設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: calcal

[DAP播放器] Cowon Plenue M vs Calyx M. 大家點揀?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我投比 P1. 雖未試,但聽過 M 推 es5 好難聽,因為對 ES5 而言 M 太大力。可能樓主要 w4 同 dap 一起換?
or 可以有更多 Choice. 比如 zx2, Ar M2等等。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
calcal + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

calcal 發表於 2015-5-8 21:03
>>classical, opera女聲, 中高音為主,咁 calyx-M 啦, Cowon 聽古典比較勉強!

>>Calyx M 的 size 和重 ...

其實我覺得開左 bbe, 人聲會暖左,高音會再亮左,我個人就比較鍾意。 反而唔開d人聲會直白d, 平衡d, 聽古典唔開會好d. 其實 p1 質素我覺得好過 ak120, 而 ak120ii 聲底少冷,人聲線條都好清,聽古典都唔錯,但推力唔夠 p1 大,師兄可以試埋比較下,但ak120ii 個價錢又真係幾...都係等半價先。

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

t1174 發表於 2015-5-8 21:05
我投比 P1. 雖未試,但聽過 M 推 es5 好難聽,因為對 ES5 而言 M 太大力。可能樓主要 w4 同 dap 一起換?
or ...

>>我投比 P1. 雖未試,但聽過 M 推 es5 好難聽,因為對 ES5 而言 M 太大力。可能樓主要 w4 同 dap 一起換?

我都有懷疑過westone 4 問題唔係太夾Calyx M. 上次粗略聽落比起直推ipod classic真係有d朦. 但係對w4都煲開晒又唔係咁想換.  

>>or 可以有更多 Choice. 比如 zx2, Ar M2等等

zx2有試過, 同zx1都係覺得比較適合聽pop.

經師兄一提, AR M2 都有試過, 同場仲有Teac P90.
P90 ui 麻麻. 應該唔會考慮.
反而M2整體不錯. 不過可能試的時間不長, 好像無咩驚艷之處. 價位亦偏高. 可以再去試真d.

黑鑽玩家

countryboyhk 發表於 2015-5-8 21:26
其實我覺得開左 bbe, 人聲會暖左,高音會再亮左,我個人就比較鍾意。 反而唔開d人聲會直白d, 平 ...

>>其實我覺得開左 bbe, 人聲會暖左,高音會再亮左,我個人就比較鍾意。 反而唔開d人聲會直白d, 平衡d, 聽古典唔開會好d. 其實 p1 質素我覺得好過 ak120, 而 ak120ii 聲底少冷,人聲線條都好清,聽古典都唔錯,但推力唔夠 p1 大,師兄可以試埋比較下,但ak120ii 個價錢又真係幾...都係等半價先。

eq呢家野的確令人又愛又恨. 每類歌曲都要去set又好像好累咁.

聲底小冷而高分析力我喜歡. 不過ak120ii 個價錢我真係唔喜歡

推力我要求唔高. Dap我只會用iem聽. 耳牛我會在家用系統聽.  

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

>>classical, opera女聲, 中高音為主,咁 calyx-M 啦, Cowon 聽古典比較勉強!

calyx m你預大約4-5個鐘頭就ko

評分

calcal + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

服役中WM1Z + Ten5

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

calcal 發表於 2015-5-8 20:53
>>岩岩試左PM...PM聽流行唔錯,古典上P1好d
>>Calyx M太耐之前試,聲底記得都係大氣岩古典,不過大部同重

我自己對16Pro係pop,rock類,所以偏流行唔出奇
師兄都可以俾少少時間試下PM,可能有驚喜呢...

評分

查看全部評分

「身構えている時に、死神は来ないものさ」

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我不完全抗拒 EQ,但前題是個 EQ 要夠通透,而你又有技術去玩得掂!BBE 我試過玩 J3 時摸過下,玩得精的話 BBE 可以改音色,但唔可以改聲場,定位,密度,和動態,而古典音樂對這些都有要求!

唔好比較蕊片,意義不大的,要比就比架構和線路設計,或者耳聽為實!例如 DX90 用 2粒 9018-k2m, 而 Calyx-M 只用一粒,睇蕊片的話, DX90 一定贏 Calyx-M 啦,但請你試下比較兩部機的分析力和解碼能力 (Calyx-M 是DSD 硬解, DX90 是軟解),你就知蕊片論幾咁無聊了!  如果單計蕊片的話,HM901 用兩粒 ESS9018, Cayin N6 用兩粒 Burr Brown 1792,咁呢兩部機咪天下無敵囉?

Calyx-M 續航你預 5 小時左右,聽 DSD 會短 D,好在可以用充電寶邊充邊聽!

除了 Calyx-M 外,有考慮過 AR M2? 應該都是在你射程之內的 DAP!

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +19 收起 理由
wingonc + 9 + 9
calcal + 10 + 10 用家心得
jasonfoknxu + 1 用家心得

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

lpc041088 發表於 2015-5-8 21:52
我自己對16Pro係pop,rock類,所以偏流行唔出奇
師兄都可以俾少少時間試下PM,可能有驚喜呢...  ...

謝謝師兄. 希望明天有時間去試試.

黑鑽玩家

Andykong 發表於 2015-5-8 21:54
我不完全抗拒 EQ,但前題是個 EQ 要夠通透,而你又有技術去玩得掂!BBE 我試過玩 J3 時摸過下,玩得精的 ...

>>我不完全抗拒 EQ,但前題是個 EQ 要夠通透,而你又有技術去玩得掂!BBE 我試過玩 J3 時摸過下,玩得精的話 BBE 可以改音色,但唔可以改聲場,定位,密度,和動態,而古典音樂對這些都有要求!

認同. 就係未試過cowon的eq又怕自己玩唔掂呢. 最後都可能選擇唔用bbe.

>>唔好比較蕊片,意義不大的,要比就比架構和線路設計,或者耳聽為實!例如 DX90 用 2粒 9018-k2m, 而 Calyx-M 只用一粒,
睇蕊片的話, DX90 一定贏 Calyx-M 啦,但請你試下比較兩部機的分析力和解碼能力 (Calyx-M 是DSD 硬解, DX90 是軟解),你就知蕊片論幾咁無聊了!  如果單計蕊片的話,HM901 用兩粒 ESS9018, Cayin N6 用兩粒 Burr Brown 1792,咁呢兩部機咪天下無敵囉?

晶片比較, 個人亦覺得沒有太大意義. 反而我覺得硬解會比較優勝. 走少一個process應該會更好.  

>> Calyx-M 續航你預 5 小時左右,聽 DSD 會短 D,好在可以用充電寶邊充邊聽!

可以邊充邊聽的話倒也不是太大問題!

>> 除了 Calyx-M 外,有考慮過 AR M2? 應該都是在你射程之內的 DAP!

現在暫時target係AR-M2 , Calyx-M. 不過都會試埋plenue m/1. plenue個香港定價好像有點貴. taobao平一截!

btw, 師兄覺得ar-m2點?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

calcal 發表於 2015-5-8 22:38
>>我不完全抗拒 EQ,但前題是個 EQ 要夠通透,而你又有技術去玩得掂!BBE 我試過玩 J3 時摸過下,玩得精 ...

P1 香港定價一萬有找,淘寶正價 8000 RMB,相差不大吧?

我個人計, US$1000 以上的 DAP 我暫時當睇唔到,US$1000 以下的 DAP 我比較認同的 AP100, QA360, Cayin N6, Calyx-M 和 AR-M2 這 5 部, 我是認為這 5 部 DAP 的以聲論價的話,都是物有所值的,Calyx-M 和 AR M2 我都歸入要聲有聲,要樣有樣的類別,而第一次聽 AR M2 時的 impression 當時都有在 Post76 中分享:

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=6#pid3406239

評分

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50