設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: fmk888

[請教] 低買嗎

黑鑽玩家

基本上兩隻野聲底係好唔同, 我覺得 ZX2 既聲底似 AK120, 多過 AK120II. 聽人聲, 模擬味, 應該揀 ZX2, 同 AK120.  至於聽樂器, 解析, 就揀 AK120II.  而ZX2 又無左 ZX1 果種重口味 (即高音尖, 底頻重), 真心覺得D廠家都好大胆下, 出親新一代機, 連聲底都大改.  個人口味既野, 我從來都唔會多管閒事, 正如有人鍾意魯芬BB, 我都係理..能得你.       

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-9 12:06
哈哈你又啱, 除咗錢, 佢真係無講過其他嘢喎

喺香港大, 始終藍妹加萬里望啱食啲嘅  ...

要看透世情,梗係星島啦!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-4-9 12:18
要看透世情,梗係星島啦!

小弟入世未深, 飲住妹妹先

覆翻樓主, 其實7千係我見過最平, 如果啱聽就入啦! 但就個人口味呢個價我唔會揀佢

銀級玩家

我自己覺得Calyx M仲好聽過AK240,又如何呢。
其實都係講配搭同個人口味;睇你聽開咩音樂同夾咩耳機,AK240都可以夾得好難聽。
Hi-End Portable Player依家野講音質高低真係哂氣,講好聲可能我平平地搵部三千銀既QA360加部AMP已經拋離AK240。
7000蚊以上既DAP已經屬奢侈品行列,冇性價比可言。
除左聲音,便攜性、外型設計、包容性、擴充性、界面流暢度、內存... 已經攤分左大部分價錢。
AK120II貴過ZX2幾千蚊唔代表聲音質素高好多;以聲音角度出發,大家都可能只係同屬4000-5000蚊價位既級數。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
themouse + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實用240駁vantam, 係咪已經有啲奇怪呢?
(Post76 Android 手機版送出)
Wai

高級玩家

睇黎以上冇一位CHING擁有120II或240. 之前都以為ZX2 好,買左,但聽左三星期後,就退返比AMAZON.(美國一個月內可全數退貨)
再講,樓主問,我咪黎係比小小意見,唔見得有對錯。不喜既咪過主LAW。睇黎有人葡萄多D。  

講返點解我要退ZX2 先,佢音質係唔係同120II差好遠,不過
1. 大部過我部DX90, 120II,240
2. 如果唔用佢部PH3, 機本身冇BALANCED OUT
3. 冇OPTICAL,係企接前後都得ANALOG。

不喜勿插,請過主。

科林玩家

AK120II聲好過SONY

銀級玩家

WallerHomie 發表於 2015-4-9 17:00
我自己覺得Calyx M仲好聽過AK240,又如何呢。
其實都係講配搭同個人口味;睇你聽開咩音樂同夾咩耳機,AK240 ...

我明白亦認同師兄講咩,高階音響最終都係取決於個人口味同夾唔夾

要講功能唔係問題,但係講野一舊舊就係問題,某師兄呢頭話先唔好講高低,個頭就話AK120II好過ZX2, 呢種扮中立既態度實在令人睇唔過眼,加上所謂既一步到位論,先引到咁多人等食花生

銀級玩家

danielnkf 發表於 2015-4-9 19:16
睇黎以上冇一位CHING擁有120II或240. 之前都以為ZX2 好,買左,但聽左三星期後,就退返比AMAZON.(美國一個 ...

老實講我真心葡萄,我相信師兄套野應該好聲過我個套唔小,我只係用緊RWAK120B, iQube, 同ER4S, 諗緊上K3003. 小弟又窮又木耳,AK240同Shure 846 真係玩唔起,只可以做小葡萄

你果頭講完AK120II 好聲啲,又話一步到位唔洗煩,呢家又話兩部差唔遠,又喺到比功能,扮中立,其實玩音響take side係無問題,但係唔好衰左跟住扮中扮囉

其實照師兄咁講,你可以買centrance hifim8 玩下喎,又多inputs outputs, 仲可以用埋xlr頭添,理論上可能好過AK240! 可惜就係唔夠貴,不過師兄咁有米,買多部玩具玩下都唔區啦

最後,我都補句不喜勿插先 (如果用左可以對自己講過既野唔負責任既話 )

專業玩家

對喜歡聽Tidal和Moov的我來說,ZX2才是一步到位至於240,無論點聽也沒有到位的感覺呢

所以每個人的那一步和那一位,可以是天淵之別!
聲音沒有最好
只有最討好