設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2021-1-11 12:14
真好彩...幸好師兄提醒!還有你的提議真很好🙏🏿🙏🏿😆
淘佬的..很多數量10片起步或10平方米🙈
最後只能 ...

已到手好幾日吸音棉,加咗之後,人聲清澈咗..低頻實左,減少左餘音、一放一收都靜咗好多!改善唔少!
我只係貼背後,和上下內貼各10cm!重複更改也只是這個是最好的,至於左右兩面,就不可能加,聲音會好響冇空氣感只有一個響亮聲向前....完全冇立體感、聽得好辛苦!
而家總算有改善...真係唔錯😁

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

最近都睇左啲膽,睇到一隻評得好好..仲講到好猛下🤨
但覺得貴,唔知值唔值呢!?
仲有還說比一般耐用🤔
問過大約要@8xx支左右,但我要換8支,都幾肉痛😐他的名字叫TUNG-SOL KT150!

有咩唔同呢:KR audio KT150膽身較高,比TUNG-SOL KT 150高身一點,要自行考量!

KR audio膽一般而言價格屬於天價 🙈🙈即係又要幾錢呀😢

唔知有冇師兄有咩評呢..或有更好介紹🙏🏿🙏🏿😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

嘩~~~~😂

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-24 15:40
最近都睇左啲膽,睇到一隻評得好好..仲講到好猛下🤨
但覺得貴,唔知值唔值呢!?
仲有還說比一般耐用🤔

你的amp 其實每聲道已有4支EL34 , 好夠力了 . 以前用機都是只在4支 (每邊2支) 而已.

KT150的輸出比EL34 還要大,  如果你沒有需要用上這種大功率喇叭就不要找此管了.
如此網說:
https://upscaleaudio.com/products/tung-sol-kt-150
Because each KT150 consumes 2.0A of filament current (more than the KT88 and 6550), we recommend contacting your equipment manufacturer to ensure your power supply is capable of powering this tube.

電力上 猶其是你用上共8支的話,  真是有少少令人擔心電力安全... ,
特別是機內自己的牛能不能負上這麼大的電力要求.

EL34 和KT150的比較:
https://www.hifi-advice.com/blog ... ube-rolling-part-1/
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-24 19:40
你的amp 其實每聲道已有4支EL34 , 好夠力了 . 以前用機都是只在4支 (每邊2支) 而已.

KT150的輸出比EL34 ...

真係好感激師兄再次詳細講解...
係咪真係有咁嘅需要!師兄講得好....👍🏿🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
我真係冇諗過電嗰方面..👍🏿👍🏿而家真係有啲驚驚,況且始終都係放喺櫃裏面!

其實我都係諗住先,因為一定會心痕..🙈
但都會玩咗半年保養先(套膽)!

而家都聽左200小時,同換左缐材,都真係好滿意... 10仔都好少開,好間唔中俾少少佢!
上星期大爆試10仔,樓下條友又上嚟投訴😌

唔用其實而家都好好聽,人聲中頻真係好正,低音真係越嚟越好...聽得好舒服😊
還有你比嘅資訊,真係講得好詳細...
咁睇來我冇入錯呢部機...

Conclusion
While brighter sounding systems may expose the EL34’s as being a little too spicy in the upper mid and treble, they are articulate, open and expressive and given the modest power rating, they sound surprisingly powerful. With these tubes, the PrimaLuna amp is capable of injecting life and excitement into just about any speaker.

KT150’s are super-powerful tubes that really have incredible tube-untypical bass. Full-bodied and powerful but also articulate and well-controlled they build a foundation onto which a sonorous and timbrally full midrange remains powerful yet wholly neutral and natural. The treble is perfectly integrated and is not dull nor does it stand out. It is open and articulate but absolutely never bright or forward. Although neither the Wilsons nor the Franco Serblin Accordo’s are particularly power-hungry, I feel that both speakers perform better with the KT150’s than with the EL34’s. Although their extra power is certainly a benefit, it is their solidity and natural timbre that has really won me over.

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-24 21:05
真係好感激師兄再次詳細講解...
係咪真係有咁嘅需要!師兄講得好....👍🏿🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
我真係冇 ...

仲有一個問題, 係夠唔夠位裝膽?
Kt 150 比EL34大支, 所以夠唔夠位裝同散熱都係要考慮的因素。

我想你不妨試左KT88 先? 呢支係比較泛用而價格相宜,細支, 同時個性取向和EL34 是相反的。 不妨試左KT的味道看看是不是合你意。

黃金玩家

三星玩樂勲章

Evo 400除了可以用EL34和KT150,也可以用6550、KT88、KT120

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-1-25 13:33
仲有一個問題, 係夠唔夠位裝膽?
Kt 150 比EL34大支, 所以夠唔夠位裝同散熱都係要考慮的因素。

師兄所說好似係...上次爬文都有講KT150比較高身,好似我部機係裝唔到烤架🙈我都覺得好大問題,個架唔知放響邊😂
Kt88 聽你咁講都有得諗喎⋯⋯得閒再爬多啲文先(新手只有係咁做或要請教師兄你,乜都唔識冇經驗😄)
又或者經開代理上去八卦下先..求帶路💪🏿
其實都唔急,只係問定..先🙈😆
唔該晒師兄🙏🏿🙏🏿😊有問題再請教你🙈😅🙏🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ATC7 發表於 2021-1-25 14:11
Evo 400除了可以用EL34和KT150,也可以用6550、KT88、KT120

收到!唔該晒師兄🙏🏿
依家都係搵定資料...
我覺得聽音樂,間唔中一定要轉下...耳朵真係好厭尖!🙈
我平時聽耳機/DAP都成日轉....😅😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-1-25 20:13
師兄所說好似係...上次爬文都有講KT150比較高身,好似我部機係裝唔到烤架🙈我都覺得好大問題,個架唔知放 ...

如果要我說,
KT88, 6550 都是常見又常用的 , 兩者都有D似, 又有D唔似
KT88好力過6550 ,  而6550 的低音又純過KT88 .
之不過兩者的高音都俾我有種"硬脆"感. 何況不同牌子又真係令大家的口味有出入.

我不知此機可以可用6L6, 此管...除非你好想試, 不然真心不建議
一直覺得6L6就是有種粗聲的感覺 .

之不過有意思的是 6L6 和KT 系列有歷史上的開係 , 可以當趣味研究:   
https://en.wikipedia.org/wiki/6L6
KT 管在歐洲開發時沒被看好, 6L6可以說是由KT變出來, 在美國風行先.
後來KT66由 Leak 和Quad 的KT66 帶起名氣, 曾在50年代被說是最佳的音響輸出管.
後來EL34是由原本的早些年的EL37改良推出,  有種和KT66在市場上對衡的意思.  
KT88就是在50年代, 是由KT66提升輸出力. 如是者, 再後一些就是 KT150等等在輸出功率上加大了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.