設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pkf1234

[頭戴式] 平板耳機的決擇

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-4-15 09:55
邊會係插嘴,難得師兄係分享下當然歡迎。我都有部O2+ODAC一體機,的確有一定性價比;但我發覺要好好搵一 ...

原來師兄都係O2+ODAC用家咁我都唔使講太多了。我都係用O2+ODAC,但係兩件式,大部份時間用low gain多,未試過師兄所講的「不時有pop聲」的問題。

之前我試過用O2推Sennheiser HD800同Fostex TH900,感覺聲音好空洞冇乜音樂感,但推HiFiMAN HE500就出奇地好。我主要係聽HiFi女聲一類,ODAC+O2+HE500人聲好潤但有點暗,整體音樂感強,屬於耐聽的類型。試過O2推一樣係平板的Fostex T50RP(自行改裝版本,只係換耳墊同塞棉花、泥膠),印象中反而冇千零蚊的FiiO E12手提耳擴咁好。純粹分享下~
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

星級玩家

新仔玩家

JimmyNgai 發表於 2015-4-15 17:40
原來師兄都係O2+ODAC用家咁我都唔使講太多了。我都係用O2+ODAC,但係兩件式,大部份時間用low gain多,未 ...

看似O2與平版耳機係好朋友,我一定會再試試,多謝Jimmy師兄推介。部O2都比我冷落左好一段時間,終於有重見光明一日

不過睇怕我都要好好研究下爆炸聲來源,雖然我應該都未必會用得上High gain。

專業玩家

斯路 發表於 2015-4-15 13:39
講起3,000USD價碼係因為印象中師兄提過,除左Schiit Audio Ragnarok以外,評價非常正面既幾台耳擴都係3,0 ...

其實都係"睇餸食飯"
要講high end全面發揮的確好多都已經去到3k以上, 因為不少1-2K的機推平板唔上唔落並沒有特別出色
反而1K以下的dac/amp或純amp都有一些不錯選擇, 配得好性價比會很高
剛想到仲有Pan Am(已停產)同WA7

oppo的平板我只有係show試過自己無玩過, 其實我亦覺得pm2聲音很混亂和過份laid back因此並無什麼興趣
想像到和v200應該不太夾, o2+odac反而更好也不出奇
相信會比較夾一些快和偏清冷的耳擴或source, 有無試過Mjolnir或BHA1推pm2?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

平板可以用speaker amp推@ 要睇阻抗, 試過LCD3用SPEAKER AMP推, 底噪 ...好勁下

高級玩家

th500rp 都算易推,夜間用MiniBox-E+(已mod,由DC直接供電)煲推到不錯,人聲又暖,聲耝一點.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2015-4-15 13:03
可能有師兄未必知道whitefang師兄講嘅Sophia Baby係邊部, 所以作為用家, 我決定post張相比大家睇下, 等大 ...

請問 Sophia Baby 是用什應膽的? 4 枝後級管 + 2 技前級管, 是 Push Pull 還是 full balanced?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edm230 發表於 2015-4-15 16:30
又嚟山寨
(Post76 Android 手機版送出)

讚成,所有內地精仿復刻,一概無視!

其實內地有不小原開發的耳擴產品,因過了某些平價心理開口而沒有香港代理支援,所以較小人問津,我自已用的小不點, 樓主用的膽石結,其他如聽風,Goldenwave, JC Audio 等都是不錯的產品,有時真是為他們並山寨的帽子拖累而可惜!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-4-16 14:56
讚成,所有內地精仿復刻,一概無視!

其實內地有不小原開發的耳擴產品,因過了某些平價心理開口而沒有香 ...

GoldenWave尚要多多努力呢。

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2015-4-16 02:24
其實都係"睇餸食飯"
要講high end全面發揮的確好多都已經去到3k以上, 因為不少1-2K的機推平板唔上唔落並 ...

意想不到連Pan Am亦在推介之列。其實雖然PM-2到手一段時間,但因為同期亦入左兩對大耳牛,時間多花係另外兩對多於對PM-2度。

如果whitefang師兄所指既亂係在於音場定位,我覺得PM-2比我既感覺唔算亂,可惜聲音糊住打唔開,線條感非上乘,但基本上定位有個大概,還算可接受。但老實講,同對PM-2相處既時間似係比耳機玩多過玩耳機。

對Burson耳擴,除左最新旗艦未試以外,以及Schiit現行可試到既產品黎講,印象都唔算太正面。不過睇黎再值得拎對PM-2咁樣去試試。過段時間再花少少時間係玩玩對PM-2度先。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問TH500RP係咪真係冇乜Bass?