設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jasonfoknxu

[請教] 人聲 Player 投票 HM-802 VS MA9(更新: 01:18a.m. 6-2-2014)

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2014-2-5 12:13
MA9其實都出左好耐下, 應該就黎年半...我估唔會再點樣推出架啦
因為個價錢都唔平, 所以都係賣出左200部左 ...

MA9 再加平衡咭
價錢一點也不便宜
沒有外型體積上的優勢
也沒有領先同齊的數字規格
也沒有漂亮多元化的界面
更沒有多樣化的設備配置

而它的賣點
就是2粒PCM1704U(K)
解碼規格就是CD Red Book 16BIT 44.1khz / 48khz
所以這裡沒有太多人推薦MA9 (包括小弟在內)
一來價格貴
二來規格不高
三來香港沒有行貨
但入手了的師兄
一定是其中一群的音響發燒友
小弟也是因為在音響上
愛上PCM1704U(K)這粒解碼
才和朋友們一同上深圳試聽MA9
繼而中毒入手
個人覺得這個就是MA9的唯一賣點和魅力所在

當然聲音實在太過主觀
未聽過真的不要亂入手
耳聽為實最為重要
論壇的文字與言論只是參考
每人要求與追求不同
一定要親身用自己聽過的器材和歌曲去聽證
不要只是麻木跟風最後招至金錢上的損失啊

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
jasonfoknxu + 3 用家心得

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2014-2-5 12:34
MA9 再加平衡咭
價錢一點也不便宜
沒有外型體積上的優勢

我唸我暫時同 MA9 冇緣~除非香港依家有得試,有得買  

依家都係唸番 DX50/X5 --同軸--> AMP/DAC (遲 D 三文治) 或者 HM-802

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

PCMM1 發表於 2014-2-5 12:21
muffy兄也是用家之一
對MA9 有何評價呢?

聽抒情慢歌, 人聲一流!
但有排煲...

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 11:43
果果都話 MA9... 香港又冇得買 幾時正式推出呀
我仲唸緊 DX50 --同軸--> 人 ...

要睇下你点玩, 可以付出幾多.

我就係 dx50 coxial out 去 dac 出 amp.

用coxial out, 聲音取決轉移左去dac度, 而大部份portable dac質素有限, 就算有提升都係有限.

我都係留左係公司先咁玩, 真係好大抽野.

而人聲都有好多種. 唔知師兄毒邊隻?

MA9 之人聲毒在其柔美, 細致...... 大氣, HiFi 性.... 亦係唯一吸引到我視線之player.

MA9 是否可力敵炸彈?我話人知追頂点的話唔得.....

但作為一個source, 佢亦係頂級.

你可以先入 MA9 , 去淘啦. 最加 AMP .......

我都係極度人聲控........大家交流下

評分

參與人數 1金錢 +2 收起 理由
jasonfoknxu + 2 用家心得

查看全部評分

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

星級玩家

stevenyu2000 發表於 2014-2-5 14:24

我就係 dx50 coxial out 去 dac 出 amp.

Steven 兄聽到我既呼喚

聽完你對MA9既評價, 我再要加倍努力去煲機!

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

stevenyu2000 發表於 2014-2-5 14:24

MA9 仲要加 AMP,完全超 budget...
講真,三文治或者只係 Player + AMP/DAC 大大舊我唔介意,不過隨身 DAC 的確唔多,而且仲要有同軸輸入...
混亂中...

銀級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 13:38
我唸我暫時同 MA9 冇緣~除非香港依家有得試,有得買  

依家都係唸番 DX50/X5 --同軸 ...

MA9的PCM1704U(K)味道
有它獨特之處
人聲韻味和其他解碼有點不同
師兄有機會要試下

當然如果真的要直接感受
最好還是用Lineout出amp聽

其實如果真的加AMP玩的話
可以想想用先鎖定一部SOURCE
之後再搵聽人聲好的AMP和配線
這樣師兄會易玩易夾很多
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 14:35
講真,三文治或者只係 Player + AMP/DAC 大大舊我唔介意, ...

齋買住部MA9, 起碼可以慢慢聽住先
有錢先再升級!

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 14:35
講真,三文治或者只係 Player + AMP/DAC 大大舊我唔介意, ...

入 MA9 先, 遲下先加 amp.

MA9 直推已經夠好啦, 當然加amp更好.

MA9 早前見taobao 有 4400rmb , 試下問下講下價, 會有平架.

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

銀級玩家

玩一體式機身 (有質素又有推力)
再加AMP的確有點奢侈
因為本身播放器價值不菲了

唔介意大舊和破費的話
不如先鎖定SOURCE
如用DX50 / X5 或之後的DX90
聽後發現有甚麼不足
才去加AMP再用配線搭夠
這樣的玩法多樣化
聲音變化也隨著不同配搭而改變

當然師兄想單體出街
802 / 901 / MA8, 9等等
雖然體積較為磚頭
再配搭上不用花太多心思而有一定質素

這個要看看師兄想點玩了
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09