設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: t1174

[頭戴式] 結果 FINAL AUDIO HOPE 4 真是賣呢, 而且個價少了個0!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ak 同 fad 有關? 不會吧,廠家音色唔像,你話 在試 hope 時有用 ak 來試就唔奇。

科林玩家

thisismyname 發表於 2013-12-16 18:43
師兄勁, 八年資歷

我知AK120同FAD關係, 奈何我唔太鍾意AK120, 亦未試過AK120同pandora hope V ...

你唔中意ak120咁你唔洗留意fad,唔該哂

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

mu779uppy 發表於 2013-12-16 18:29
見你虛心求教,就話比你知
fad依家係跟ak120調音既,明未

多謝師兄賜教

但這個還是不明白
究竟師兄所說的調音
是iRiver AK120 跟FAD 調音
還是FAD 跟iRiver AK120調音
因為小弟都有好幾對FAD的產品
和iRiver AK120的調音非常不同
而且AK120推FAD 的耳塞
也有力不從心的感覺
所以還是不太明白師兄的意思
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

t1174 發表於 2013-12-16 19:36
ak 同 fad 有關? 不會吧,廠家音色唔像,你話 在試 hope 時有用 ak 來試就唔奇。 ...

可能跟最近AK 和FAD一起合作
推出了一對可換線SS有關吧
才令mu師兄覺得AK 和FAD 是有關係...
當然它們背後是否同一個ultimate大老板
這個也是不得而知

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

科林玩家

t1174 發表於 2013-12-16 19:36
ak 同 fad 有關? 不會吧,廠家音色唔像,你話 在試 hope 時有用 ak 來試就唔奇。 ...

音色唔似就冇關?

師兄你吹得好大喎。。。
傳說中的金耳朵出現了。。。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-16 19:50
多謝師兄賜教

如果你果幾隻fad係ak120之前既產品
咁fad點能夠跟住ak120黎調

不過mu師兄..態度有點..
總受

科林玩家

jasone_ti 發表於 2013-12-16 20:04

你可以咁理解

黑鑽玩家

mu779uppy 發表於 2013-12-16 19:54
音色唔似就冇關?

師兄你吹得好大喎。。。

冇呀,音色唔同的確而師兄說有關係,就是因為信你講我先驚訝,信的原因只是想起之前日本 ak 同 fad 有 package.

木耳比人問候金耳朵,真是心怕怕。

銀級玩家

jasone_ti 發表於 2013-12-16 20:04

如果這樣計
fitear和AK都很有關係
(AK100和F111)
但fitear 和AK調音又好像不是太相似....

(不過耳聽為實... 小弟木耳只能講出丁點的不同
有勞其他師兄去比較道出差異的地方
又或者可能是一樣調音只是小弟道不出分別
)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 師兄好有心機~

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

黑鑽玩家

叫試了 HOPE 6 了, 就試下AK120直推, 但時間太短, 在沒有太明顯短板或不妥下, 只可以說這耳機的確是比大家估計要易出聲, AK120 不到VOL 40 已經夠音量了, 對比 RS1 舊版同 ED5 要到 VOL 50, 105dB 的話是比 8 Ohm 說數字重要.