設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: fmk888

[請教] 低買嗎

高級玩家

maleo 發表於 2015-4-10 00:58
老實講我真心葡萄,我相信師兄套野應該好聲過我個套唔小,我只係用緊RWAK120B, iQube, 同ER4S, 諗緊上K30 ...

差唔遠咪即係有差既意思LAW。我既文筆唔係扮中立,明眼人都知我講邊部好D啦。
而家等緊買Continental Dual Mono 同 WA8, 所以唔考慮其他機住。
問多句啦,分享購買意見沒有對錯,要負乜責任呢?咁大個人,唔係見到人地講乜就做乜呀MA?咁樣唔好話CHING,我都要賣曬我D車先夠玩。

銀級玩家

danielnkf 發表於 2015-4-10 05:00
差唔遠咪即係有差既意思LAW。我既文筆唔係扮中立,明眼人都知我講邊部好D啦。
而家等緊買Continental Dua ...

Continental Dual Mono 試過,1500USD 真係好overpriced, 唔建議師兄買,入其他amp好過,雖然師兄有的是錢 反而The RX 抵入啲

唔好曲解我意思,分享意見絕對無問題,但係講過既都要負責掛,唔洗負責既我亂噏教壞人都得啦,人地問ZX2 你就一句AK120II 一步到位大石擲死蟹,如果聽左你講買左,唔中意咁就無謂啦哈哈,唔係個個好似你咁有得無限退貨既

高級玩家

maleo 發表於 2015-4-10 05:19
Continental Dual Mono 試過,1500USD 真係好overpriced, 唔建議師兄買,入其他amp好過,雖然師兄有的是 ...

如果聽我講買左,梗係自己付責任啦。何況我都係過來人,擁有呢兩部,分享兩者取其一意見有何不對。
同埋講真,AK120II有唔少好評。價錢又唔係遠SONY好多,但音質個人就覺得有差。所以咪叫CHING咪諗SONY。
最後,梗係要自己親身試過先買。
所以,你仲意,你咪比你D意見LAW。我有我比,你有你分享。冇必要撩其他CHING。

睇黎CHING你都住係SOCAL,有去CANJAM。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ching們其實開post 係想知7千是否平。當然Ak120我都未試過。要去:-
試下先。返正5月會再去本洲到時再決定。水貨有一様唔好只得英,日字幕
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

fmk888 發表於 2015-4-10 10:39
ching們其實開post 係想知7千是否平。當然Ak120我都未試過。要去:-
試下先。返正5月會再去本洲到時再決定。 ...

七千確實係抵,如果師兄覺得啱聲,應該去馬!

ZX2 係android based, 轉翻做中文firmware應該唔難

高級玩家

wai0803 發表於 2015-4-9 18:33
其實用240駁vantam, 係咪已經有啲奇怪呢?

願聞其詳??

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

danielnkf 發表於 2015-4-9 19:16
睇黎以上冇一位CHING擁有120II或240. 之前都以為ZX2 好,買左,但聽左三星期後,就退返比AMAZON.(美國一個 ...

fyi, ZX2 是支援 TRRS 3.5mm 制式的 balance phone out.
Head-Fi  thread 有詳細解說

高級玩家

hphp 發表於 2015-4-12 16:41
fyi, ZX2 是支援 TRRS 3.5mm 制式的 balance phone out.
Head-Fi  thread 有詳細解說
(Post76 Android  ...

唔該CHING,不過佢個BALANCED唔係TRUE BALANCED。即個GROUND係CIRCUIT DESIGN唔係分開處理。同埋有HEAD-FI CHING講過佢地個TRRS會令到一般咪線耳機用唔到。所以SONY個WEB都冇強調個BALANCED OUT。
PHA3 方面,好似個CIRCUIT DESIGN有分開GROUND。(PHA呢個唔係太肯定)

銀級玩家

wai0803 發表於 2015-4-9 18:33
其實用240駁vantam, 係咪已經有啲奇怪呢?

冇話奇唔奇怪。
如果你覺得VANTAM個DAC好聲過AK240咪行Optical Out囉,不過係比2萬銀買個轉盤姐。
如果要淨用VANTAM個DSD解碼,我插Notebook都已經搞掂;要用VANTAM聽Hi-Res,我一部A15又搞掂。

AK240係可以Line Out去VANTAM,不過AK240個個係Volume Line Out黎,冇輸出電壓落AMP,
加上雙重放大,咁加AMP法其實冇實際助益,如果我要加純AMP,我仲加VANTAM?
推力細之餘,市場大把高輸出手提AMP,AK240 Line Out又會冇左平衡。

W60係大食野黎,一部240推出黎未必拉得開佢個音場,Westone野分離度唔高,唔夠力推會一舊飯同好厚,變左又需要推力。
如果我追求高動態、高輸出、闊音場既,就多數係大舊電,國磚+耳擴完全勝任。
如果我追求輕巧、操作、高分析力、動鐵高控制力既,其實一部AK240平衡出SE846已經夠哂。

佢打自己Set野出黎,我真係覺得好困惑,不過人地錢多點燒都唔關我事,Who cares?
不過AK既賣點係Portable,預你一部過;
但依家為加強240個推力又加多舊野,唔Portable之餘,變相污染左AK原有音色。
如果要音質但又唔在乎體積,點解唔玩國磚?
竟然係為咩而咁夾?

可能師兄都只係出街拆件玩,屋企全套上姐。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

日本 ak 不是比 香港重平好多?

但我想 樓主 喜歡 sony 的話喜歡 ak 的可能唔太大,sony 音色上有多一點厚道,聽 ak 可能會感ak 乾,反之喜歡 ak 的人又會感sony 有點肥。

至於7k 的zx2 叫唔叫底,同港行價比我感還叫底啦。