance Hifi M8,我而家用佢推880 250ohm,嚴格來説只糸低頻有少少比枱擴肥,当然是配枱擴最好
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Andykong 發表於 2013-12-22 09:57
咁又無咁誇,只因我用緊 DX100,所以搵台機時就以好過 DX100 為目標之嘛!我相信 DAP 來講 DX100 算好聲 ...

其實你用緊咩枱機?
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

星級玩家

Ching,我之前都好似你甘諗買吾買770pro anniversary limted edition, 我今日去試左770 pro 80 and t51p.我會prefer 770pro 多d 因為770 pro包圍感同動態強d.所以我好快就落決定買770pro.我開左limited edition試左一陣,基本上同770pro 80冇咩分別只係bass強左小小不過可能未開聽所以比較吾太準確…

星級玩家

師兄識貨 歡迎加入770/80 大家庭.我e+慢火煲緊隻770/80 遲d先同佢換埋條線

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-22 20:32
其實你用緊咩枱機?

上面講左,我以 DX100 作標準來搵枱機,即係我未有枱機囉!  HDP 係第一部但似乎有小小出師未捷!

我想用返 DAP 做 source,所以 prefer DAC/Amp,但 budget 所限,conductor 個 D 靚野全部只可遠觀!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

marcolkk 發表於 2013-12-22 21:01
Ching,我之前都好似你甘諗買吾買770pro anniversary limted edition, 我今日去試左770 pro 80 and t51p. ...

我分別在兩間店聽 DT770 (80) 和 DT770 (32LE),我都認同 32ohm LE 既 bass 係多左,但只是量多了而不是質好了,所以覺得有小小 boom。

其實咁加 bass 法不如好似 Custom Pro 咁加 Bass 制去 manual control 個 bass boast 啦!  

講開又講, DT770 和 Custom Pro 個 price range 都好貼近,有點自已打自已之嫌!

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Andykong 發表於 2013-12-22 21:59
我分別在兩間店聽 DT770 (80) 和 DT770 (32LE),我都認同 32ohm LE 既 bass 係多左,但只是量多了而不是 ...

巿場不同的。不會互撞架。Pro用的是有其他要求。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GaryNew 發表於 2013-12-22 21:34
師兄識貨 歡迎加入770/80 大家庭.我e+慢火煲緊隻770/80 遲d先同佢換埋條線

DT770 換線難唔難攪?DT770 和 T71 都係不能換線設計,大耳既壽命長過 in-ear 好多,有點擔心!

換線應該會 void warranty? 即係最好等 warranty 完左先?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-22 22:02
巿場不同的。不會互撞架。Pro用的是有其他要求。

香港 D sales 和顧客基本上用價來分,個 sales 會話你理得佢設計時想點用,啱你聽就得啦,攪攪下連客都會咁諗,唉!