設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: atsw10

[請教] DAC Input Signal 係好雞 DVD???

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 10# johnmo

十分贊同!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

膠碟架同重金屬碟架,係運轉穩定度己有大分別。cdpro2 同Sony cheap 雞光頭精準度又有分別。係最初拾訊唔精準,後面識飛又如何?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

講番雞盤, 其實唔計 D to A 既部份, 盤都只係根據讀 Data, 再去 Optical 出番黎比個 DAC 解, 所謂聲靚唔靚, 味唔味精都係講 D to A 部份, 除非係用盤個 Analog Output 直出 啦...
atsw10 發表於 2012-7-9 13:41

你是十分理性?你想個答案有理論支持?我可以嘗試答,不過理論歸理論,信唔信是另一回事,聽音樂更是另一回事,音樂最終一定唔係單講數據同理論而是藝術,最終你喜唔喜歡部機出來的聲是感性主導的,是無數據可言的。

一般CD盤無錯是讀取數據然後交給DAC解碼,無論DAC是指內置定係外置獨立DAC。
問題出在CD並不是「檔案」,而是on-the-fly讀取而且無任何防讀錯機制的,一個唔靚的盤可以因為機身抖動太大(對雷射光束來說幾微米已經太大)、光頭或電源不穩定、光頭循軌的適應性不足等等因素都會令到數據讀到錯漏百出,而且每次on-the-fly讀出的資料都有機會不同,但一大堆0同1,間中讀錯交給DAC(DAC只能夠信CD盤送來的數據,無任何偵錯的機制),DAC解出來只會變成少少的雜訊不會令人聽起來輕易聽得出是數據的錯誤。

你可以說CD盤只負責窄取數據出來,不應影響音色,反而負責解碼的DAC才影響聲音,這想法有對也有錯,對的方面是CD盤理論上只讀數據不應影響音色,錯的地方是你忽略了它讀取數據的錯誤有多大影響!如我之前所說,靚盤同普通盤的分別就在於即時讀取數據的準確度,若果越多的錯誤聲音數據交給DAC,又怎會不影響DAC解出來的聲音?

MSB公司最新的Platinum DATA CD Player即使旗艦CD盤都只用腦場的普通DVD-ROM,它之所以可以用平盤,就是採用了先讀取同一資料數十次而資料都相同的話,就「假設」這個資料準確並記存在buffer內,然後再讀下一個資料,如是者讀完整首歌、整隻CD才播,這時播的是buffer RAM內的數據不是on-the-fly讀碟不穩定又容易錯的數據,這才令它可以夠膽用普通DVD-ROM來讀。(以上原理是為了易明白而稍為簡化的說法)。
不過MSB這部CD機都要賣4萬幾蚊,你就可以諗到做一部「準確」的CD盤唔係想像咁簡單。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

我打個比喻:
個轉盤 = 水塘
CD = 水
數碼線 = 水管
DAC = 淨化處理

如果個水塘係亂莽崗,你估後面 d 水管同淨化處理再強勁,d 水響個亂莽崗水塘儲過,你估有冇死屍味!?

銀級玩家

回復  atsw10

個人意見,其實BELT DRIVE,VRDS,DVD之類都只是gimmick,讀取CD後如何將其數據化成數字輸出的 ...
johnmo 發表於 2012-7-9 14:59

如果避震、抑震等等正確手段係 gimmick,咁 digital audio 呢個發明先係真正 gimmick,如果唔係,做乜要夠 analog 先叫靚 o既 digital 聲!?要 analog 做乜淘汰 LP!?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
nicknick + 10 正~

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

做乜要夠 analog 先叫靚 o既 digital 聲!
Wilmer威馬 發表於 2012-7-9 22:52

呢個先至絕呀!{:9_426:}
呢個簡直係音響界的myth,雖然我自己都唔係好想咁樣形容(個digital好analog),但係為了「讓讀者明白」同埋容易表達,有時語言就要就一就讀者,有點無奈。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

如果避震、抑震等等正確手段係 gimmick,咁 digital audio 呢個發明先係真正 gimmick,如果唔係,做 ...

言重了,我不會否定轉盤的功用,只是覺得其機械結構對聲音的影響沒有想像中大

正如同樣是使用CDPRO2,出自不同人手上的成品,不論高下,聲音已可有出入

digital 聲云云,只是聲音頻寛/密度/信息量不足的表現

難聽點說,俾唔夠錢,聲音只能將貨就價

進階玩家

努力學習的初哥

76-FC 藍寶石勲章

回復 13# nicknick

好一個 on-the-fly, 你終於講到似係Technical 討論既 Terms!!! 希望同你繼續討論!
我聽得太多 "你唔好理, 總之會好", 夠啦....
設備

Polk Audio RM705 5.1 Speaker
Pioneer vsx-920K AV Amp
Hisense LTD42T29HK LED TV
OOAOO 210A sound card as CAS

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果避震、抑震等等正確手段係 gimmick,咁 digital audio 呢個發明先係真正 gimmick,如果唔係,做 ...

笑死左....

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  nicknick

好一個 on-the-fly, 你終於講到似係Technical 討論既 Terms!!! 希望同你繼續討論!
我聽得 ...
atsw10 發表於 2012-7-10 08:45

你明白 digital 嘅 analog 聲, 咁你就唔會再問tech唔technical, 其實呢度無人要你信...
"信" 係靠:
1. 長輩叫你信(好似番學校讀書)
2. 自己經驗(就係好似所謂社會做事係書本上學唔到)
analog 聲係屬於#2.