設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: t1174

[頭戴式] 結果 FINAL AUDIO HOPE 4 真是賣呢, 而且個價少了個0!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-12 09:34
我朋友已經試了也說配戴上不是太舒服
如想買入的話真的要時間去適應
  ...

買入就要練頸力- -
聲嚟講我相當有興趣,最多聽半個鐘轉另一隻hp, 反正屋企依家有唔少hp
明日を掴むために !

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

thisismyname 發表於 2013-12-12 10:33
買入就要練頸力- -
聲嚟講我相當有興趣,最多聽半個鐘轉另一隻hp, 反正屋企依家有唔少hp
...

昨日終於試了HOPE6
戴上頭的確是有點重
但卻不會因『夾頭』而感到不舒適
聽了15分鐘頸部還不算太累

講講小弟的初步感覺
器材: HIFI-ET MA9換了平衡咭

第一個感覺很易推
開少少VOLUME已經有一定的聲量
而且發揮不錯
高中低頻延伸理想
已經不再是在音響展的那對展示版本
因為在相同組合下
展示版本就連高頻和低頻也不易推出來
現在我想一般有一點推力的播放器
要發揮HOPE6也不會太困難
當然上擴後的HOPE6還有很大的發揮空間
所以小弟還是建議師兄們上擴

第二個感覺音場開揚寛闊
這個是一貫FAD的特色
有自家的BAM設計
聲音聽起來開揚
高頻可能有了動鐵加持
聲音飄逸
空氣感和空間感很好 (同價來說)
橫置音場令人留下深刻印象
相反縱置音場不及橫置好
但整體聲音不會感到焗促
不過對於小弟個人感覺
HOPE6演釋歌曲的音場大了一點
而且這個音場有點看不到邊際
再者音像也稍微變得大了一點
喜不喜歡很個人
師兄最好拿自己的器材耳聽為實

第三個感覺是高中低連接不錯
以HYBRID (鐵加圈) 設計
新到貨未煲計算
高中低頻的連接非常好
雖然還有一點點中頻聲音不足的問題
這個相信只要RUN IN後問題就會解決
(比起ASG2... 剛開聲時會高低各自為政的問題)
但人聲有感情帶點甜味... 聽女聲已有一定吸引力
高頻用上自家設計的動鐵
聲音就是一貫FAD的SOUND SIGNATURE
(如果以高頻分析力和音質未及FI-BA-SS的質素
但也有HEAVEN VI / HEAVEN S級數))

第四個感覺是性價比高
5380元對於FAD首次進軍耳筒這個範疇
實在令人眼前一亮
雖然FAD的聲音未必是人人的口味
但這個價格對於FAD來說
的確可以吸引很多人的注意
同行的朋友說整體聲音比Ultrasone的Signature Pro好
但我反而覺得是各有各味道
不過無可否應
HOPE6的性價比的確很高
以這個價格來說
用料造工上乘
聲音也有一定的驚喜
再者雖然是耳筒但卻不難推
對FAD有興趣的師兄
一定要去感受一下這支耳筒啊

(初步聽感,未有進一步的聲音評測,請見諒)
(個人聽感,耳聽為實,不喜勿插)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
thisismyname + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-13 10:26
昨日終於試了HOPE6
戴上頭的確是有點重
但卻不會因『夾頭』而感到不舒適

wow PCMM1大寫得好詳細
作為參考,想問下PCMM1大隻pandora係邊度試呢

我試過戴完半個鐘,除落嚟,覺得有d累
兩個鐘再除落嚟,覺得(無論係對頭定頸嚟講都)解放了嘅感覺,有打算入手嘅師兄記住試耐少少,去感受下佢嘅聲音同重量

我都覺得同spro唔同,用途方面,spro出街戴無問題,但pandora 6出街戴的話,可能會對頭或頸有不良影響
聲方面兩隻嘅味道唔一樣,兩隻要出ok嘅聲唔難,要推出佢嘅質素的話,portable用一體機唔容易做到,家用機在各方面都可以有更好表現
明日を掴むために !

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Final Audio Email回覆不寄國外了。就算九折計完運費都平唔到400,係時候去DMA走轉。來自: iPhone客戶端

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-13 13:16

C兄你地係邊度試呀?

銀級玩家

thisismyname 發表於 2013-12-13 13:16

小弟在DNA試的
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

vicchow 發表於 2013-12-13 13:49
Final Audio Email回覆不寄國外了。就算九折計完運費都平唔到400,係時候去DMA走轉。 ...

vicchow兄
絕對要啦
快快去走一轉

再者行貨跟日本直接買價錢相差不算遠
買行貨保證一點
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-13 14:44
小弟在DNA試的

dna同letsgoaudio都試過,兩隻都要煲,係dna我聽住佢聲音有變化- -
dna會坐得舒服同有我屋企部da200, 再加上就腳d, 所以下次我再去都會去dna跟下佢聲音嘅變化,希望唔好俾人煲壞la
明日を掴むために !

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lwt 發表於 2013-12-13 13:56
C兄你地係邊度試呀?

同上(dna同letsgoaudio都試過),lwt大都去試下la
話唔定你會有興趣呢
明日を掴むために !

銀級玩家

其實呢....
Signature Pro 同 Hope 6是可以共存的
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09