設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wai-3-love

[討論] 想問一下有人有聽過NSS-N1嗎?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 16:25
引用返william02師兄既回覆

純斷估

個ON/OFF 同NSS 單元有關,同主單元可能無咩關係

佢4針設計其實一直令我覺得同JH 嗰3隻耳機類似,不過JH 係上到耳機分開3個頻度加地,佢就各1L 1R 1L- 1R- (負可能係共地)
個SWITCH 應該同主單元無太大關係,隻單元唔靚已經幾近可以肯定....

另外我自己再斷估
個耳機殼都係其中一個問題
唔似動鐵,只要有導音管令聲音向耳就得,動圈個出向最好直接向耳,另外空氣入口同振動空間都會影響到

我曾經託內地一個DIY 耳機的人整過幾對唔同做法的耳機,用同一個動圈,殼面的物質(尤其近圈的背面),氣孔大小(尤其我有MG6PRO...),圈放的位置全部都係調音位,幾近全部唔同聲(PS 碳鑯面個聲唔錯,如果唔想個圈太搶鏡尤其同鐵配合時,個氣孔最好係側面開,唔好係個面版開....)

呢隻耳機有問題的可能位太多了....我都係去聽下再繼續斷估.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

問大家兩個問題

1)你何時聽過LEAR中音質合格的作品?

2)你何時覺得LEAR有開發新技術的能力了?

Cuz I'm biased
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2015-3-24 17:17
問大家兩個問題

1)你何時聽過LEAR中音質合格的作品?

咁我又唔會因為佢以前無出過一件合格的嘢就話呢間嘢以後都唔使試,除非佢做咗D唔可以原諒的事

例如經過AK100的垃圾表現後120都唔好得幾多,之後的240居多唔錯,所以我一般都係寧可俾多幾次機會佢

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

william02 發表於 2015-3-24 18:33
咁我又唔會因為佢以前無出過一件合格的嘢就話呢間嘢以後都唔使試,除非佢做咗D唔可以原諒的事

例如經過A ...

[題外]對我來講:ak100係入到耳,120係入唔到耳,240係入唔到耳的二次方仲好樣衰添,大家聽感差有d遠呢。[/題外]

我好欣賞師兄的諗法,比機會一間公司係好事呀,

之不過對由fsm01開始試伏的我來講,我就對佢完全冇信心甚至反感。
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

銀級玩家

這間店,多年來被我歸入Caesar Palace那一類。

評分

參與人數 5威望 +41 金錢 +39 收起 理由
hphp + 7 + 7 絕對認同
76767 + 7 + 6 絕對認同
USA2010 + 10 + 10 絕對認同
goodabc2010 + 10 + 10
Budget-fi + 7 + 6 識貨

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-3-24 19:24
這間店,多年來被我歸入Caesar Palace那一類。

不明, 好大咩?

黑鑽玩家

昨日AK 聚會前, 我除了 DMA 也去了一下這店聽一下這 NSS. 我也來說一些吧.

不過, 也先來申報一下, 我對聽了之後對這 NSS DEMO 機感覺中性加一點點喜歡. 雖然呢, 同現在用的如IE8, ES5 等就真是冇得比, EVEN 感覺不及家姐的SHURE 315, 但沒有乜正面負面, 因為那姓馬的大家不喜歡就請不要看我以下的說明了, 因為無謂因這一點小事影響心情和大家關係了. 我也不可能改變乜.

而這裡又利申一下, 我也沒在那店買過東西, 而今次上去前看過這文和友台EPC 那文章. 說真, 也是因為咁方吸引我去試, 可能我是想試"紅豆軍艦"的一類人吧. 但二文也叫我一定不可以訂這機, 至少, 只是一個自己 WEBPAGE 做的KICK STRAT 運作, 的確冇保障可言, 就是只是1000元呢.

好了, 真是要寫了, 一個個 POINT 咁:

1) 如之前lokkk CHING 說, 好像好多人喜歡和想聽 NSS.我在的全個過程已經有4台客, 其中3台是訂了, 第4台在走前沒試完成, 我不SURE 是否有出手. 這四台客中, 第一台我來前已在, 試了之後 用兩張 500 CASH 比錢, 第二個是我試了店DEMO IPAD 後, 後試的 IPAD 的一個, 因為我打算出動DAP, 我先比他試的, 他要用ATM過數, 那個應該就是馬先生的店員說要如何WHATSAPP 回條等的. 第三台同 lokkk CHING 說的一樣, 狗衝左入黎話要訂NSS耳機, 比錢走人. 第四台是兩男一女, 女的先試, 但好沒試完我就走了.

說真, 第三個狗衝的, 個人感有點"妹"感覺, 不過反正也不影響到我.

2) 第二個在試的中間我在做乜? 我在聽那裡的SPEAKER SYSTEM, 是店員安排的, 但多少也影響了第二個客, 先說一下SORRY.

那 SPK 系統, 主要是JBL 43XX(好像是4321) SPK, AMP 是CREATIVE X7 吧, 見店員是在櫃台後 START PLAY, 應該是BT STREAM 音樂去X7 的, 音樂是NSS DEMO IPAD 用一只, 大約又是YOUTUBE?(但在 BT STREAMING 下, 真是分不了).

這 SPK 系統前牆用了一點調音物, 但擴散板放在SPK 上我個人感有點奇怪, 中間是放了 MAC 和Z7 的接台, 比SPK更要前下有點阻礙聲音.

JBL 和CREATIVE X7 我也不熟識, 不知發揮如何, 但個人感因為接台在前聲音中位壓在台下, 而左右也不是太可以離箱, 也使左中右有點各有各走的感覺, 而其他也沒太大好處, 但沒有惡聲. 而且, 聲音的確是在前面.

3) 試聽的 DEMO SETUP 有點特別, 一開始, 要試自己 SOURCE 時, 店員會先要求試一段YOUTUBE 音樂 MV片. 就是上面聽 SPK 系統同一支歌. 我試了兩次但也沒有成功聽晒全個 MV, 因為真是太LAG 了, 店員說是因為那 IPAD 太老了. 我問了店員為何要先看這 MV, 他說因為有晝面方易把心神放到前面, 更可以感受到 NSS 的效果. 我也問為何是這MV, 因為要DEMO 的是聲場, 不是一個表現者在一直前像 LIVE 的MV 或是大型樂團音樂, 他說 POP 一點是因為就一般人試, 不用太藝術.

4) 之後我用自己 DAP 試, 本人用機是AK240SS, 音樂因本以為試聲場, 而用上 ACCUPHASE Special Sound Selection 2 (DSD64). 先用 TRACK1的管風琴跑一下, 但PORTABLE 要求管風琴好就真是太難了, 次後聽了數TRACK. 感覺 NSS 也真不易推, VOL 上和我用頭戴耳機 EDITION 5 LTD 一樣要50度. 對比 CM WESTONE ES5  只是20多度, IE8 大約30度高很多.

評分

參與人數 3威望 +18 金錢 +18 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 精彩報告
hphp + 5 + 5 用家心得
onlinekaiac + 3 + 3 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

t1174 發表於 2015-3-25 02:06
昨日AK 聚會前, 我除了 DMA 也去了一下這店聽一下這 NSS. 我也來說一些吧.

不過, 也先來申報一下, 我對聽 ...

5) NSS 是乜感覺呢, 如果只同AK240SS 說(當時 IPAD 太唔 SMOOTH 聽到麻木了), 我個人感覺是不像SPEAKER. 店員說NSS 是想如SPEAKER 咁在前面來, 不過如lokkk CHING 說, 其實是明顯收縮了左右, 但聲音會厚了濃郁了, 不過中間影像其實也是頭中. 說真, 沒打開 NSS 雖然會薄聲一點, 但反而更開揚, 可能真是要對住 IPAD 去聽比個暗示感覺先WORK? 我用 ACCUPHASE Special Sound Selection 2 LAST TRACK 的 LEFT RIGHT 同正反相CHECK TRACK 聽, NSS 的近就更明顯, 另外反相DEMO 是十分特別的, 不如正常, 也不像一般反相的感覺.

不過, NSS 開在一個地方是不錯的, 就是張學友的LIVE "月巴女且", 用了NSS 明顯比沒用好. 主要是沒用NSS 個感覺個空間虛的, 用了NSS 會比到一點氣氛來, 但說真, 就不要同高級耳機比了, 因為用NSS 多少要放棄大SOUND STAGE, 用收窄來對抗平面的感覺. LIVE 的感覺就真是沒有.

另外, 那DEMO NSS 機音, 在開 NSS 下的厚聲會有少少壓低個 TONE 的, 店員也有說DEMO 只有8成, 而新單元是提升高音的表現. 就以NSS 開的TONE 說, 提升高音的表現是合理, 但就會影響正常 NSS OFF 時的表現了, 說真, 在 AK240SS 推動下, 我又真是唔太感高太不過去, 反而厚聲是現在新機很少有的, 反而保持現有音色可能可以異軍突起也不定.

6) NSS的耳塞不會是如DEMO 的那麼樣, 而店員有另一 DUMMY, 我可以試戴一下, 發覺DUMMY 比DEMO 大很多, 加上沒特別就耳形. 反而不如 DEMO 配戴

7) 如之前說, 店員應該就是馬生本人吧, 感覺沒有乜不友善, 基本有問有答, 也不至說到天丈遠, 不過就沒太多說到比較到肉的, 他好像是要人聽多過用口說(好像說"前面"的感覺, 他就直接開 SPK 請我聽就是), 個人感覺反而是好事.

8) 那 NSS 的這個 EVENT 應該 JOIN 嗎? 以 1K 有那個聲音, 我想是雖是可以, 但也有不少 CHOICE. 而且那耳機會有新單元, 音色其實未 FINAL 的. 但以我個人而言, 又真是沒下手的原因.

評分

參與人數 3威望 +18 金錢 +18 收起 理由
hphp + 5 + 5 用家心得
onlinekaiac + 3 + 3 精彩報告
JimmyNgai + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

進階玩家

真係好奇怪,我試nss左右音場橫度係闊咗,但有師兄聽到相反係窄咗,我係試外國同廣東流行曲。

高級玩家

kenshum 發表於 2015-3-26 10:09
真係好奇怪,我試nss左右音場橫度係闊咗,但有師兄聽到相反係窄咗,我係試外國同廣東流行曲。 ...

就正如我都覺得奇怪點解有師兄聽到闊咗一樣

我都係聽JPOP/外國/LIVE咁
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!