設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pkf1234

[頭戴式] 平板耳機的決擇

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2015-4-15 12:10
當然唔駛去到3k美金, 講真3k美金都不一定岩推呢
要玩貴就算只是3k一半的諸神黃昏都屈曬機了
比較平的如果 ...

講起3,000USD價碼係因為印象中師兄提過,除左Schiit Audio Ragnarok以外,評價非常正面既幾台耳擴都係3,000USD打上。意想不到whitefang師兄對Objective 2推平版耳機亦有如此好評,等我搵返部機再就試試先。

我對於自己部Violectric V200推OPPO PM-2感覺未算太滿意,除左結像比較貼身以外,聲音相當粘糊,感覺打唔開一樣。睇住師兄對於Cavalli Audio Carbon評價偏正面卻又保守,但同時對於佢推平版既表現持有正評,真係反反覆覆想出手又唔敢出手。不過,whitefang師兄對於平版耳機既了解之深,得出既結論係平版耳機驅動要求未能一概而論的話,睇怕對於Carbon我都係要先忍忍手啦。

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-15 13:03
可能有師兄未必知道whitefang師兄講嘅Sophia Baby係邊部, 所以作為用家, 我決定post張相比大家睇下, 等大 ...

好靚仔,剛才一睇以為好貴,點知如果只係約600USD的話又好似好玩得過

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-15 13:40
好靚仔,剛才一睇以為好貴,點知如果只係約600USD的話又好似好玩得過  ...

原價確實去到999, 但係二手只係徘徊係400至600, 非常海鮮! 個人認為Sophia Baby最出眾係佢嘅中頻, 如果師兄見到有嘅, 絕對可以帶一部翻香港 補充一句, stock 嘅GE5670已經有唔錯嘅表現, 大可以玩好一段時間先再玩tube rolling!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 13:29
哈哈, Sophia Baby確實係幾靚仔, 我當初都係覺得佢靚先決定入手, 畢竟唔係咩熱門嘢, 都係博一博! 可惜我 ...

已經巧靚喇

我呢對係真正死窮鬼扮Goldmund

叫做Job mono. 用Job模組,單端90Watts/8ohm
有得教gain, 以前推對PMC DB1啲低出得幾實淨下,如果平板低頻散散地呢對玩具可能ok wo,加上我要求低
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

edm230 發表於 2015-4-15 14:00
已經巧靚喇

原來自己嘅同網上圖片樣爭啲
2015-04-15 14.11.15.jpg
2015-04-15 14.10.25.jpg

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 13:47
原價確實去到999, 但係二手只係徘徊係400至600, 非常海鮮! 個人認為Sophia Baby最出眾係佢嘅中頻, 如果師 ...

重可以換咁多胆,呢個baby巧吸引

銀級玩家

edm230 發表於 2015-4-15 14:00
已經巧靚喇

Speaker amp推headphone雖然係可行, 但係師兄真係要試清楚! 因為我之前聽過headfi好多人講嘅Emotiva mini-X a-100推HE500, 本身抱好大期望, 點知一聽之下大失所望, 真係唔係部部speaker amp都啱推headphones, 如果師兄可以問友人借隻平板黎試, 試完再睇下點就最好啦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 15:18
Speaker amp推headphone雖然係可行, 但係師兄真係要試清楚! 因為我之前聽過headfi好多人講嘅Emotiva min ...

呢句真

銀級玩家

edm230 發表於 2015-4-15 14:48
重可以換咁多胆,呢個baby巧吸引

呢個Baby確實係幾好嫁, 師兄要玩平板嘅絕對可以諗諗佢 可惜應該只係美國先有. 我見大陸有clone版, 但係個樣真係好差, 仲要抄埋個名叫"Meng Baby"...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 15:24
呢個Baby確實係幾好嫁, 師兄要玩平板嘅絕對可以諗諗佢 可惜應該只係美國先有. 我見大陸有clone ...

又嚟山寨