設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 11GOR

[請教] 新手入門問耳機、播放器 、耳壙

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,筆直有幾多先??如果唔想太貴DX90,X5,X3,DX50呢一類既PLAYER真係無得頂嫁喇,中級入門亦都好岩!如果聽女聲MA8/MA9我都覺得十分好!!MA9價錢比較貴,但係女聲真係毒到吐血,得閒可以去試下. 拿,黎緊我講既野未必岩,只係我個人睇法,有錯千萬要包容, 我覺得AMP用與唔用,好睇你用咩PLAYER同耳筒既,如果你部PLAYER夠力/耳筒唔係太大食,我寧願用個筆直去升耳筒條線...X5同DX90呢類PLAYER推一般既入耳問題都應該唔大(除IE800外), 咁當然你用蓋耳式就唔同講法啦...但一般入耳絕對得. 所以我建議樓主先入一部好PLAYER 1000-4000,加多1000-3000換隻耳機(etc:dn1000,se535,IE80,FX850... 我都覺得係唔錯同唔同類既耳機), 就應該可以嫁喇! 不過講咁多只係參考,聲呢家野,無最好,只有最岩自己, 所以快D去試下啦!!

黃金玩家

金耳朵金耳朵學員

11GOR 發表於 2014-5-14 11:08
多謝各位師兄。初哥唔係好識點形容,我盡力
其實由ie8出來既聲幾自然舒服,聽依家既流行曲好好聽 ...

咁可以試吓IE80, FX850, 又可以試吓同IE8換線, 對高音會有幫助~

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

尋晚朋友帶我去試野,嘩,原來有好多好多不同播放器、耳機、耳擴任試,有排先試完。不過,暫時唔玩換線住,買左自己耳機先。
用過ie8,所以試改良版ie80先,高音係好左但係聽落就好似ie8舒服d,但ie80好似戴得好少少咁,好難取捨。冷靜下先,溫日再聽多幾隻先決定,下下都要幾千蚊

黃金玩家

金耳朵金耳朵學員

11GOR 發表於 2014-5-15 09:36
尋晚朋友帶我去試野,嘩,原來有好多好多不同播放器、耳機、耳擴任試,有排先試完。不過,暫時唔玩換線住, ...

以IE8的聲同價位, 可以搵到代替耳機的機會好微,
師兄可以試埋其他耳機, 又或者試吓用唔同播放器配搭IE8夾聲~

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

科林玩家

charky17 發表於 2014-5-14 11:50
師兄,筆直有幾多先??如果唔想太貴DX90,X5,X3,DX50呢一類既PLAYER真係無得頂嫁喇,中級入門亦都好岩!如果聽女 ...

想問下師兄你用咩耳機夾ma9?

我自己用開嘅吉落去都唔覺女毒

科林玩家

76767 發表於 2014-5-15 13:22

buy咗部外星9仔,發覺並没有任何女毒出現,平時用IQ(配MA8式平衡插頭)去MA8( balance card)....,都feel到甜甜地..,爽爽地.....,但一插去MA9....,完全兩隻聲.....,好鬼似D古玩player feel.....,人聲勁濃勁多尾音,又超水潤.......,但比MA8厚聲好多..,又重味N倍......,人聲感情超屈機,非常合人聲痴漢........,但play silent hill OST...,Tara...,少時....,live.....,被MA8 K.O......
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

科林玩家

buy咗部外星9仔,發覺並没有任何女毒出現,平時用IQ(配MA8式平衡插頭)去MA8( balance card)....,都feel到甜甜地..,爽爽地.....,但一插去MA9....,完全兩隻聲.....,好鬼似D古玩player feel.....,人聲勁濃勁多尾音,又超水潤.......,但比MA8厚聲好多..,又重味N倍......,人聲感情超屈機,非常合人聲痴漢........,但play silent hill OST...,Tara...,少時....,live.....,被MA8 K.O......
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

建議你可以試一下FX850同埋IE800或者MERLIN都已經幾夾,不過老老實實,聲呢家野真係十分之主觀!!所以都係快快手手去試下啦!!

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

SONIC_PIG 發表於 2014-5-15 14:48
buy咗部外星9仔,發覺並没有任何女毒出現,平時用IQ(配MA8式平衡插頭)去MA8( balance card)....,都feel到 ...

MA8我之前都買左一部嫁...覺得把聲真係 幾低玩嫁!!不過比人一個唔該話個樣幾靚,就笠Q左去喇!! 人聲痴漢的話MA9真係必然苜選!!

星級玩家

Head-Fi 友

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-5-13 16:52
喱d真係好個人
最好都係去舖頭試
以小弟既經驗呢

4r 我覺得偏矇
(Post76 Android 手機版送出)
Fitear Private 333 + ORB Clear Force
Current: Sony NW-ZX300
Retaired: AK100, AK100II, AK300, AK240