設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: fmk888

[請教] 低買嗎

高級玩家

WallerHomie 發表於 2015-4-12 17:51
冇話奇唔奇怪。
如果你覺得VANTAM個DAC好聲過AK240咪行Optical Out囉,不過係比2萬銀買個轉盤姐。{:6_176 ...

Ching 都明精眼利,W60 我真係勁少出街用,係企我有其他設備,唔需要用耳機。
我玩VANTAM都係因為想玩OPA627SM,一來日本出品有保證,二來有BALANCED OUT玩。加上我都係放係公司或車,所以唔係太麻煩攞住。用左VANTAM+627SM係會比完全唔同感覺,會WARM小小,BASS會實小小,個人認為,音樂本質係唔同左,但呢種唔係污染。
國磚都有睇過,不過小弟身在美國,一來唔方便買,二來過唔到自己個關唔係太信國貨。DX90 已經係好比面國貨而買。

始終MUSIC PLAYERS同好車一樣,都係一個消閑玩意,未致於係必須品,所以都係自己睇餸食飯。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
WallerHomie + 1 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-4-12 17:51
冇話奇唔奇怪。
如果你覺得VANTAM個DAC好聲過AK240咪行Optical Out囉,不過係比2萬銀買個轉盤姐。{:6_176 ...

exactly 係我嘅想法,其實如果只係要佢amp嗰部份,同廠嘅bxd推力仲大玩法仲多,一樣可以換627, 又平好多,之前已經好多人話用240駁hugo好聲到上天,其實我覺得咁玩法只係代表佢哋係玩得豪,唔係玩得好,甚至反而表露左佢哋其實唔多識玩
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Wai

專業玩家

wai0803 發表於 2015-4-12 20:34
exactly 係我嘅想法,其實如果只係要佢amp嗰部份,同廠嘅bxd推力仲大玩法仲多,一樣可以換627, 又平好多 ...

其實重點在Hugo身上,本身靚聲,事旦插部手電入去都靚聲啦,使鬼240咩,所以用部240當轉盤用,用兩個字形容 - 豪,一個字講晒 - 嘥料
聲音沒有最好
只有最討好

高級玩家

師兄,我都在大阪,都係諗緊入唔入呀!
Music lover
Esoteric K03x
Accuphase E460
PMC 26 (RUN-IN 中)
Mytek Stereo 192 DSD DAC

高級玩家

wai0803 發表於 2015-4-12 20:34
exactly 係我嘅想法,其實如果只係要佢amp嗰部份,同廠嘅bxd推力仲大玩法仲多,一樣可以換627, 又平好多 ...

BXD都係我收藏之一,不過我唔會係佢到放627, 因為電量好小,以10V黎計,STEPUP之後好快就用完。
此外,我主要用IEM多D,推力夠就OK。

CHING,你話AK+VANTAM"怪",但呢個組合係唔少人既組合。玩唔玩得好,睇自己D餸係乜。之前我都講過,玩PLAYER同好車一樣,睇餸食飯。CHING你有冇用過AK同VC先?如果冇,你呢D似係為話人而話。所以我唔明你跟據乜理由去評論"怪"。唔通你會話人有錢玩好野就係怪???? 此外,玩意同收藏冇分玩得好唔好,最緊要自己睇下有多少能力,係范圍內試到自己仲意既產品咪OK咪叫好,所以更加唔會係怪唔怪。

睇黎CHING都係DOBULE E,CHING咁識玩。

高級玩家

themouse 發表於 2015-4-12 22:42
其實重點在Hugo身上,本身靚聲,事旦插部手電入去都靚聲啦,使鬼240咩,所以用部240當轉盤用,用兩個字形 ...

冇錯HUGO係好靚聲,不過每部PLAYER解碼有別,240有240既口味,用CHING部"電話"有電話既口味(唔通CHING部機有OPTIC )。係就分享下啦。{:9_430:} {:9_430:} {:9_430:}

銀級玩家

danielnkf 發表於 2015-4-13 05:44
冇錯HUGO係好靚聲,不過每部PLAYER解碼有別,240有240既口味,用CHING部"電話"有電話既口味(唔通CHING部 ...

其實Hugo有USB IN
師兄指既解碼係指Digital Processing?
正確咁講,DAC並不是負責解碼。
雖然Optical Out同Dock to USB Out係會有音色差異,但唔會差幾多。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-4-13 12:32

真心為樓全心痛,開個 ZX2 的貼,由2樓開始已被騎劫了,離題噪音超過九成!

其實事件已 beaten to death,  再說也無益,已經到了不會越辯越明的地步,論壇是交流的地方,但既然某人堅持你沒有A 牌産品,你發言也只是葡萄, 那還有討論空間嗎?大家乘早當時運高,睇唔到仲好啦,回歸 ZX2 是正題!

Sony ZX 系日水和港行有什麽分別?
上代的 ZX1 有比較過日水會好聲D?
日水 Sony DAP 在香港維修是要收錢還是比錢都唔做?

甚至分享下 ZX2 的耳機配搭,音樂風架,特異功能等等都幫到手又合主題吧!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

WallerHomie 發表於 2015-4-13 12:32

DAC並不是負責解碼@ DAC 米就係數碼訊號轉換成模擬訊號, 簡稱"解碼" ....

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
danielnkf + 9 絕對正確

查看全部評分

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2015-4-13 13:21
DAC並不是負責解碼@ DAC 米就係數碼訊號轉換成模擬訊號, 簡稱"解碼" ....

DAC根本唔係負責Decode,又點可以叫做「解碼」呢?
利申:響應DAC正名運動