設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

簡單講下次 party 中 三部石機「個人」比較:

質素: GS-X2 > Ragnarok = V281
配適性: Ragnarok > V281 > GS-X2
個人音色 preference: GS-X2 > V281 V Ragnarok
Compact: V281 > GS-X2 >> Ragnarok (真係大到有點不方便)
操作使用: GS-X2 > Ragnarok > V281
Workmanship: Ragnarok > GS-X2 > V281

Ragnarok 和 V281 都無雙三, Ragnarok 的開關在機背, V281 的 gain control 在機背!

V281 個 Volume pot 不太牢固,似是通病

Ragnarok 和 GS-X2 以前比較過便不再重覆了。 V281 推低阻耳機正到無倫,尤其 Denon D7000 用 -6db gain 直情令我愛不惜手,TH900 和 ED10 都很精彩。 幾隻平板都能推開和表演穩定,推 HE6 時用 +12db, 場面和動態都 hold ,但 V281 本身略偏中上頻,夾較 bright 的 HE6 便有點噪和很不耐聽了!推高阻不過不失,有基來功架的,只是沒有低阻咁驚艷!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

CayinAndy 發表於 2016-1-3 00:34
可惜當日 Liquid Carbon 出了小小意外,只有師兄聽過就要暫停,小弟仲未有機會聽到,唯有期望下次有緣再 ...

So quick

睇下有冇緣用部乾電DAC仔夾下
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

CayinAndy 發表於 2016-1-3 00:04
你對加左什麼料的 T1 最有印象啊?  T1+Cardas Clear? Acoustic Reivie? 還是 MIT Vero Reference ? ...

MIT 呢個組合真係好平均︳有驚喜!!

ps 我想知佢隻t1 係自已改定找人改?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

CayinAndy 發表於 2016-1-3 00:52
簡單講下次 party 中 三部石機「個人」比較:

質素: GS-X2 > Ragnarok = V281

你搞到我要考慮入番幾隻低阻再試。。。。
v281 夾 k501 其實都唔差(呢兩日試左,以-12db表現最好),但為了夾埋我的其他耳機,只好用番 -6 來取平衡。

相反部dn workshop真係有驚喜!若不是今年的bonus。。。。。我真的會考慮扑鎚。。。

gs-x2 真無話好說,整體表現真係高標,難怪永遠都有人追捧!

黃金玩家

moliu 發表於 2016-1-3 01:21
你搞到我要考慮入番幾隻低阻再試。。。。
v281 夾 k501 其實都唔差(呢兩日試左,以-12db表現最好),但 ...

V281 其中一個最大的優勢是 -18db to +18db 的 7 級增益調教,令部機在配耳機上有較大彈性,但將個 gain 放機背,仲要必須望住個 dip switch 來教,真係好唔方便。

Party 個日的低阻耳機主要是 Fostex 系和 U 牌,都推得幾好啊,搵到合理價的 D7000 不妨入隻,或者 D5000 會更抵玩!可惜當日沒有鐵三角在場, AKG 也只有一只 K501,我對 V281 推 K712Pro 非常有期望架,現在 712 個價無論新或二手都抵玩啦!

GS-X2 只有兩個問題,一是 long waiting list, 等幾耐就睇運氣了, 2-18 個月不等!第二個問題是推動圈明顯比推平板好,雖然今次再聽,推 LCD3 和 Ether 都比上次更出色,呢點要等機主上來講兩句了。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

專業玩家

moliu 發表於 2016-1-3 01:15
MIT 呢個組合真係好平均︳有驚喜!!

ps 我想知佢隻t1 係自已改定找人改? ...

我隻T1最初係搵外面師傅甩原裝線改HD800頭的,因為我本身有幾條HD800線,之後再搵個老友換埋T1既機內線的,出來既效果真的喜出望外,師兄喜歡T1絕對値得考慮。

專業玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-3 09:12
V281 其中一個最大的優勢是 -18db to +18db 的 7 級增益調教,令部機在配耳機上有較大彈性,但將個 gain  ...

隻LCD3 RMA換了新單元回來,估計Audeze應該修改左D野,今次第二次換新單元,完全唔同上次及全新回來時的狀態。至於隻Ether今次令我好大改觀,估計係機主真正煲開了啦,而不是GSX2有什麼改變。另外V281及ND Workshop極品膽機亦令我十分大驚喜呀。另外感謝Andy及場主安排。

黃金玩家

iledi 發表於 2016-1-3 17:17
隻LCD3 RMA換了新單元回來,估計Audeze應該修改左D野,今次第二次換新單元,完全唔同上次及全新回來時的 ...

喂喂,咪咁快落台食花生啦, V281 點驚喜,部 DP Workshop 點極品,你講埋先坐低嘛!
由燒友到業界的華麗轉身

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

iledi 發表於 2016-1-3 16:57
我隻T1最初係搵外面師傅甩原裝線改HD800頭的,因為我本身有幾條HD800線,之後再搵個老友換埋T1既機內線的 ...

我係對b公司的耳機有興趣,我有好多對b的耳機,由原始的dt48,880(唔同ohm的)
暫時我對880仍念念不忘~~~

專業玩家

為免比人追數,小弟自投羅網先
先戴頭盔…本人木耳,以下純粹個人立場及感受,與他人無關

三部石機,評比同上面的師兄差不多,不再重覆,主要想講講V281+DN961的組合。
V281用XLR連接DN961 only,用的是內置解碼。
插上已換4Pin 平衡頭的TH900,一開聲比DN961+V281嚇一跳,非常開揚通透的聲音。
事實上小弟上次廣州音展有用同一隻耳機聽過V281,唔夠兩分鐘就拔耳機換場了,
睇黎上次V281唔得係負責單位未有調較/煲好了…
今次V281驅動下的TH900三頻順耳,非常自然通透的聲音,而且細節爆棚
雖然有多少顆粒感但絕對唔係今人心覺討厭的程度,或者叫佢做Raw味大家會易明D
人聲立體感好強,表情十足。在此多謝Moliu師兄的分享~
另外師兄隻K501耳機都好正,絕對唔輸蝕比AKG自家的上位機。
p.s.:我讚成Jason大隻T1係有毒的

講開耳擴不得不提的係DP Workshop 45Tube SE,
音色靚麗但唔係濃到化不開的傳統膽聲,細緻從容且密度高,而且造工精美足證製作者係有心之人。
雖然只係小小的1W輸出,但因為用Output牛,推高阻機依然有心有力。
個人覺得夾個靚CD盤又係另一簡單靚聲組合。
唔係入屋有難度真係想搬佢走

耳機方面好多大家都聽慣聽熟,我就唔班門弄斧,
最想講係Andy大隻HD540 Gold Reference,
聽完會覺得其實現代好多耳機新技術都係宣傳為主,真正對聲音有幫助的實在鳳毛麟角
甚至係自然呢個範疇到倒退…
可能本人聽歌一向感性優先,音響質素無太大分別的情況下,我會選擇舒適自然聽感的機。
我覺得540G絕對係一隻經典好機~