設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 11GOR

[請教] 新手入門問耳機、播放器 、耳壙

銀級玩家

要治本必需重口味

kkwkk 發表於 2014-5-16 10:11
4r 我覺得偏矇
(Post76 Android 手機版送出)

所以要親身試
我喱d就係壞既例子
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

科林玩家

charky17 發表於 2014-5-16 09:42
MA8我之前都買左一部嫁...覺得把聲真係 幾低玩嫁!!不過比人一個唔該話個樣幾靚,就笠Q左去喇!!{: ...

如選擇玩ET產物...,要清爽.,線條感強.,速度快.,一定係MA8.....,如要濃味感情.,空氣感強.,柔和慢聲.,MA9係必然之選.....,但有一樣可以肯定的就係MA8,MA9...,必需换上平衡卡行平衡mode+(4pin 3.5)先有料到.,用原裝卡簡直完全唔掂.,D聲“拿“埋一舊...,sorry..,騎劫咗樓主個post......
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

sonic_pig師兄可以再開新貼討論。

銀級玩家

kkwkk 發表於 2014-5-16 10:11
4r 我覺得偏矇

有同感
我覺得4R低頻同中頻都好重音染
好厚聲好糊 可能換條銀線會清好多
我個人比較鍾意W3/W30
感覺中頻好似清d

科林玩家

11GOR 發表於 2014-5-16 15:43
sonic_pig師兄可以再開新貼討論。

吓...,又開ET新貼??!!!唔係幾好意思嘅.....,騎刧你就算啦...

科林玩家

WallerHomie 發表於 2014-5-16 16:30
有同感
我覺得4R低頻同中頻都好重音染
好厚聲好糊 可能換條銀線會清好多

吓???!!!!!!4R仲濛過W3咩??!!!4R雖然唔叫清...,但真係冇乜可能會仲濛過~濛古皇W3個wor.....,唔通我D幻聽+失聰又再惡化????!!

銀級玩家

SONIC_PIG 發表於 2014-5-16 22:55
吓???!!!!!!4R仲濛過W3咩??!!!4R雖然唔叫清...,但真係冇乜可能會仲濛過~濛古皇W3個wor.....,唔通我D幻聽+ ...

4r多左粒低音單元
我覺得低頻量多左影響到中頻表現
反而W3個低頻弱好多 中頻表現明顯番

主要係4R低頻量對我黎講太多

科林玩家

WallerHomie 發表於 2014-5-16 23:34
4r多左粒低音單元
我覺得低頻量多左影響到中頻表現
反而W3個低頻弱好多 中頻表現明顯番

其實真係各人感受有不同...,小弟前前後後都有兩對W3.,開頭入手覺得超級濛,比出名濛的530更濛....,所以放咗...,之後在翼蜆二手區見有人放聲稱煲了2000小時,已煲開的W3...,所以即買...,但又係得個濛字,長期鼻塞+有層霧....,用咗N部Player / Amp也是濛.....,但4R只係Imod Video + Arrow 4G已覺得明顯比W3清好多....

銀級玩家

SONIC_PIG 發表於 2014-5-17 00:34
其實真係各人感受有不同...,小弟前前後後都有兩對W3.,開頭入手覺得超級濛,比出名濛的530更濛....,所以放 ...

師兄誤會了
我指清既意思唔係指人聲演繹既清晰度同細緻度
而係W30中低頻既音染冇W40咁嚴重
感覺W30中低頻“清新”d 冇咁重口味姐 淡口d咁解
講人聲分析力就當然係4R好
只係自己覺得咁濃味搞到好唔自然姐同好唔耐聽

我個人係偏好UM Pro 50個種較為淡味平直既調音

你就當我係幻聽喇{:9_407:}

科林玩家

WallerHomie 發表於 2014-5-17 02:32
師兄誤會了
我指清既意思唔係指人聲演繹既清晰度同細緻度
而係W30中低頻既音染冇W40咁嚴重

我係指N年前出產的W3超濛....,非W30....