設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] BURSON AMP

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 19:07
買了PSK吾考慮平板, 可以設ED5/ 009 為目標

我想, 如果有只FLAGSHIP, 好像 PSK 的, 自己又LIKE 的話, 就不用找其他 FLAGSHIP, 而是真正現好只FLAGSHIP 先說.

一支TOP OF LINE 的HEADPHONE, 它的能力往往要以年的時間配置, 和以100K(定價) 以上級SOURCE 先比較見到底.

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +10 收起 理由
S.C. + 6 絕對認同
斯路 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 19:07
買了PSK吾考慮平板, 可以設ED5/ 009 為目標

ED5無諗過, 一來太貴

009仲誇張, 成套系統加埋10萬起錶, 有錢人玩的, 玩吾起既野小的吾會作無謂幻想...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 18:58
各有各好, 絕無笑CHING的意識, 只係見你換機和買HP速度真係

例如說V200咁吾啱你聽, 咁你買之 ...

買V200真係無試過... 我幾隻耳機買入前後都吾算好快... 平均3個月至半年, 甘都算快?

好多時去舖頭聽一陣, 真係聽吾出咩野...

同埋個環境無甘RELAX, 又或者我臉皮薄卦

而且有無邊間舖有齊HD800, HD700, T1, D7100, TH900俾你試?

D7100都要聽好耐先發現佢有的咩特別, 事問去舖頭試聽有咩意思? 不過好過無甘解

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
guppyguppyguppy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

PSK我見有網友都係用平機玩, 佢都好開心

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

t1174 發表於 2014-3-13 19:31
我想, 如果有只FLAGSHIP, 好像 PSK 的, 自己又LIKE 的話, 就不用找其他 FLAGSHIP, 而是真正現好只FLAGSHI ...

只用一支我會悶死咯... 有幾支輪流換幾好...聽厭左一支就放番入盒換入第二支...

銀級玩家

t1174 發表於 2014-3-13 19:31
我想, 如果有只FLAGSHIP, 好像 PSK 的, 自己又LIKE 的話, 就不用找其他 FLAGSHIP, 而是真正現好只FLAGSHI ...

T兄所講絕對同意{:9_423:} ,有要求的話必然係咁玩,由買入其中一只喜歡的頂級hp開始, 慢慢為佢配AMP, 配ic/pc, 之後升source, 如是cas 又要買digital cable, 升級電腦, 買軟件, 搞電方面, 少d耐性, 心機, 熱情和金錢也不可, 要摸一隻萬元級HP 底細, 相信真的十多萬source才可.

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-3-13 19:05
lcd-x, lcdxc, lcd-3, ab-1266 講緊系4隻黎, 你想問其中3隻是那3隻?

買就無呀, 我不及ching有咁多耳機{ ...

有見過headfi師兄提及V200同LCD2相性唔錯,未知師兄覺得如何呢?

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-13 19:48
買V200真係無試過... 我幾隻耳機買入前後都吾算好快... 平均3個月至半年, 甘都算快?

好多時去舖頭聽一陣 ...

正經地老實講, 香港Head-fier好幸福, 你所列出耳機是旦Mingo/ DMA 其中一處已試齊, 外國head-fier系專程坐飛機去試一兩HP,
此壇中有CHING 身處美國正是如此.

香港咁多店可以試, 你話音響展就話試吾真姐, 店鋪都試吾真就吾太合理, 你有心買人家吾會吾歡迎試聽, A/B完又A/B都大概了解啦瓜, 試吾啱人家打開門口任試聽你吾買無所謂嘅, 吾關臉皮問題.

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-13 19:49
PSK我見有網友都係用平機玩, 佢都好開心

各有各玩開心最重要, 極緻我無錢玩 , 不過psk用平機是有一點點大材小用, 建議 amp/ source/ 耳機價 分三份平均去開始玩 .

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-13 20:00
只用一支我會悶死咯... 有幾支輪流換幾好...聽厭左一支就放番入盒換入第二支... ...

同意T兄之餘我也同意CHING輪流替換, 如有2/3支耳機最理想, 咁玩亦系我喜歡HEAD-FI原因, 如果吾系我喜歡花心玩音箱算了{:9_407:}