設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: t1174

[頭戴式] 結果 FINAL AUDIO HOPE 4 真是賣呢, 而且個價少了個0!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-16 14:26
myname兄
用了長時間作這麼詳盡的試聽
看來你的朋友們很快就會入FAD這支耳機

我同一齊去嘅朋友都幾鍾意, 聽我d歌幾好聽, 聽佢d歌要加部amp(但嗰度無乜amp試得), 在DA200上個音色都好正, 我唔熟佢d歌都覺得好好聽

而另外有兩個朋友去試左, 話好唔得...一個用iphone直推, 另一個用AK120, 兩個聽d歌都好唔同, 俾大家參考下
我嘅要求同口味未必同大家一樣, 所以自己去試下la

有時間的話, 我有興趣嘅野會試耐d, 試多d自己鍾意嘅歌, 不過有時我發覺試得幾唔全面
反正我鍾意嘅歌都唔全面, 我鍾意嘅歌好聽我就ok la
明日を掴むために !

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

thisismyname 發表於 2013-12-16 14:39
我同一齊去嘅朋友都幾鍾意, 聽我d歌幾好聽, 聽佢d歌要加部amp(但嗰度無乜amp試得), 在DA200上個音色都好 ...

之前用MA9平衡咭直推HOPE 6
覺得不算太難推動
而且聲音還算有板有眼
感覺這支也可以當作Portable耳筒出街

用電話 / AK120直接
應該不夠力吧
發揮不好也是正常呢
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-16 14:46
覺得不算太難推動
而且聲音還算有板有眼

推力可能是一回事, 但我沒試過他們的組合和歌, 不便評論
而且, 我和他們的口味不同, 留意的地方也不同, 得出的結論不同很正常
他們都是大師la, 留意的地方較多亦較高要求, 我只是新手, 有時試東西可能試得不仔細- -
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問這支機頻段平衡如何,因為是多單元,有冇斷層?

科林玩家

PCMM1 發表於 2013-12-16 14:46
覺得不算太難推動
而且聲音還算有板有眼

錯!以我玩左八年耳機既經驗
本來就fad就唔係難推野
怕ak120怕搞唔掂fad?離譜!
你地知唔知ak120同fad有咩關係!
插120都難聽
依隻野唔試都罷

評分

參與人數 2威望 +1 金錢 +1 收起 理由
thisismyname + 1
jasone_ti + 1 其實可以好聲氣少少既..

查看全部評分

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

樓上的師兄資歷豐富
失敬失敬

雖然小弟未試過AK120夾HOPE6
所以如果上面的言論有何令師兄不安
請見諒
但憑個人感覺HOPE6也算是大咬的耳機
AK120能否將HOPE6發揮出水準
師兄一定要出去耳聽為實啊
期待師兄的報告

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

科林玩家

見你虛心求教,就話比你知
fad依家係跟ak120調音既,明未

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2013-12-16 18:29

師兄勁, 八年資歷

我知AK120同FAD關係, 奈何我唔太鍾意AK120, 亦未試過AK120同pandora hope VI嘅配搭
有時間再去試試吧
你覺得pandora hope VI聲點呢?

話說, 師兄你個ac咁似馬甲嘅? (w
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2013-12-16 18:29

雖然官方有說過AK120是他們參考的DAP之一,不過按上次音展時社長所說,他們開發Pandora hope期間其實參考了不少器材,而且在上次之後他們也收集了意見,應該又做了不少調整,所以最終版本最夾的器材並非AK120也不奇怪
而且所謂夾可能是音色上的事,如pcmm1兄所說,AK120的推力未必能把pandora完全發揮也說不定

如mu779uppy兄未試聽過這最終版本,不妨去聽聽看
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

科林玩家

我未去聽過
我只係見到有人話插ak120唔聽
一係佢唔識野
一係真係vi係廢既