設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

moliu 發表於 2016-1-3 21:51
我係對b公司的耳機有興趣,我有好多對b的耳機,由原始的dt48,880(唔同ohm的)
暫時我對880仍念念不忘~~ ...

DT48 我有興趣收對返來當玩具啊,間中 ebay 見到幾間過癮的,又唔係貴!

DT880 版本太多,師兄對邊 (幾)款特別有好感?
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

edgeyim 發表於 2016-1-4 15:41
為免比人追數,小弟自投羅網先
先戴頭盔…本人木耳,以下純粹個人立場及感受,與他人無關

其實 聽一次 demo 就判死刑,會錯過好多好野的,展會中限制太多,湊合開聲的見唔小,好器材臨場失足真係唔出奇的。除了 V281,可能金牛2 都要比多次機會佢喎!

20 隻耳機放係度,你竟然睇隻買唔到既? 咁點落毒啊,西毒都無符啦!

老老實實,原耳罩的  HD540G 真係愛莫能作了,不如咁啦,試下 HD250 耳罩的 HD540G, 甚至較普及的 HD540-I 600 ohm 版? 搵日帶架撐去搵你試下,你企定定等我喎!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

ericcho 發表於 2016-1-4 16:39
好可觀的耳聚!面對面交流是最好的!
再有機會可否讓小弟參與,向大家學野。 ...

師兄玩開老耳機? 好多野要向你請教就真!

我們攪 party 時都歡迎新朋友的,今次都有幾位新知一齊聚會,但好耐失攪一次,係適逢其會多 D,我儘量記住,到時內容啱師兄既歡迎一齊交流啊!
由燒友到業界的華麗轉身

黃金玩家

laipanda 發表於 2016-1-6 11:57
Mr. Speaker 我都中招,太正了!
(Post76 Android 手機版送出)

nikfung 發表於 2016-1-4 22:45
Mr. Speaker 應該走唔甩......這幾天試緊Amp同綫.....................毒海無涯呢!!

Panda 師兄和 Nik 師兄都不約而同地挑了 Mrspeaker 作目標, 雖然揀的是不同型號,但也算再印証了這耳機的吸引力! 我就「司馬昭之心路人皆知」了,講多都無謂了。

可惜 Mrspeaker 在香港沒有代理,更不用說 demo 了,所以流通量極小,希望以口相傳,終有一日能有更多人認識這個耳機品牌的好處!
由燒友到業界的華麗轉身

鉑金玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-6 17:59
師兄玩開老耳機? 好多野要向你請教就真!  

我們攪 party 時都歡迎新朋友的,今次都有幾位新知 ...

多謝師兄先。

老耳機最近先開始試玩。Beyer DT880,以前玩過兩個近代的版本,都放售了,最愛這前一排買到的老版本,會留下。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=229863

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

ericcho 發表於 2016-1-6 18:20
多謝師兄先。

老耳機最近先開始試玩。Beyer DT880,以前玩過兩個近代的版本,都放售了,最愛 ...

師兄你呢隻dt880 情況真係好好,因為好多我聽過/有過的,都未係最佳狀態,所以不久便放走了。

早前的不同廠、不同型號的真的走向不同,但近年愈來愈多的耳機走向趨近一致。。。。

專業玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-6 17:54
其實 聽一次 demo 就判死刑,會錯過好多好野的,展會中限制太多,湊合開聲的見唔小,好器材臨場失足真係 ...

網上走一回,的確HD540 一/二代應該係較妥協的選擇…
話說兩者分別如何?都有600歐版?

鉑金玩家

HD540 Gold 搵到成色、價格ok的唔易… 唔記得Ref II有無600 ohm。
HD540 我曾同時有五對,Ref 老板凸樑600 ohm,平樑600 ohm,300 ohm x2,Ref II 300 ohm。
曾花過點時間比較,聽感每對都有差異…  可能因為單元本身/濾音物料/震網/使用時間不同、更重要的是耳罩狀態/是否原裝、濾音棉不同…以至聲音(音色、高中低比例/份量、通透度、幼細順滑)有差異,而差異都算明顯,但也許不是整體質素的差異,只是個人聽感,不是儀器測度。

最後留下Ref 老板凸樑600 ohm(原裝是steel cable,線身較硬,DIN socket接6.35mm)、Ref II 300 ohm(原裝是OFC cable,HD600線一樣的接頭,絨耳罩)和最近買到的平樑Ref 300 ohm(原裝cable未確定是那材料,DIN socket接6.35mm)。  覺得各版本都係原裝最對味。

黃金玩家

ericcho 發表於 2016-1-6 18:20
多謝師兄先。

老耳機最近先開始試玩。Beyer DT880,以前玩過兩個近代的版本,都放售了,最愛 ...

80年代出廠的粉紅色版 DT880 ? 呢對好多貨都炒價,師兄呢對要 3K 嗎?

由燒友到業界的華麗轉身

黃金玩家

edgeyim 發表於 2016-1-7 11:42
網上走一回,的確HD540 一/二代應該係較妥協的選擇…
話說兩者分別如何?都有600歐版? ...

我理解是一代有 300ohm/600ohm,二代得 300 ohm, 但我理解並不得如我知道,因為我都係無法証實!

我有對 600 ohm 凸樑版 HD540 留來做 spare 的,你有興趣得我補返 對耳罩時比你試下,又睇你有無本事還返對耳機比我囉!
由燒友到業界的華麗轉身