設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] BURSON AMP

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-14 00:56
用十幾皮前端玩隻萬零蚊既耳機, 呢類人畢竟為數吾係甘多 ... 攞出尼講我俾吾到反應你, 哈哈, 不如貼近番 ...

用智能電話或平板電腦直推更貼番群眾喎, 咁你又可以再慳D...

能登HI END 是少數, 正如街上發拉利一定比金豐的士少.

不過作為耳機愛好者卻拒絕升級和嘗試係十分可惜, 大家諗法太極端再覆都無謂, 在此祝樓主好運了

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-14 01:09
多謝師兄分享呢。

但都要一段時間先可以去試到。我呢邊而家好似只有一間店可以試到LCD系列,而且一來一 ...

斯路兄也是不在港?

銀級玩家

Desmond.W 發表於 2014-3-14 01:52
我十分同意前面師兄的講法,靚耳機的確係要一套好的系統,加上耐性開聲才會見真章,
其實我都係一個初哥, ...

從建立系統去開始衣個概念十分正面, 能夠一步到位的人都系以金錢買套系統玩吧了, 從升級過程去了解器材及配合, 從折騰到完戍系統系一個好玩嘅過程, 好有滿足感

當認真對待時, 往往因為了解多了才知自己以往認識太少, 從而再研究下怎樣再提升

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

whitefang 發表於 2014-3-14 02:20
如果T1加V200你覺得焗, 配LCD-2你應該都會覺得焗

V200推LCD2無問題的, 不過雖然評價好, 都已經係一段時 ...

此處引了WHITEFANG兄來就好, 因為CHING有很多玩平板配機經驗

我也忘了斯路兄Violectric 西裝下說T1煱, 如無意外LCD-2真的更煱, 但以玩好LCD-2為題, Whitefang兄與其提V200同級擴, 不如建議下究竟EAR909/ BAKOON HPA-21/ CASSABRIA/ 同LG 等邊隻更夾LCD系吧.

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-14 02:27
多謝師兄分享。其實呢個就係我顧慮,睇黎都係等另外部耳放到左手睇下同而家有既玩具相配如何,再試清楚先 ...

恭喜CHING 入了新AMP先, 或者到左之後再睇下點夾吧.

但以不升級用返手上SOURCE + AMP為目標 其實我自己角度睇, 配合LCD-2夠玩亦對味.

見CHING 對HD600/702也諗點玩好, 足見CHING 非常嚴謹認真, 這兩只在Violectric 西裝上是調音或什麼出問題?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-14 10:05
用智能電話或平板電腦直推更貼番群眾喎, 咁你又可以再慳D...

能登HI END 是少數, 正如街上發拉利一定比 ...

用智能電話或平板電腦直推更貼番群眾喎, 咁你又可以再慳D...@

SORRY啊, 你講呢兩樣野都無試過用來聽歌... 你吾講都吾知有甘既用途...

不過作為耳機愛好者卻拒絕升級和嘗試係十分可惜, 大家諗法太極端再覆都無謂, 在此祝樓主好運了@ 換機吾算係升級? 吾係幾願去

街舖試聽甘叫拒絕嘗試? ==! 又或者甘, 我又吾會吾去試, 不過我會集中的, 去聽口碑比較多人推既機

不過見師兄你向我推的幾萬蚊一副既耳機, 可能師兄你好有錢啦, 玩開呢個級數, 但一般燒友(包括我)射程普遍集中係5千到萬零蚊呢

個射程, 所以我先建議你貼近群眾咯, 如果本身又玩吾起又同人推, 甘又變得有的浮誇了...

講甘耐都未知師兄玩緊咩架生, 好想讓小弟見識一下...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

whitefang 發表於 2014-3-14 02:20
如果T1加V200你覺得焗, 配LCD-2你應該都會覺得焗

V200推LCD2無問題的, 不過雖然評價好, 都已經係一段時 ...

V200推T1我都係越聽越覺得窒住先至有打算換AMP念頭...  其實當初可能對呢台AMP期望大左...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-3-14 12:24
V200推T1我都係越聽越覺得窒住先至有打算換AMP念頭...  其實當初可能對呢台AMP期望大左... ...

那也可能是V200的聲底不太夾師兄口味也說不定呢
也許可以試試Bryston BHA-1,或者等將會出的Schiit Raganarok,前者比較開揚的感覺應會令師兄喜歡,後者連whitefang兄也大讚應該很有潛力
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hiyori 發表於 2014-3-14 12:37
那也可能是V200的聲底不太夾師兄口味也說不定呢
也許可以試試Bryston BHA-1,或者等將會出的Schiit Ragan ...

BHA-1我有聽過, 呢度有的矛盾, 本身呢台機 FOR 你玩平衡, 如果只用單端, 本身呢台機係用吾盡 ...而我本身短期內應該吾會玩平衡,

所以入BHA-1會有的浪費部機;

係音展聽過 BHA-1 推 TH900, 聽 AKIRA OST, 好鬼過癮

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-14 09:54
Ching 講嘅巳經係格硬黎, 又前言不對後語, 好似你講3個月至半年先入一隻hp, 但你明明三月份先至在另一pos ...

GSKI 係今個月買... 平均計真係三個月先入一隻... GSK之前係某聚會聽過一耳, 印象吾深

該次聚會反而聽PSK比較過 ...