設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jasonfoknxu

[請教] 人聲 Player 投票 HM-802 VS MA9(更新: 01:18a.m. 6-2-2014)

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-4 17:04
講聲我覺得MA9 LO比X5更好
尤其係女聲/慢歌

muffy 是師有冇試過 HM-802?802 定 MA9 人聲正 D?

星級玩家

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 01:16
muffy 是師有冇試過 HM-802?802 定 MA9 人聲正 D?

muffy師兄唔太鐘意HM-802架

而亦軒以前既討論亦有講過4代iMod人聲表現非常優秀呢

星級玩家

【科技玩家 NXU】

斯路 發表於 2014-2-5 01:28

而亦軒以前既討論亦有講過4代iMod人聲表現非常優秀呢 ...

iMod 得 2 手 ...

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

jasonfoknxu 發表於 2014-2-4 17:22
唔知師兄有冇試過 IPC + AMP/DAC 呢?同 X5 + AMP/DAC 比又點?

我玩過IPC/IMOD起碼兩年到
好多種組合都試過
我會認為IPC係比較冷底, 平淡如白開水, 靠AMP調音

至於X5有佢自己既聲底, 厚D暖D

至於口味我就偏向後者, 但你記得自己試係最緊要的!

星級玩家

聽人聲首選用雙1704的ma9, 1704是經典的dac,  獨特的人聲表達, 感情豐富而細膩, 好多頂級hi-end 都用佢不無道理, line out 更高屌的說。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 01:16

可能我之前玩過901, 我覺得802未去到令我要入既地步
不過最近再聽朋友部煲左幾百小時既, 其實表現提升左唔少
但如果你話人聲, 我更偏愛MA9果種感覺
呢度有位師兄叫PCMM1, 佢對MA9好有研究, 我都係讀佢D毒文所以敗入左...
不過平衡卡下既802絕對值得一試

星級玩家

斯路 發表於 2014-2-5 01:28

而亦軒以前既討論亦有講過4代iMod人聲表現非常優秀呢 ...

斯路兄我唔係唔鍾意呀~ 只係手上有部MA9, 同802有D衝突
不過最近再試我對佢改觀左...果然同901一樣, 怒煲之下會有明顯提升...

可惜未有機會試到LO...

4代IMOD人聲真係好得, 我都玩過
不過佢唔夠全面, 聽其他類型就一般

星級玩家

【科技玩家 NXU】

muffy 發表於 2014-2-5 09:59
斯路兄我唔係唔鍾意呀~ 只係手上有部MA9, 同802有D衝突
不過最近再試我對佢改觀左...果然同901一樣, 怒煲 ...

果果都話 MA9... 香港又冇得買 幾時正式推出呀
我仲唸緊 DX50 --同軸--> 人聲正既 AMP + DAC (遲 D 可以玩「三文治」)

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-5 11:43
果果都話 MA9... 香港又冇得買 幾時正式推出呀
我仲唸緊 DX50 --同軸--> 人 ...

MA9其實都出左好耐下, 應該就黎年半...我估唔會再點樣推出架啦
因為個價錢都唔平, 所以都係賣出左200部左右 (估計)
不過so far用家評語都非常正面

DX50 coaxial我有個朋友用緊, 我幫你呼喚下佢先!

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2014-2-5 12:13
因為個價錢都唔平, 所以都係賣出左200部左右 (估計)
不過so far用家評語都非常正面

muffy兄也是用家之一
對MA9 有何評價呢?

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09