設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2015-6-18 00:02
看需求la, 玩動圈的就GS-X2, 玩平板/書架SPK的就Ragnarok, 兩者音色均是美國風,都是好機,質素對得起價格, ...

Johnmo 師兄對 GS-X2 和 Ragnarok 的評語真是一言中的!

P5 和 LDP_500 售價相差 5-6 倍,其實是很難比較,但類產品選擇太小,唯有明知唔同組別都攞來比較,希望增加對再生電的瞭解!當日我唔捨得放低兩對 Sony ,所以錯過了電處和靜電的理節了,幸好有師兄和大家分享!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edgeyim 發表於 2015-6-18 01:18
正正就係無錢無位玩P5,比隻小不點 LDP-800有位入跑左個位置返黎。
小不點電處性價比太高啦…

靜電上 009 真係要賣腎啦,落一級 727a 推 007 啦,二手執一套都係萬零左右吧,再唔係入套小奧囉,同 009 比差小小但平了一截,出兩轉血有機冚到喎!

我上次去屋主度玩解碼時佢都未有 MAN301,已經玩足半日,現在再加 MAN301 和 Ygg 真係會出煙架!  不過屋主兩隻解碼都用到 Trinity Clock, 用唔到 clock 去比的話輸左 8-9 成,加 clock 個下真係幾震撼架!

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=2#pid3420361

OH, 劇透左添,應該等你抬部 Ygg 去先出招嘛,so stupid!

對 TSM300 係 2013 年頭發神經買返來的,無盤無 amp 的情況下純買返來供奉,擺左兩年幾,正常要操返一兩星期先入狀態,個日出倉第一鳴我幾驚佢失禮於人前啊!

不如咁啦,您有 Ragnarok, 我未有,我抬對 TSM300 去你屋企,你用住一個月先,到我部 Ragnarok 到手先攞返囉!來來來,捱義氣幫下朋友嘛!

edgeyim 發表於 2015-6-18 11:14
追下Andy哥找數先~

雖然你已經左掣,都要比我地知道下個日比較結果先得o架
會唔會重新考慮下左擁右抱呢?

我既結論比較簡單,也是 Johnmo 師兄已提出的。 GS-X2 質數和音色都比 Ragnarok 略高,所以無論高阻還是低阻的動圈,我都 prefer GS-X2 多D 的,但一到平板,Ragnarok 的優勢便開始浮現,無論是 HE6,  PM1, Alpha Dog 還是 LCD3 (這是當日我聽 Ragnarok 推平板耳機的排位),我都是鐘意 Ragnarok 多 D。 呢個局本應好難拆解的,幸好現實情況連選擇的機會也沒有了,比多小小買 GS-X2 我肯啊,但要等多十幾個月我唔肯呢,所以試完,有 preference, 都係面對現實襟制買 Ragnarok 囉!左擁右抱我都想,但再入耳擴的話,我的選擇條件又唔同左了。我的 第二部耳擴 preference 如下:

(1)   單端線路,唔好同 Ragnarok 向爭用 DAC 的 XLR out
(2)   聽感 > 質素
(3)   高配適,低阻動圈必須強橫,配唔到的話高阻和平板用 Ragnarok 都頂得住,
(4)   膽機優先

拿,條件就開晒了,你有野可以毒返我就放馬過來啦! 呵呵呵

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

見習玩家

Andykong 發表於 2015-6-18 18:09
靜電上 009 真係要賣腎啦,落一級 727a 推 007 啦,二手執一套都係萬死左右吧,再唔係入套小奧囉,同 009 ...

This post is very poisonous. Valar Morghulis...   +1

專業玩家

話說上次比人落小喇叭毒,奈何屋企無地方容納新玩具,
想玩必須先解決地方問題。

死心不息,上網搵資料又落鋪聽下吹下,
搵到有對好o野,size細好聲唔貴,二話不說入手!

先黎一個紙箱,Dali Mentor Menuet{:9_425:}

公司都忍唔住除衫影返張相先{:9_430:}

玩完?當然未啦{:9_422:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edgeyim 發表於 2015-6-28 19:33
話說上次比人落小喇叭毒,奈何屋企無地方容納新玩具,
想玩必須先解決地方問題。

嘩,開來見外位父老題竟然係太子!

梗係未玩完啦,係耳機版吹雞開 party, 玩到十幾種旗艦晒冷都毒你唔到,隻 TH900 仍然未搵到個「伴」,梗係要繼續玩落去啦!

見習玩家

The Yaggy receives 4.0 on changstar.com  
http://www.changstar.com/index.php/topic,2562.msg72153/topicseen.html#new   
by the way, funniest review ever :) don't miss the comments on other sihts.

專業玩家

windwolf447 發表於 2015-6-1 15:51
當日聚會中我用hd800分別試了Ragnarok,EPA 007,小不點6和 8 mkii這幾台耳擴,為了方便對比,我都是用ak24 ...

Windwolf兄,呢度得你聽過煲足一個半月的Ygg,快D講下先啦

黃金玩家

5月1日訂Rag/Ygg,今日再收到email要8月第三星期先可能有

專業玩家

VictorTo 發表於 2015-7-29 12:13
5月1日訂Rag/Ygg,今日再收到email要8月第三星期先可能有

師兄真係唔好彩…只係遲我少少咋

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-6-16 03:26
極品毒氣室 - 復仇の章

講明要復灼,睇住來打就梗架啦!

見到圖中有K812, 有冇在場師兄試過K812同以上神物DAC and Amp 試試。