設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-6-16 19:47
這帖很毒!!!!!

師兄似乎是認同小弟為這兩個聚會起的標點吧!

貨真價實的毒氣室耶!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-6-16 23:45
終於聽到傳聞中的GS-X2,其聲音中性率直,面面俱到,又有3個gain可調較,推各大旗艦如HD800/T1/K812/LCD3/R10/0 ...

兩部石機都很不錯的評價,但 read between lines, 即係 GS-X2 唔係 waiting list 見首不見尾,比多小小買佢好過買 Ragnarok? 呢個訊息好重要哦!

師兄有用 Burmester 099 比較過 P5 和 LDP_500? 可否講下兩部電處的異同? 屋主懶人一個,坐擁兩部再生電處都未試抬埋一齊比較下,難得師兄有機會用返自已的器材和耳機 AB 比較過,梗係拉住你問長問短了! 師兄特別強調 LDP_500 唔 cut 頻,是指同價電處中常遇到這個缺點? 怪味是指改了音色 ?
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-6-17 01:15
真是如夢境一般. 這一次真是一次過聽到十分多想聽的東西. 本來, 我只知道有RAG+YGG, 也想過會有咁多想聽到 ...

其實我最初都係諗住搵兩 set 大約是 Rag/Ygg 一倍價位 的 DAC/耳擴來一上個 round 比人大蝦細之仇炸,我都估唔到會攪到咁震撼的!

師兄你攬住 4 部 DAP 玩左咁耐,唔會得一行咁小料既,第二個講人地會話葡萄,你揸住重貨來講就最無人說三道四排排坐聽你分享了!

Rag+Ygg 有無配邊隻耳機你特別有印象? 特別好的? 特別唔好的? 講 Rag+Ygg 唔好漏左佢推喇叭喎,我覺得當晚有點驚喜架!

熱烈期待 Part 2 ..... 唔好急,至緊要快喎!

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-6-17 22:21
兩部石機都很不錯的評價,但 read between lines, 即係 GS-X2 唔係 waiting list 見首不見尾,比多小小買 ...

看需求la, 玩動圈的就GS-X2, 玩平板/書架SPK的就Ragnarok, 兩者音色均是美國風,都是好機,質素對得起價格,買了不會後悔

P5比 LDP_500大氣&質感好一點,用耳機來聽就差距不如價位明顯,上喇叭會比較好分辨吧

cut 頻的聲音會聽來不夠自然,當日所聽的LDP_500,似乎沒有這個問題,個性也不明顯,不會搶了電線的味道

HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

專業玩家

Andykong 發表於 2015-6-17 19:59
knock, knock, anybody home? 個頭盤 consume 左好耐,快 D 上主菜啦!

今次個陣, PS Audio P5 係獨贏 ...

正正就係無錢無位玩P5,比隻小不點 LDP-800有位入跑左個位置返黎。
小不點電處性價比太高啦…

真男人都係一樣,如果有荀價正貨絕對玩得過,
現場一枱頂班耳機,隻隻都有興趣的話賣晒五臟六腑心肝脾肺腎都唔掂啦。
開箱呢D等D有米師兄黎啦~

繼續放下D皮下毒素先…

STAX SR009 + 727A
其實真係唔想講…太誘惑啦…靜電毒質無色無味但絕對兇狠!
靜電真係千祈唔好亂試…
音質?唔記得啦…正囉
味道?無咩味淨記得好好味…
三頻?點樣分辦o架!?
中毒中到連分辦能力都無埋…
其實另一只靜電HE60(小奧)都非常正,接上727A絕不比009失色,
個人比較喜歡009深藏不露的氣質。問題係一睇價錢…

GS-X2 / Burmester 099
三套耳擴中,MAN 301經AES入Ygg>Rag,同軸入Burmester 099,模擬平衡入GS-X2,
Schiit稍佔便宜,GS-X2可以話係半讓賽,但聲音質素絕對卓越。
以小弟有限耳力,Rag+Ygg同GS-X2大家都係個種中性耐聽聲底,同樣吸引。
GS-X2會多一絲甜味,相當有魅力的聲音,難怪出貨期咁長都大把Head-Fi友肯掏腰包再等以年計的出貨期。
Burmester 099,聲音極度華麗同時又實淨無比,顯微鏡級分析力,能夠欣賞到頂班音響器材的確拓寬耳界。
除左身價都無乜好彈,鬼叫我老豆唔係李生咩…
BTW,亦好安慰今次Rag能夠係兩部名機中佔一方寸之地,C/P值攞晒分,何況佢重有殺手鐧_推小喇叭!
另外MAN301解碼能力的確名不虛傳,Ygg以Schiit 一向C/P值見稱賣接近2萬亦攞唔到咩著數可見一班。
不過今次吸毒大會重點唔係解碼,始終有D走馬看花,期待有機會Man301/Ygg/Esoteric D03可以真正埋牙比拼一次。

TAD TSM-300
入手Rag後都未聽過佢推過喇叭,今次第一次。
Rag規格100W@4 ohm / 60W@8 ohm,係Hi-Fi石機中的確係入門都未夠,
加上現場環境同"單腳落地"所限,心知好聲極有限,但接上TAD後開聲,大家都同意絕對交足貨有餘。
唔好理歌者聚焦,起碼叫做場面有深度,低頻稍欠控制但有一定水準,中高開揚有穿透力,音色相當討好。
呢個臨時舞台整體聽得下。
但記住係:喇叭未煲開(Andy珍藏喎),機未煲(喇叭端),異想天開的腳架,前後牆接近一樣距離的擺位種種不利因素。
能有如此表現加上Rag本身耳擴身份,開心收貨啦
有心機搞絕對滿足客廳仔Mid-Fi要求~

Andy哥今次帶呢對"小喇叭"上黎根本司長昭之心啦…擺明要毒我
不得不承認,對TAD的確有唔少吸晴點:音色準、定位好、易推好爆好擺位、落腳掛牆上枱、打橫打直都得…
一句講晒…平靚正~
最大問題…我重未諗到點樣搞好屋企個櫃
所以,幾時玩埋小喇叭重係遙遙無期

全文完,多謝收看~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
whitefang + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

神帖
極羨慕各位可以試甘多好野

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-6-18 08:22
神帖
極羨慕各位可以試甘多好野

神帖
極羨慕各位可以試甘多好野  x  2  
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

Andykong 發表於 2015-6-1 21:43
係某個配搭上我 prefer Ragnarok 多過 GSX-2,我諗咁樣講準確 D!

不過我都想有機會 AB 下這兩部機!   ...

追下Andy哥找數先~

雖然你已經左掣,
都要比我地知道下個日比較結果先得o架
會唔會重新考慮下左擁右抱呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢啲聚會真係唔可以去, 去咗結果好可能同東方不敗被傳授葵花寶典嘅結果一樣...

鉑金玩家

Fabulous meeting !!