設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: calcal

[DAP播放器] Cowon Plenue M vs Calyx M. 大家點揀?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Andykong 發表於 2015-5-9 00:09
P1 香港定價一萬有找,淘寶正價 8000 RMB,相差不大吧?

我個人計, US$1000 以上的 DAP 我暫時當睇唔到 ...

>> P1 香港定價一萬有找,淘寶正價 8000 RMB,相差不大吧?

我見taobao賣的日本水貨.  ¥6180.00

COWON plenue P1 全新日行

标配:主机,USB充电线,皮套,说明书,保修卡

全新日行 黑色,金色 银色北京现货包顺丰!

全部北京现货,当天发顺风!包邮无关税!

北京免费代理往返日本保修1年!
http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=19#detail

>>我個人計, US$1000 以上的 DAP 我暫時當睇唔到,US$1000 以下的 DAP 我比較認同的 AP100, QA360, Cayin N6, Calyx-M 和 AR-M2 這 5 部, 我是認為這 5 部 DAP 的以聲論價的話,都是物有所值的,Calyx-M 和 AR M2 我都歸入要聲有聲,要樣有樣的類別,而第一次聽 AR M2 時的 impression 當時都有在 Post76 中分享:
http://post76.hk/forum.p ... p;page=6#pid3406239

謝謝師兄分享. 看來ar-m2真的不錯. 現在可以縮小範圍了: Calyx M, AR-M2 or Plenue P1

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
calcal + 10 + 10

查看全部評分

「身構えている時に、死神は来ないものさ」

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

不如考慮arm2 or Sony zx2

黑鑽玩家

lpc041088 發表於 2015-5-9 15:36
其實外國買P1唔算太貴...
http://www.amazon.com/s/ref=nb_s ... ch-alias%3Daps& ...

AMAZON JP 最平見過 P1 賣 104,xxx yen 希望遲下會落到十萬 YEN 樓下

黑鑽玩家

countryboyhk 發表於 2015-5-9 16:30
AMAZON JP 最平見過 P1 賣 104,xxx yen  希望遲下會落到十萬 YEN 樓下   ...

所以我覺得香港個定價都幾貴!

黑鑽玩家

guppyguppyguppy 發表於 2015-5-9 16:24
不如考慮arm2 or Sony zx2

ZX2覺得比較適合聽Pop! ARM2 反而係唔錯。啱小第嘅口味。

黑鑽玩家

剛剛去試咗plenue m 和Calyx M.

用bach concerto的DSD去試
一開始試Calyx M 感覺唔錯,分析力亦高。

再試埋隻plenue M. 開聲發覺音場超級立體,原來開咗BBE. 即時熄咗BBE。
同Calyx M比較,音場係闊D, 介面亦比Calyx M 好用和方便。不過,相比之下聲音唔太穩定,有明顯底燥。
之後再換回Calyx M 再聽。印證咗以上聽感。

Plenue P1 店員話聲底同PM其實差不多。級數亦同Calyx M 一樣。

最後選擇咗Calyx M. 開心地俾錢!

銀級玩家

calcal 發表於 2015-5-9 16:44
剛剛去試咗plenue m 和Calyx M.

用bach concerto的DSD去試

恭喜哂
我自己覺得:Calyx M>P1>ZX2>AK120II,主要都係口味問題,人人唔同。
至於店員講咩聽完就算,佢地好多時都以定價作為聲音質素高低既標準,冇參考價值可言。
耳聽為實最抵讚!

評分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

calcal 發表於 2015-5-9 00:56
>> P1 香港定價一萬有找,淘寶正價 8000 RMB,相差不大吧?

我見taobao賣的日本水貨.  ¥6180.00

係淘寶買代購日水?唔明點會無被打稅的可能喎!買水貨我唔介意的,但水貨充行貨和走稅水貨是另一回事,以淘寶買代購日水來比較港行或國行又不大公平既!

PS: 恭喜師兄買了新 DAP,我覺得以自已聽開的歌來耳聽為實,是明智之選!

評分

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

科林玩家

恭喜師兄,calyx m嘅力度真係會比到人好大嘅impact, 人聲夠出又貼耳,真係好正,但礙於size大部左d, 小弟入左p1, 小弟係七分聲,三分樣嘅人,所以國磚除左金菊花同dx90, 其他免問,話之佢幾好聲,calyx m個樣都幾好,好紮實,手覺好,mon靚,但係大部左少少,所以就比p1嘅電子電平計同size ko左我,但老實講,p1嘅嘅first impact無calyx m咁大,calyx m係第一次試就wa左一聲,p1係嬴在background超黑,幾乎沒有任何底噪,音質細膩,仲有超強嘅bbe,雖然而家快樂使用p1中,但都仍然好難忘記calyx m嘅聲音,如果聽高動態,節奏快嘅歌,calyx m肯定可以ko p1

評分

參與人數 4威望 +39 金錢 +39 收起 理由
wingonc + 9 + 9 絕對認同
gary9413 + 10 + 10 絕對認同
calcal + 10 + 10 用家心得
WallerHomie + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分