設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pkf1234

[頭戴式] 平板耳機的決擇

高級玩家

Andykong發表於 2015-4-15 01:02
我對 Alpha Dog 算係你既遠房老表,當年新買個陣真係流住淚來煲機,300 小時先見返有笑容!

th500rp預煲500小時.

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-4-15 06:50
whitefang師兄會否有價錢較為相宜、能夠好好發揮到平版耳機既耳擴介紹? 還是都係要用上近3000美金左右既 ...

請容小弟插下嘴,向師兄推介JDS Labs Objective2,200美金都唔使,如果肯DIY可以仲平尐。
O2+HE500呢個組合我聽左好耐,so far都好滿意,性價比好高。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

whitefang 發表於 2015-4-15 03:57
th500rp聲音細膩綿密, 相比LCD和HE反而更似STAX, 低頻亦不是特別出色
不算易玩, 力水不太重要, 但需要前端有很高的通透度

會努力地嘗試

星級玩家

新仔玩家

JimmyNgai 發表於 2015-4-15 09:47
請容小弟插下嘴,向師兄推介JDS Labs Objective2,200美金都唔使,如果肯DIY可以仲平尐。
O2+HE500呢個組 ...

邊會係插嘴,難得師兄係分享下當然歡迎。我都有部O2+ODAC一體機,的確有一定性價比;但我發覺要好好搵一個岩用既火牛唔易,而且我個部O2+ODAC用High gain會不時有pop聲,聽得唔算好過癮。

我並無用過部O2+ODAC黎推手上唯一既平版耳機OPPO PM-2,不過當時推Sennheiser HD600/beyerdynamic DT880則明顯感到吃力,或許係因為我聽音樂類型比較廣,其中有比較考前端既樂曲所致? 不過假若係用部O2+ODAC黎推其他耳塞或小耳機效果亦相當唔錯。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pkf1234 發表於 2015-4-15 09:38
分體電源,到港後換Volume 制,換internal wires,改dual XLR.
主力的Dual XLR balanced headphone cable是(b ...

(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

斯路 發表於 2015-4-15 06:50
whitefang師兄會否有價錢較為相宜、能夠好好發揮到平版耳機既耳擴介紹? 還是都係要用上近3000美金左右既 ...

當然唔駛去到3k美金, 講真3k美金都不一定岩推呢
要玩貴就算只是3k一半的諸神黃昏都屈曬機了
比較平的如果推LCD有Soloist和Carbon, JimmyNgai 兄講的o2其實都不錯
Hifiman就真係要貴點, 除比較易推的HE-500外... 其他的暫時只想到Sophia baby和Violectric比較好, 但violectric貼耳的聲音好似不太多人接受到

自問平板算玩和試得多, 現時有售的都試過曬(包括Ether和HE1000), 自己亦玩過一半以上了
但越玩才越覺自己了解越少, 本來以為會有路可循, 能找到某種類的耳擴會特別適合推平板, 事實上越試越是一頭霧水

相信其中一個原因是平板還在發展當中, 各家都有自己的理念並且不斷在改變
LCD加了Fazor後驅動需求也大不同, 新舊HE也有分別

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hiyori + 30 + 30 一定要加分
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

可能有師兄未必知道whitefang師兄講嘅Sophia Baby係邊部, 所以作為用家, 我決定post張相比大家睇下, 等大家多部amp選擇. 呢部amp全名係Sophia S.E.T.™ Music Baby Amplifier, 係美國公司做. 原意買黎推喇叭, 點知玩唔掂, 後來聽師兄講, 平板可以用speaker amp推, 結果試過推HE500, HE5LE都有幾好嘅表現, 可惜推HE6就有心無力. Sophia Baby 二手價 Around 500-600 USD. Size細, 樣唔錯, 又有得roll膽, 呢個價位黎講確實抵玩.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 13:03
可能有師兄未必知道whitefang師兄講嘅Sophia Baby係邊部, 所以作為用家, 我決定post張相比大家睇下, 等大 ...

好靚仔
拮pat pat玩平板啊,小弟有兩部咁野閒置中,搞到心痕痕想揾返隻平板試下
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

edm230 發表於 2015-4-15 13:11
好靚仔
拮pat pat玩平板啊,小弟有兩部咁野閒置中,搞到心痕痕想揾返隻平板試下
(Post ...

哈哈, Sophia Baby確實係幾靚仔, 我當初都係覺得佢靚先決定入手, 畢竟唔係咩熱門嘢, 都係博一博! 可惜我果部係用圓形tag, 我就認為方形tag靚啲!

唔知師兄你呢部又係咩家伙?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

LCD3  同 T1 吾同聲底, 兩樣野 ...  不過我自己吾係因為低音關係過檔 LCD3

平平地玩LCD, X係一個好選擇, 至少AMP個方面無甘大食 ...