設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jasonfoknxu

[請教] 人聲 Player 投票 HM-802 VS MA9(更新: 01:18a.m. 6-2-2014)

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-4 15:53
MA9 support 64GB卡

正喎,不過好貴,又要上去買,香港又冇得試...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dx50 不過最好mod mod佢!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

jasonfoknxu 發表於 2014-2-4 16:23
正喎,不過好貴,又要上去買,香港又冇得試...

都係既, 不過評價好高
煲完表現會更好

星級玩家

【科技玩家 NXU】

muffy 發表於 2014-2-4 16:57
都係既, 不過評價好高
煲完表現會更好

muffy 師兄,Fiio X5 Lineout 出 AMP/DAC 正定 MA9 正?

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

jasonfoknxu 發表於 2014-2-4 17:01
muffy 師兄,Fiio X5 Lineout 出 AMP/DAC 正定 MA9 正?

講聲我覺得MA9 LO比X5更好
尤其係女聲/慢歌

至於介面, 重量, 外觀等等X5完勝...
兩部可以共同擁有!

星級玩家

【科技玩家 NXU】

muffy 發表於 2014-2-4 17:04
講聲我覺得MA9 LO比X5更好
尤其係女聲/慢歌

唔知師兄有冇試過 IPC + AMP/DAC 呢?同 X5 + AMP/DAC 比又點?

星級玩家

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-4 17:22
唔知師兄有冇試過 IPC + AMP/DAC 呢?同 X5 + AMP/DAC 比又點?

IPC數碼輸出續航非常低,要睇睇會唔會搵到可以同時幫IPC充電既DAC+AMP呢。Cypher Labs Theorem 720 DAC續航方面有亮點,但唔知咩野聲啦。

單單IPC+AMP或者iMod+AMP其實都可以諗諗。我覺得pico系列中頻突出,聽人聲比較對味。

星級玩家

【科技玩家 NXU】

斯路 發表於 2014-2-4 21:10
IPC數碼輸出續航非常低,要睇睇會唔會搵到可以同時幫IPC充電既DAC+AMP呢。Cypher Labs Theorem 720 DAC續 ...

斯路師兄,咁你覺得 IPC + AMP 定 HM-802 人聲正 D?

星級玩家

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-4 21:18
斯路師兄,咁你覺得 IPC + AMP 定 HM-802 人聲正 D?

我都想幫到師兄你呢,但我比較少聽人聲,而且我傾向睇整體性。就比如Pico POWER,中頻特色濃厚,但高頻recessed。headfi有人因為佢中頻突令到人聲吸引而相當喜歡,但我就點都喜歡唔上Pico POWER,而家向左係防潮箱無用半年。又或者StageDiver SD-3,借過比朋友聽大部分都話SD-3人聲唔錯,但同樣地我都係無法喜歡上SD-3。

至於IPC同HM-802呢,我覺得IPC解碼方面明顯較弱,無論動態以及密度等等都無法同HM-802相比;所以即使加左AMP,IPC本身會係樽頸位,感覺上就好似推力上夠但聽落都重係有少少虛虛地虧虧地咁樣。倒不如直接改用iMod,我只係而家用緊RWA iMod,而亦無試過其他iMod,RWA iMod全無C/P值可言,但操作方便,聲音亦比IPC Lineout好上唔少。但咁樣搞法,加埋部AMP,應該遠超師兄budget呢。

至於HM-802師兄自己都試過,就無必要再點樣評論啦。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 用家心得

查看全部評分

新仔玩家

imod 4代+cmoy(opa2227 or 5532dd版本)+x10 or ie80,人聲夠重口味,但係唔好希望有背景