設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] BURSON AMP

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-13 21:23
有見過headfi師兄提及V200同LCD2相性唔錯,未知師兄覺得如何呢?

我自己覺得o.k.呀, LCD系列暗和厚, LCD2人聲卻很有魅力, 配合V200 中頻磁性帶通透, V200 50ohms Load 時currect 及 damping factor 也十分配合LCD2, 意見是技術和實際聽感在此價位十分不錯, 當然推lcd系有如Lau/ LG/ EAR909 monitor 推得更好不是V200可以比較的, 但就貴多了.

LCD-2 + V200 而此組合可在金雞有得試的.{:9_425:}

評分

參與人數 2威望 +22 金錢 +22 收起 理由
hiyori + 12 + 12 用家心得
斯路 + 10 + 10 精彩分享

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 21:34
正經地老實講, 香港Head-fier好幸福, 你所列出耳機是旦Mingo/ DMA 其中一處已試齊, 外國head-fier系專程 ...

A/B完又A/B都大概了解啦瓜

@我吾知你用幾多時間可以AB完啦...   一隻耳機要聽出優缺點, 斷無可能一日兩日聽得出的, 而且我吾信有舖頭歡迎你日日去AB之

後吾滿意吾買離場... 師兄覺得無問題我會理解為一係你係該店VIP, 幫襯多, 人地對你甘係好服侍; 二係臉皮厚如入無人之境;

到而家為止我仲未覺得有, 一間俾到感覺好似屋企聽甘自在;

耳機比較好搞, 反正市面上都係個幾隻, 反而耳放就煩的

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 21:12
T兄所講絕對同意 ,有要求的話必然係咁玩,由買入其中一只喜歡的頂級hp開始, 慢慢為佢配AMP, 配 ...

用十幾皮前端玩隻萬零蚊既耳機, 呢類人畢竟為數吾係甘多 ... 攞出尼講我俾吾到反應你, 哈哈, 不如貼近番群眾啦

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-3-13 21:52
我自己覺得o.k.呀, LCD系列暗和厚, LCD2人聲卻很有魅力, 配合V200 中頻磁性帶通透, V200 50ohms Load 時c ...

多謝師兄分享呢。

但都要一段時間先可以去試到。我呢邊而家好似只有一間店可以試到LCD系列,而且一來一回都要唔少錢,所以見到只好有機會就問問相關既師兄啦。返到黎一定會試試。慢慢開始對平板有興趣,但都只流於好奇階段,未玩到呢個級別呢。

進階玩家

我十分同意前面師兄的講法,靚耳機的確係要一套好的系統,加上耐性開聲才會見真章,
其實我都係一個初哥,在試什麼耳擴適合自己的需要,
最近看上了平衡式耳擴,以為買了一部上萬元的耳擴一了百了,
點知一去試機才知道,不同音源播出來的聲音, 對耳機的發揮有天淵之別,
但問題是這些器材往往都係幾萬貨仔,所以呢,縱使這是長期目標,
要一步到位,都不是容易之事,所以呢,我會以建立一套系統為目標,慢慢儲到錢逐件買,
這樣慢慢進步,慢慢嘗試,其實也是一個樂趣。

專業玩家

斯路 發表於 2014-3-13 21:23
有見過headfi師兄提及V200同LCD2相性唔錯,未知師兄覺得如何呢?

如果T1加V200你覺得焗, 配LCD-2你應該都會覺得焗

V200推LCD2無問題的, 不過雖然評價好, 都已經係一段時間之前既事了

我覺得比較近期的Soloist SL, Bryston或Mjolnir配LCD2整體都好過V200

V200加LCD-2中頻重味得滯, 但亦有人因此特別鍾意

評分

參與人數 3威望 +28 金錢 +22 收起 理由
S.C. + 6 用家心得
斯路 + 10 + 10 精彩分享

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2014-3-14 02:20
如果T1加V200你覺得焗, 配LCD-2你應該都會覺得焗

V200推LCD2無問題的, 不過雖然評價好, 都已經係一段時 ...

多謝師兄分享。其實呢個就係我顧慮,睇黎都係等另外部耳放到左手睇下同而家有既玩具相配如何,再試清楚先可以下決定。

比較遺憾就係無走過去試平板就走左;但都唔怪得自己,大耳牛我都只係玩緊3000蚊左右級別既。就算T1都只係不停地試完再試,雖然喜歡但自己無能力處理得好。只係搞好對HD600我已經頭都大埋

唯有慢慢黎先儲儲錢玩好左對HD600同K702先啦。

專業玩家

t1174 發表於 2014-3-13 19:31
我想, 如果有只FLAGSHIP, 好像 PSK 的, 自己又LIKE 的話, 就不用找其他 FLAGSHIP, 而是真正現好只FLAGSHI ...

這個無法完全認同
耳機其中一個優點(比起SPEAKER)就是你可以有好多隻, 配合不同曲種, 心情或環境

本身就無一隻耳機可以雜食到適合聽所有野, 倒不如轉個彎搵另一隻耳機去彌補"正室"做得不好的東西
雖然不少頂級耳機固然在HIGH END前端下依然可以繼續提升, 但只有左右兩邊幾厘米大的單元可做的始終有限
去到一個程度, 瓶頸就是耳機, 無論是009, R10, 010, HD800, Abyss, LCD3, HE6還是大奧全都是瓶頸

不如收窄範圍, 只求發揮好耳機的長處, 玩到一部份歌曲就夠了, 當然其實甘樣都不容易

評分

參與人數 2威望 +22 金錢 +12 收起 理由
WE300B + 10 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

斯路 發表於 2014-3-14 02:27
多謝師兄分享。其實呢個就係我顧慮,睇黎都係等另外部耳放到左手睇下同而家有既玩具相配如何,再試清楚先 ...

平板可以考慮下HE-500, 本來質素已經不輸LCD-2, 性價比極高, 而因為HE-400i 和HE560的推出再進一步減價, 不知香港有無跟住減, 現時2手都不用500美金其實我都好想入, 配Hifi M8..
不過平板的音場要推得開比較難

T1我都唔識玩, 已經投降了

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-14 00:53
A/B完又A/B都大概了解啦瓜

@我吾知你用幾多時間可以AB完啦...   一隻耳機要聽出優缺點, 斷無可能一日兩 ...

Ching 講嘅巳經係格硬黎, 又前言不對後語, 好似你講3個月至半年先入一隻hp, 但你明明三月份先至在另一post話跳過香港代理, 自已入了GSK水貨, 這也難怪你一諗去店試聽系運吉同要厚面皮{:9_437:}

好似連試都拒絕, 世上真係無人比自己了解自己耳朵聽到咩, 或者只有好似衣家甘出多幾個POST去問了