設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nanaholic

[討論] CD一定比有損DL好?hi-res係音質保證? 事實上又係唔係咁?

高級玩家

nanaholic 發表於 2016-10-14 10:41
24bit. 我買嘅時後未有32bit

32好左好多,佢係重新錄過啲instrument落去⋯
24都唔係堅野,有興趣去搵搵,差好遠。

星級玩家

Near 發表於 2016-10-14 11:19
OH 學到野

不過左面個動態顯示 如個最大值 唔係2 而係更高

你識影相就用返影相terms

正如攝影既dynamic range,個sensor係13EV內會有signal,過左就CUT >全黑OR 白

想影光過/暗過既野就要SENSOR 個dynamic range cover 到,唔係就咁"SET"就得。

P.S. 攝影黎講,個SENSOR有signal,都要個display有不少於佢既dynamic range先會出到100%,但一般既MON既display dynamic range 得大概7EV,所以都出唔晒D data。情況同音響好類似。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
michael.t + 10 + 10 絕對認同
Near + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

lisztian 發表於 2016-10-14 11:38
你識影相就用返影相terms

正如攝影既dynamic range,個senor係13EV內會有signal,過左就CUT >全黑OR 白

但回歸番呢點 姐係講緊條TRACK 強行 CUT OFF左上面既 動態範圍

但樓主冇俾個MAX DB 睇 好難定奪係大 DYNAMIC 定 強行CUTOFF

呢樣野又係咪主要睇DAC既實力呢? DIGITAL

專業玩家

lisztian 發表於 2016-10-14 10:59
咁冇意思,同樣一塊和牛,你搵酒店大廚煎到香噴噴。再搵茶記學徒煎到又燶又老。

之後大大聲話,和牛都可 ...

hi res格式的先天優越性,相信大家都會認同,我估樓主只係想指出一點:唔好盲目追求hi res。

記得當年SACD潮流,狗屎垃圾錄音都會出隻SACD版應市一樣,相信好多人都中過招
聲音沒有最好
只有最討好

星級玩家

Near 發表於 2016-10-14 11:42
但回歸番呢點 姐係講緊條TRACK 強行 CUT OFF左上面既 動態範圍

但樓主冇俾個MAX DB 睇 好難定奪係大 DYN ...

個媒體格式(不論master or end product) 限制左個訊息量。

如果個係CUT左個斷,咩DAC都做唔返出黎,只可以計算,修飾返HEAD CUT 式既LOSS。

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-10-14 10:59
咁冇意思,同樣一塊和牛,你搵酒店大廚煎到香噴噴。再搵茶記學徒煎到又燶又老。

之後大大聲話,和牛都可 ...

因為依家問題正正就係好似你咁講係無意思!

因為依家音響界同燒友剩係注重材料(CD/hi-res/無損)但無注重廚師(混音製作做得好唔好)而盲目追捧,甚至係無足夠研究下就盲推人叫用或買hi-res/CD而唔好玩收費download先更加要人知道廚師/混音嘅重要性。更甚係作為消費者嘅我哋係冇可能知道個廚師係唔係真係有料到,而且要比咗錢食完先知道出咗事,識嘅人先可以自己去搵/研究咩問題,唔識嘅新手就好可能會嘥咗冤枉錢以為自己d儀器唔得等等,所以先更加要多d人知道混音係比規格更重要。

更甚係涉及到業界嘅陰謀論 - 以後d唱片商可以特登張CD版混音混得更衰(例如特登搞到爆音),焗住你去買更貴嘅所謂"靚聲"嘅hi-res版. 咁樣嘅將來你想見到?

星級玩家

nanaholic 發表於 2016-10-14 12:32
因為依家問題正正就係好似你咁講係無意思!

因為依家音響界同燒友剩係注重材料(CD/hi-res ...

分開2方面回應你

第一,新技術一開始,永遠有你講既陰謀論存在,而且就算咩時代,混水摸魚既事係任何一行都有,但會唔會因為咁,你會永遠唔要進步,永遠要黑膠? 永遠唔想改善音質同便利? 呢個又係唔係你想見到既?

第二就係純粹我自己立場。
我覺得你講到既"混音"都未夠前,未夠徹底,好多音樂由作曲到編曲、演奏/唱者、樂器都差,即使比神級混音師搞,咪得出好多 "音效誇啦啦,音樂爛過渣"既HIFI天碟。

要進一步講,就應該諗到底係聽音樂定聽音響為主。

而hi res既客觀參數的確有更大既空間令音效提升。至少,係同一個studio master 上,steam去返CD format 係唔會好左。

專業玩家

所以混音師很多時是被遺忘的英雄。

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-10-14 13:20
分開2方面回應你

我都分兩部分答你:

第一
我唔係叫人唔好買,而係叫人學多d知識做個聰明嘅消費者唔好比人呃。唔好人哋吹話hi-res無損好好有壓縮就唔聽得就盲目去買去又學人吹叫人買 - 咁樣只會花冤枉錢而已。依家海外就有d燒友行動叫賣hi-res嘅網站要強制列出註明收錄同製作環境嘅規格,為嘅就係避免出現金玉其外嘅"偽hi-res"檔出現 - 即係你本來入去間五星級酒店以為有品質保證, 點知其實個廚房係係街尾連鎖店入貨上過碟比你食咁. (我買過,我真係買過偽hi-res, 今晚po圖) . 而你所講嘅話好多"音樂由作曲到編曲、演奏/唱者、樂器都差,即使比神級混音師搞,咪得出好多 "音效誇啦啦,音樂爛過渣"既HIFI天碟。" - 音樂好唔好聽呢d係主觀問題, 並唔包括係*規格*同*波形還原*呢d有科學客觀標準嘅討論範圍內, 千祈唔好無限上崗.

第二
同一hi-res studio master down sample 去CD聽起上來一定會差咗呢樣嘢唔係必然嘅. 呢方面亦有學術上嘅研究.
http://archimago.blogspot.hk/201 ... o-test-part-ii.html

星級玩家

nanaholic 發表於 2016-10-14 13:53
我都分兩部分答你:

第一

偽Hi res 唔係咩新鮮事,唔使好似發現新大陸咁。

花冤枉錢?我而家出街食飯都中好多伏,花好多冤枉錢,咁驚咪唔好出街食。咁驚HI RES有做假,咪唔好買。

用4K 睇到D人毛孔,甩妝都出,DOWN 返1080,睇唔到,順晒,咁係"好睇左",但係唔係1080畫質好過4K?
你講得啱,規格係死既,HI RES 訊息量多過CD,令到多左空間比音響,唔明有咩好爭議。你只係不斷講人為因素。市場自會淘汰低質HI RES

音樂有冇得評?原本唔想多講,因為唔係重點,但如果係有修讀過aesthetic,你就知唔係一講藝術就100%主觀既。咩野無限上崗?! 講少少個人睇法就無限上崗? 你都好惡啫。