設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知......

銀級玩家

gordon98 發表於 2022-1-10 01:09
如果地櫃郁得,拉出兩寸囉,有背板的話,喺後面cut穿佢,咁就偷1,2寸

其實當時訂造做地櫃時係預左將來用馬仔7015,而我要求地櫃後面加背板,因為如果無背板,AV AMP 後面D 線會貼住D 牆,時間耐左D 線會有好多塵,D 塵就會沿住D 線貼起牆上面

銀級玩家

因為我BUDGET 有限,所以會換AV AMP 先,下次先換B&W 704 S2 + 中置,最後先加INTEGRATED AMP

依家馬仔SR7015 只賣$12K ,價錢好吸引,同埋原來馬仔SR7015 有PRE-OUT, 而我部陳年BDP PHILIPS 9700 有PRE-IN,所以睇演唱會時可能用PHILIPS BDP 9700 做DECODE 去解決馬仔分析力差的問題,我可能會入馬仔玩住先,我本身用JBL C30 前置,我諗用馬仔SR7015 推JBL E30 前置效果應該會好過依家部ONKYO SR707 推JBL E30

所以諗住買馬仔SR7015 用住先,下次先換B&W 704S2 +中置,最後先加INTEGRATED AMP ,如果馬仔SR7015 唔OKAY ,可以換左INTEGRATED AMP 之後先再換AV AMP

我諗我要放下尾音的執著XDXDXDXD

唔該哂咁多位!!!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-1-10 22:55
呢段片係用YAMAHA MusicCast R-N803D+B&W 703 S2

https://www.youtube.com/watch?v=0J1v9epdEKo

Youtube上面兩條片係唔同嘅版本,我上tidal找來聽drummer free improvisation,N7000播jim keltner版本,N803播ron tutt版本,有錯請指正,同樣有師兄描述嘅感覺

黑鑽玩家

704s2起碼都要推到咁先似樣(拉到9分鐘後先有歌聽)

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-12 19:48
704s2起碼都要推到咁先似樣(拉到9分鐘後先有歌聽)

https://youtu.be/9llnUWPwSXI

個效果幾好,有好高的分析力,人聲和樂器聲唔會抄埋一舊,聽到口水聲,音場好大,個感覺好有馬仔 FEEL ,但做唔到YAMAHA 聽到尾音果種效果, 同埋YAMAHA 果種強勁效果

想請教師兄INTEGRATED AMP 有無INPUT SELECTOR? 可以SELECT INPUT 係BDP 和CDP?

即起聽CD 的情況下,CDP 經INTEGRATED AMP 出喇叭,

如果睇演唱會,BDP 經馬仔SR7015 再經INTEGRATED AMP 出喇叭

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-1-12 22:22
個效果幾好,有好高的分析力,人聲和樂器聲唔會抄埋一舊,聽到口水聲,音場好大,個感覺好有馬仔 FEEL , ...

只要部2ch合併有AV bypass呢個功能就得。

如果yamaha嘅低音係適合你的話, 咁你應該係去考慮佢哋旗艦系列嘅中階2ch合併, 而唔係N803呢d入門機。B&W嘅看家本領係大音場大動態, 但我唔覺N803可以發揮到, 一部5K嘅Amp就可以推好704S2, 咁yamaha本身就唔洗出as1200呢幾部高階2ch。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2022-1-13 11:11

如果yamaha嘅低音係適合你的話, 咁你應該係去考慮佢哋旗艦系列 ...

MARANTZ 聽歌好SOFT

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

YAMAHA 聽歌正

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-13 11:11

如果yamaha嘅低音係適合你的話, 咁你應該係去考慮佢哋旗艦系列 ...

我依家諗到最後的OPTION

就係平平地入YAMAHA A4A $11XXX ,因為A4A 的深度441MM 應該由機身前面VOLUMN 制計到機身後面BI-POST 的位置,所以我可以把AV AMP 推出少少,即YAMAHA A4A 的VOLUMN 制會特出地櫃出面,咁可以偷返少少位FOR 機身後面的接線,以HDMI 接線計,我會買轉90 度的HDMI ADAPTOR,至於POWER CORD ,我見TAOBAO 有呢D 90度的iec 頭,因為日後加integrated amp ,yamaha a4a 的功能主要做decode ,再加上yamaha a4a 不是high end model ,所以我諗用denko blue 呢d 幼身少少的power cord 已經okay, 唔需要買一D 好靚(好粗)的電源線

但yamaha a4a 係用ES9007S DAC ,而馬仔SR7015 係用PCM5012A,咁即係話如果唔計尾音,理論上馬仔sr7015 聽到的聲音應該係比YAMAHA A4A 多?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-1-13 20:04
我依家諗到最後的OPTION

就係平平地入YAMAHA A4A $11XXX ,因為A4A 的深度441MM 應該由機身前面VOLUMN  ...

A4A 十月友蛇買9xxx
去地牢問唔知有冇驚喜