設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wai-3-love

[討論] 想問一下有人有聽過NSS-N1嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-27 20:55
無謂post啦, 一陣又比人話cap圖抽水唔尊重私隱了
只係真心唔明點解有人可以盲目到咁 ...

咁說真是不知了, 你想下, MINGO, 恆源, 金星也開了咁多年, 就是DMA, JABEN, 好多時也比小店貴, 但他們開在MK, 有D 重是大鋪, 點生存比租金, 我都感已經好不可思議了.

有時D人喜歡, 就冇乜太大二議的空間, 他們唔 LIKE, 就來爆囉, 咁就LET eat 糕囉, 人地的事有時就真是不值得多浪費自己心神心情呢~

鉑金玩家

今日終於上左去試呢隻NSS
樓上有師兄講過試機時有人直接衝入黎買
而我都遇到咁既情況....

用ipad睇youtube時....分別真係幾大...但開左個NSS好似多左層野咁....個情況好似撘飛機咁要吞嗨先解決到果啲...但我吞完都係咁.....

直插Dx90試.....開左NSS好似想將啲聲逼晒去中間咁...一熄左就正正常常...
耳機高頻有啲失控
人聲好"揀飲擇食"例如:聽梁靚茹就變得厚人聲...聽scandal 主唱把聲好尖....
低頻就幾實淨...音場唔開NSS的話幾自然...

最後係....開左似唔似聽喇叭???唔似

高級玩家

t1174 發表於 2015-3-28 00:55
咁說真是不知了, 你想下, MINGO, 恆源, 金星也開了咁多年, 就是DMA, JABEN, 好多時也比小店貴, 但他們開 ...

人地要做鴕鳥都無辦法, 反正試聽過既人就會知係咩一回事
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

星級玩家

新仔玩家

難得終於搵到時間係星期日上去試試,就簡單寫寫今次上去試耳機既體驗。

先講講無開啟NSS功能既Lear NSS-U1耳機。U1聲音相當唔錯,聲音清爽唔焗促,兩端伸延恰當,聲音密度亦唔會過高亦唔會過低,無古怪突兀聲音,我對無開啟到NSS功能既U1聽感相當正面。唯一稍稍要挑剔既一點則係呢對耳機比一般動鐵耳機要較大既電壓擺幅,開量亦要開得較高先有足夠聲壓。但整體黎講,1000蚊級別耳機NSS-U1表現出眾。

但開啟左NSS功能既U1耳機則比較失望。雖然咁講或者唔會厚道,但我認為開左NSS功能既U1對音質作用負面;測試左幾首音樂,感覺上開左NSS的話就好似聽緊YouTube上既60-70年代古典音樂錄音一般,低頻解像度低卻又同時位置過前,量感過剩,涵接差勁。定位的確有相當明顯改變,可惜以我聽既音樂類型黎講,呢個改變並非太理想既改變。

以我睇到既分享簡述而言,一般試聽過既師兄對於NSS功能感受都唔算太正面。據我了解,NSS功能的設計有著比較強既流行錄音室傾向。而印象中除左獨奏及以管弦樂團既古典錄音係樂器定位有無名有實既共通標準以外,一般流行音樂錄音對於樂器定位其實並無特別統一。我相信亦可能因為流行錄音定位無統一既行業標準,NSS功效對大部分用家黎講並非太實用。

主觀聽感而言,我認為NSS-U1開啟左NSS功能實在唔算理想,但假如有一個去卻NSS功能既U1,而價錢上有調整的話,將會有相當大既吸引力。

Tatco係我放下耳機時亦指出將會有量產版,而量產版則會比原型機好聽20%,對此我想更深入了解。如果在場能夠有catalogue或其他printed promotional materials可供參考,相信會令人對NSS有更深入了解。Product page上面既資訊並非太多,參考價值唔算太大。

希望到有量產版時能夠在了解一下NSS功能會否有改進啦。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 精彩報告
william02 + 10 + 10 精彩報告
lokkk + 10 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

高級玩家

斯路 發表於 2015-3-30 09:27
難得終於搵到時間係星期日上去試試,就簡單寫寫今次上去試耳機既體驗。

或者因為網上主流討論聲音並非正面 ...

專業

btw 唔知我個次聽粗聲會唔會關iphone唔夠力推佢事
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-30 09:42
專業

btw 唔知我個次聽粗聲會唔會關iphone唔夠力推佢事

佢叫人用IPAD試但IPHONE推唔起

高級玩家

william02 發表於 2015-3-30 11:14