設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知......

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

mrbruno 發表於 2022-1-19 16:27
A4A 十月友蛇買9xxx
去地牢問唔知有冇驚喜

good!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

去地牢問唔知有冇驚喜

good~~

銀級玩家

去地牢問唔知有冇驚喜

今日行左兩間av life, 一間有show 馬仔sr7015, 但入面有個阿叔起度setup 緊av amp 的frequency response
另一間有yamaha a4a, 但有個師兄試緊sound bar

唔記得原來仲有德發地庫,明天去睇下先,唔該哂師兄

銀級玩家

地櫃的深度是460mm, 而依家部onkyo sr707 的深度大約377mm ,可能因為sr707 後面插左rca 線和power cord ,所以都只係剛剛好,所以我諗個地櫃應該放唔到yamaha a4a 和a6a, 所以無得揀,唯有GO FOR 馬仔SR7015 用住先

今日去av life 買馬仔sr7015,點知無得試,部機只係show 出黎,現場只可以試denon 和yamaha a8a,於是叫sales 哥哥試下馬仔2 channel ,諗住聽下馬仔個聲底,sales 哥哥就駁左馬仔cd play + 馬仔model 30 integrated amp + b&w 801 D4(對喇叭要成$23萬)
點知出黎的感覺係...................人聲好濛,雖然細緻度好好,聽到哥手的口水聲和抖氣聲,但唔知點解人聲和樂器聲好似那埋一齊,完全無層次感,高音樂器的聲音完全唔尖唔清,感覺上聽黎聽去都只係聽到人聲,而當時聽歌唔係好大聲,但有種嘈的感覺,但STEREO 的感覺就好好,好有立體感

當時SALES 哥哥仲有SALE 我買B&W704 S2,因為特價$19760,價錢好吸引,但聽完馬仔MODEL 30+B&W 801 D4,直都變返曲,當然馬仔MODEL 30 夠唔夠力推B&W 都係一個問題,但我諗B&W 的聲底應該係NOT MY CUP OF TEA

UA 戲院用JBL 喇叭,當播大場面時,BLACKGROUND 的配樂好似成隊管弦樂隊起個SCREEN 後面演奏,分析力高,音樂聲和人聲係分得好開,高音尖得黎又唔尖耳,而MCL 戲院係用B&W 喇叭,高音樂器聲無JBL 咁尖咁通透,人聲都無JBL 咁尖,所以我諗B&W 的聲底應該唔適合我

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
goldberg0083 + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-1-22 16:58
地櫃的深度是460mm, 而依家部onkyo sr707 的深度大約377mm ,可能因為sr707 後面插左rca 線和power cord , ...

我唔夠位都用咗呢個,仲可以換咗電線你可以睇吓夠唔夠位

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-1-10 22:01
如果我加左INTEGRATED AMP,部YAMAHA A6A 只係當作PRE-AMP 咁用,所以我諗電源線對AV AMP 的力水應該唔太 ...

I have been using Marantz 8015 since early last year, couple of things you should know:
1) power cable for AV Amp is important, in my case, starting from something very cheap, after changed to acoustic revive 8800, the base and details dramatically improved! Now is 10000, looking forward 18000 or furutech dps 4.1
2) the sub-woofer cable is important!
3) Hdmi is important too😭😭😭

銀級玩家

kelvinyck 發表於 2022-3-14 22:31
I have been using Marantz 8015 since early last year, couple of things you should know:
1) power c ...

我今年年頭都入左SR 7015, 請問師兄acoustic revive 8800 呢條線起邊度買?

大約幾錢?

我依家用緊陳年康師傅的PE-LAB

黃金玩家

norman001 發表於 2022-3-15 22:46
我今年年頭都入左SR 7015, 請問師兄acoustic revive 8800 呢條線起邊度買?

大約幾錢?

看看33台有冇二手,整條試吓👍👍

黃金玩家

norman001 發表於 2022-3-15 22:46

大約幾錢?

價錢在PM

銀級玩家

kelvinyck 發表於 2022-3-14 22:31
1) power c ...

我diy 左條acoustic revive 8800, 起旺角買$230/尺

條線主力係中音, 所以聲底好厚, 但高音和低音都好弱,

因為高音太弱, 聽唔到高頻的伴奏樂器聲, 攪到部馬仔好似無哂分析力, 低音無哂boom boom 聲和"墳墳"聲

相返依家條pe lab as 人聲細膩, 高音清, 分析力高, 低音實

我個sub 仔mk v8 compact 用緊denko blue, 我諗住條acoustic revive 8800 比sub 仔用算了, 應該都好過denko blue 呱.