設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 開頭諗住買YAMAHA A6A, 點知......

銀級玩家

norman001 發表於 2022-4-9 00:35
我diy 左條acoustic revive 8800, 起旺角買$230/尺

條線主力係中音, 所以聲底好厚, 但高音和低音都好弱, ...

今日用條acoustic revive 8800 比個mk v8 compact

d 低音boom boom 聲完全無哂, 只係得返墳墳聲

呢條acoustic revive 8800 唔可以改善低音, 仲會cut 埋d 低音, 估唔到power cord 用起subwoofer 影響可以咁大

以subwoofer 計, denko blue 可以話好過呢條acoustic revive 8800 幾十倍

今日再用條acoustic revive 8800 起marantz sr7015, 可能因為中頻強左, 立體感都強左, 分析力好高, 但低音就弱左好多

師兄話acoustic revive 8800 起marantz 8015 可以改善低音, 師兄係用咩喇叭?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-4-9 22:43
今日用條acoustic revive 8800 比個mk v8 compact

d 低音boom boom 聲完全無哂, 只係得返墳墳聲

我情況又唔同喎,之前馬仔8015用7n, 低音量感好欠,初試了AR power 8800, 低音紮實有力咗,之後想換18000,點知個師兄攪錯咗,比咗條power 10000, 是再題升了。你留意吓你嗰條係唔係Power 還是 什麼sensation….,

銀級玩家

kelvinyck 發表於 2022-9-15 08:57
我情況又唔同喎,之前馬仔8015用7n, 低音量感好欠,初試了AR power 8800, 低音紮實有力咗,之後想換18000 ...

睇過OLD POST ,原來依家用緊的陳年PE-LAB 的C/P 值係非常之高,低音動態係好過8800, 係康師傅的傑作

所以唔可以話8800 差,只可以話依家條陳年PE-LAB 的C/P 值太高,我生在福中不知福咁解

我試過把8800 用起CD PLAYER 上面,感覺上同AV AMP 一樣,中音較實,人聲和音樂聲分離,人有人唱,音樂有音樂演奏,唔會人聲和音樂那埋一舊

所以8800 的特點應該係中音實,高分析力的線材,而8800 用起CD PLAYER 上面,低音唔會好似AV AMP 減咁多,而上網睇過好多師兄都用8800 起CD PLAYER 上面

但因為條8800 太粗了,好唔方便,所以都無用了,依家用寧願用denko brown 好過

依家正如sound united 的代表咁講,馬仔AV AMP 五系以上當把cd input 設定為7.1 pre in ,可以把analogue signal 直接放大,而唔需要A/D->D/A 引起失真

聽歌時用cd player 經RCA 線去馬仔CD input @7.1 pre-in,聲音圓滑之外亦都可以把低音拉返出黎,低音改善左好多,比換電源線更加有效XDXDXDXD

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
kelvinyck + 10

查看全部評分