設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: calcal

[DAP播放器] Cowon Plenue M vs Calyx M. 大家點揀?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想買部dap很久,今天去了哩2部機,第一部就試pm ,開了EQ後真的不錯,尤其BBE 嗰幾款真係唔錯,但一關上即時覺得很平淡,力感也算ok。之後換上calyx m, 一開聲已很喜歡;夠力水、溫暖、耐聽;個人感覺和arm2 聲音很似一樣咁溫暖。真係唔知點揀好。
唔記得講自己是用tf10 pro 試的。多聽Jazz, classical  。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
calcal + 10 + 10

查看全部評分

PMC Twenty5 24i
Devialet 220pro
Rhein Z1
PlixiR Cube 8

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

wingonc 發表於 2015-5-15 00:05
想買部dap很久,今天去了哩2部機,第一部就試pm ,開了EQ後真的不錯,尤其BBE 嗰幾款真係唔錯,但一關上即 ...

如果係聽classical 我個人都比較鍾意Calyx M或者AR-M2.

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
wingonc + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

如果只計聲一定係calyx m

評分

查看全部評分

進階玩家

其實 Calyx M 入面有冇EQ? effect 得明唔明顯?

銀級玩家

tkkhome 發表於 2015-5-15 02:05
其實 Calyx M 入面有冇EQ? effect 得明唔明顯?

冇EQ, 得3段GAIN
歸去,也無風雨也無晴

進階玩家

wingonc 發表於 2015-5-15 00:05
想買部dap很久,今天去了哩2部機,第一部就試pm ,開了EQ後真的不錯,尤其BBE 嗰幾款真係唔錯,但一關上即 ...

Plenue M 真係要慢慢調EQ 先會調到喜愛既聲   唔開EQ 真係會平淡左啲
果時買都諗過幾部機  Calyx 續航真係差少少  都係揀返Plenue M  始終新機 有野送

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

River2015 發表於 2015-5-15 03:02
Plenue M 真係要慢慢調EQ 先會調到喜愛既聲   唔開EQ 真係會平淡左啲
果時買都諗過幾部機  Calyx 續航真 ...

EQ其實要玩得好真係要用幾多心機.

Calyx 個續航的確係少. 外出聽歌超過4小時的話只有準備後備電了.

評分

keigo912 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

唔知Calyx遲D會出部薄身少少、電力多D既新機呢?
Calyx M既聲同推力真係高同級成班,但UI同機身設計有實驗機既感覺。
好似當初AK100初出個陣咁,四方型一舊磚仔,Output Impedance、Format Compatibility等等好似都未搞好就推出市面,
然後先陸續推出Firmware去更正問題,好似砌拼圖咁,買到番黎就黎砌完先發覺冇左塊。
老實講,如果一間廠對自己既Product缺乏信心,我寧願佢放慢腳步,做好哂先拎出黎賣,而唔係拎消費者黎試水溫。
搞到連買部機仔聽歌都要上網做一大輪Research先,知道哂有咩問題先作判斷,買完唔夠一年又出下一代,
有時真係無辨法說服自己去買貴價DAP。
Cowon雖然係初出貴價DAP既大廠(之前個D只能叫PMP),
但初出P1個陣,亦唔發現有明顯Design Faults,部機算係「完整」既。
新出既PM雖然有改善上代既部分不足之處,但唔似得AK咁新出既一部係可以完全取代上一代。

評分

calcal + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

WallerHomie 發表於 2015-5-16 00:07
唔知Calyx遲D會出部薄身少少、電力多D既新機呢?
Calyx M既聲同推力真係高同級成班,但UI同機身設計有實驗 ...

>>>唔知Calyx遲D會出部薄身少少、電力多D既新機呢?

遲下應該都有的. 希望不是今年吧. 我剛剛才買呢. 哈哈!

>>>Calyx M既聲同推力真係高同級成班,但UI同機身設計有實驗機既感覺。
好似當初AK100初出個陣咁,四方型一舊磚仔,Output Impedance、Format Compatibility等等好似都未搞好就推出市面,
然後先陸續推出Firmware去更正問題,好似砌拼圖咁,買到番黎就黎砌完先發覺冇左塊。
老實講,如果一間廠對自己既Product缺乏信心,我寧願佢放慢腳步,做好哂先拎出黎賣,而唔係拎消費者黎試水溫。
搞到連買部機仔聽歌都要上網做一大輪Research先,知道哂有咩問題先作判斷,買完唔夠一年又出下一代,
有時真係無辨法說服自己去買貴價DAP。

非常同意. 除左ak之外, ibasso dx系列 (最頭痕都可算是dx100), fiio等等. 開頭一出一大堆問題. 不斷bug fix. 但其實都係一堆dap必要用到的ui 或者係format compatibility. 不可能出廠前都沒試吧? 實在令人費解.
想好好享受新玩具, 事前往往要做一大輪功課甚至等一段時間的bug fix. 瞎折騰!

>>>Cowon雖然係初出貴價DAP既大廠(之前個D只能叫PMP),
但初出P1個陣,亦唔發現有明顯Design Faults,部機算係「完整」既。
新出既PM雖然有改善上代既部分不足之處,但唔似得AK咁新出既一部係可以完全取代上一代。

Cowon, 這次可算是打嚮dap招牌之作. 個人幾睇好.
AK. 感覺是overpriced. 當然, 價值觀人人不同.

銀級玩家

小心M機有鬼機, official announcement:
http://www.calyx.kr/xe/notice/33018